10 okt. 2013

Elsie har lärt sig prata!

Fast inte med ord (ja, förutom mamma och pappa förstås) utan med tecken. Vissa tecken har vi lärt henne (har laddat ner appen "Teckna" där de flesta tecken finns demonstrerade i videosnuttar) och andra har hon kommit på själv. Vi började med att teckna två saker som vi gissade att hon skulle vilja säga, "bada" och "boll". Det kändes inte som om hon ens registrerade vad vi gjorde och jag kan inte säga att vi var särskilt ihärdiga eller konsekventa. Vi höll på ett par månader och så när hon var runt året kom plötsligt hennes första tecken då hon tecknade "bada" när vi som vanligt vid middagens slut sade att det var dags att gå och bada nu. Sedan tecknade hon "boll" ganska kort efter det och sen kom det i en rasslande fart. Hon är så glad över att göra sig förstådd och det märks ibland att hon vill säga massor som vi saknar tecken för och då testar hon lite olika varianter innan hon blir antingen ledsen eller arg av frustration. Jag tror att det är just frustrationen vi kommer kunna lindra lite med hjälp av teckenspråket. Hon vill ju uppenbarligen säga en massa saker till oss och nu har hon äntligen verktygen till att säga i alla fall en del. Just nu tecknar hon: 
Bada
Boll
Dricka
Äta
Napp
Klä på sig
Potta
Ost (hennes all time favoritmat)
Frukt
Mössa (slår på huvudet)
Ont/slog sig (samma som mössa dvs. slår sig på huvudet)
Lampa

Har just gjort en liten fotobok till henne och väntar på att få den i posten. Den har bilder på såna djur hon gillar att härma och på några av de saker hon kan teckna. Dessutom har jag lagt till bilder på mor och farföräldrar och tänkte att det är ett bra tillfälle att öva in tecken för dem. Fotoboken kommer förhoppningsvis bli en uppskattad pottunderhållning under en period. Vill man kunna få en 14 månaders tjej med massor av spring i benen att koppla av en stund på pottan emellanåt gäller det att förbereda lite grann. 
Full fart på fröken bus.


20 kommentarer:

  1. Härligt att fröken bus är på väg till oss snart. Vi förbereder oss och tränar på fler tecken så att hon ska känna att gamla mommo också är på banan. Det är verkligen en kick att kommunicera med tecken med de här allra minsta. Ni är så kloka föräldrar.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår mig inte riktigt på detta med teckenspråk.. Är det inte bättre att hon försöker " prata" orden istället ? Men jag kanske inte hänger med i utvecklingen . Har dock 2 egna barn samt 3 barnbarn, och vi har kunnat kommunicera ändå..Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, visst försöker hon prata orden. Men hon är 14 månader och ordförådet är inte mer än: mamma, pappa, vov-vov.
      Vi pratar precis som vanligt med henne men använder tecken som stöd till vissa ord. Hon snappar snabbt upp dom och är så glad över att kunna säga vad hon vill till oss. Förut om vi satt och åt så kunde hon börja peka och skrika. Vi försökte erbjuda henne olika saker från bordet och till slut kanske vi räckte henne vattenmuggen och det visade sig vara rätt för hon var törstig. Nu tecknar hon bara "dricka" och för genast sin vattenmugg. Betydligt lugnare vid matbordet alltså :-)
      Jag tror alla kan kommunicera med sina barn (och barnbarn) men med stödtecken blir det ännu lättare för de riktigt små barnen att göra sig förstådda. Se lite utförligare info om detta i mitt svar nedan.

      Radera
  3. Så intressant. Hur kommer det sig att ni börjat lära henne teckenspråk? Vet ni att hon hör dåligt eller är det endast för att underlätta i vardagen innan talet kommit igång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nejdå, hon hör alldeles prima. Babytecken används ihop med talet och främjar bara barnens talutveckling. Här kommer lite fakta för de som är nyfikna:
      Babytecken utgår från det svenska teckenspråket. Börja med att visa några tecken som ofta finns i barnets vardag, t.ex. tecken för saker eller något roligt som ni brukar göra tillsammans. Genom att se tecken i sin vardag kommer barnet att utöka sitt teckenförråd och så småningom kanske även sätta ihop flera tecken till hela meningar. Under barnets första två år kommer det att få ett stort teckenförråd som är mycket större än det antal ord som det kan artikulera för att kunna göra sig förstådd vid den åldern.

      Babytecken är till för både föräldrar och bebisar, oavsett om man har en hörselnedsättning eller inte.

      Några fördelar med babytecken:


      Babytecken ger ditt barn möjlighet att uttrycka sin vilja och önskemål innan det kan tala. Genom att använda tecken så underlättar du för barnet och dig själv att förstå situationen. Ett tecken är mer konkret än det talade ordet. Barnet kan därför tidigare förstå och göra sig förstådd, och kan genom tecken tydligt berätta för sin omgivning vad det vill.

      Babytecken kan minska ditt barns frustration. Frustration kan uppkomma när ditt barn blir besviket eller om förväntningar inte fullföljts, detta kan t.ex. visa sig extra tydligt då barnet kommer i trotsåldern. Barnens vilja att kommunicera är stor, men det kan vara svårt för dig som förälder att förstå vad barnet vill. Genom att ge barnet ett sätt att kommunicera, genom tecken, kan kommunikationen bli tydligare och frustrationen minska.

