22 nov. 2010

Det bästa med vintern

Nä, jag är inte överdrivet käck och hurtig av mig. Jag tycker också det är rätt trist att det är mörkt mest hela tiden, men fokuserar jag på allt det bra med vintern blir jag faktiskt lite gladare
Överallt pågår pyssel och bak. Inget luktar så gott som pepparkaksbak, kryddnejlikor i apelsiner, glögg på värmning, granriskransar och blommande amaryllis.
En massa tända ljus. Jag gillar att tända ljus året om men det är först nu det blir mysfaktor av levande ljus vid middagsbordet och en sprakande brasa i spisen (min kärlek till att elda skrev jag om i inlägget: Visst värmer en vacker brasa). 
Raggsockarna på. Nu har jag raggsockor varje dag och älskar det. De fungerar lika bra till strumpbyxor och klänning som jeans och tröja. De är en stående punkt på min önskelista för man kan aldrig ha för många fina sockar.

Lugna mornar. Eftersom jag har lågsäsong nu när orken är som minst så har jag det lite lugn på morgnarna. Försöker vara ute och röra på mig innan solen går ner för att hålla vinterdeppigheten i schack.

Overallen som arbetsplagg. Önskar det vore på modet igen. Här hemma går dock funktion framför mode varje dag och jag kryper ner i min overall och myser. Man är varm och go hela dan. Från september till april!



Lovande dela med mig av receptet på mina chokladpraliner. Jag har aldrig mätt till 100% men ändå blir det faktiskt alltid lagom av allt så det är rätt flexibelt det här receptet. Ta mer av det ni tycker om och mindre av något annat så blir de just ERA praliner till jul. Jag gör ofta rätt många så att jag kan äta många själv, bjuda bort massor och även ge små pralinpaket till nära och kära. 

 Thildes chokladpraliner
20 torkade fikon (saltå kvarn är överlägset godast)
20 torkade aprikoser
lite riven mandelmassa  (extra söta=100 gram inte så söta=ett par matskedar)
rivet skal från en apelsin och ett par matskedar av juicen
mandlar (1/2 påse), hasselnötter (1/2 påse) och valnötter (1 påse för de brukar vara små påsar). 
Torkade tranbär (valfritt. Ger lite färg och så blir det lite syrligt här och där vilket är mums!)
Mörk eller ljus choklad (jag brukar ta hälften av varje)
Vit choklad till dekorering (valfritt)


1. Börja med att rosta nötblandningen lite lätt i en stekpanna. Använd inget fett och lämna inte stekpannan för de bränns fort.
2. Mixa den torkade frukten med en stavmixer (eller om du har en stark mixer) tills du får en massa och krossa nötterna (några i mixern och hacka några för hand så det blir lite bitar)
3. Blanda ihop fruktmassan med nötterna till en massa (lättast med händerna)
4. I med apelsinskalet och apelsinsaften
5. Smeta in pyttelite smör över handflatorna och rulla blandningen till kulor i valfri storlek. Gör mindre än du tror för de blir större med chokladen sen. Ställ in dom i kylen allteftersom du blir klar.
6. Smält chokladen i micron och doppa ner kulorna helt och hållet, fiska upp dem och lägg dem på ett bakplåtspapper.
7. Till sist kan man toppa chokladpralinerna med lite smält vit blockchoklad som ringlas över med hjälp av en plastpåse med ett litet, litet hål, för att sedan låta dem stelna, antingen i frysen eller i rumstemperatur. Jag fryser alltid in mina så är kalla och goda när som helst när jag vill ta fram några.

3 kommentarer:

  1. Ja....till och med en turkos rand på dina raggsockor eller var det 2 par fröken hade.Det värmer gott i kylan som inte är så stark ännu.
    Funderar på om jag skall testa att göra Thilde:s praliner, de såg ju goda ut på bilden.
    Kanske lämpligt med något längre sockor vid vissa tillfällen, så det inget gap uppstår. Eller.......
    mvh
    Lax

    SvaraRadera
  2. Har du stickat sockorna själv? De är jättefina.
    Jag har just börjat med årets ge-bort-i-julklapp-sockor. :)

    SvaraRadera
  3. Det är faktiskt inte mina sockor men jag önskar förstås att jag hade sådana. Trots att jag älskar färg (läs turkost) så är mina sockor nästan alltid grå. Blir väl så när jag inte har någon släkting eller bekant som stickar.
    Ska kanske lära mig själv någon dag.. Det lät ju helt klart som ett super bra julklappstips.

    SvaraRadera