      Babytecken stärker bandet mellan dig och ditt barn; Med kommunikation fördjupar man en relation.

      Babytecken ger ditt barn en snabbare språkutveckling. En del är oroliga för att teckenspråk försenar språkutvecklingen, men erfarenheten har visat motsatsen. Tecken hindrar inte barnets språkutveckling, utan det är snarare så att barnets språkutveckling stärks.

      Radera
  4. Jag har träffa en lite kille som använde sig av teckenspråket sen han var bara nio månader talade hans pappa om så där var det mycket mindre frustation för han gjorde ju sig förstådd med det språket tills han kunde prata med ord, han hade full hörsel, hans föräldrar hade bekanta i sin tur som hade gjort så med sitt barn. Jag tycker det är väldigt positiv av er att ni nu gör det med erat go troll..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här är ju långt ifrån något vi uppfunnit utan många har tipsat oss om detta. Flera förskolor praktiserar också babytecken (alltså stödtecken till tal). Det är ju inte många ettåringar som kan prata många ord men nu kan Elsie det tack vare sina händer vilken verkligen gör henne nöjd och glad.

      Radera
  5. Jag jobbar som teckenspråkstolk och har jobbat med tolkande, barn och föräldrar i tio år och jag vill bara säga TACK för det här inlägget! Vi möter så mycket fördomar och frågor om tecken och teckenspråk varje dag, allt ifrån att teckenspråk stopper lärande och kommunikation till "får döva köra bild?". Så återigen, tack för att du hjälper till att uppmuntra det här och för att du tagit reda på fakta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev jätteförvånad över att få frågor om "Elsie hör dåligt" eller om "det inte vore bättre att lära henne prata" i kommentarsfältet. Förstår att det måste finnas en massa fördomar om detta och kan tänka mig att du mött en hel del av dom.
      Jag hoppas verkligen fler föräldrar upptäcker fördelarna med babytecken för jag tror det skulle hjälpa dom igenom många "trotsperioder". Vi som pottat Elsie sedan hon föddes (kallas EC) är också överlyckliga över att hon nu kan teckna "potta". Nu slipper vi försöka tolka hennes gnäll i massa olika situationer. Istället kan hon säga till om hon är kissnödig, hungrig, törstig eller inte når bollen som rullat in under sängen :-)

      Radera
  6. Alltså babytecken <3 Det bästa sen färdigskivad limpa.

    Till skeptiker kan jag glatt berätta att all forskning som gjorts i ämnet är samstämmig, för en gångs skull. Man har inte kunnat se några nackdelar med att stödteckna till små barn, utan enbart positiva effekter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hurra för babytecken och för färdigskivad limpa!

      Radera
  7. Vilka underbara föräldrar ni är, engagerade och kloka :-) Är Elsie "torr" nu, dvs säger hon alltid till när hon är "nödig" och kan hålla sig, eller behöver hon fortfarande blöja ibland? Hur som helst är det ju fantastiskt att hon över huvud taget förstår sina egna signaler och känner att det är pottan hon behöver!

    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, torr skulle jag inte kalla henne, men det går ibland flera dagar utan att någon blöja används dagtid (hon behöver fortfarande blöja på natten). I perioder säger hon till varje gång hon behöver gå på pottan och sen kommer perioder emellanåt när vi får gissa mer och får fler "missar". Ska vi vara hemma är hon ofta blöjfri med ett par specialsydda trosor som har ett litet inlägg som tar den första skvätten. När vi åker bil eller är borta har vi alltid engångsblöja, men märkligt nog är det nästan alltid när vi är på resande fot som hon signalerar som bäst och vi klarar oss på samma blöja länge. Jag pratar nu dessutom bara om kissmissar för bajsblöjor har vi haft totalt 2 det senaste halvåret. Då har hon börjat i blöjan och vi har kunnat ta av den och sätta henne på pottan. Det är tydligt att hon föredrar att bajsa på pottan och vi är väldigt glada för det. Varje bajsblöja vi haft har fått oss att undra hur det kommer sig att inte alla föräldrar åtminstone ec:ar lite light och fångar bäbisens bajs. Det är betydligt enklare att tömma en potta än att sanera ett barn kan jag lova :-)

      Radera
    2. Ni är beundransvärda alla tre :-) Vi väntar vårt första barn i Mars, och ska definitivt både "ec:a" och lära oss babytecken :-) Så spännande det är :-)

      Anna

      Radera
    3. Grattis! Och tänker du börja med EC kan jag varmt rekommendera dig att gå med i facebookgruppen Blöjfri bebis - EC - toakommunikation. Du hittar den här: https://www.facebook.com/groups/blojfribebis/?fref=ts

      Radera
    4. Jag tycker det ofta är så tråkigt med bloggar om barn att så många inte tänker på att barn är olika. Du tycker det är konstigt att inte alla föräldrar ec:ar lite light iaf för att det är betydligt enklare med potta än sanera ett barn. Det förstår jag med men barn är olika. Jag började tidigt med potta och det funkade bra, nr. slapp vi som oftast i blöjan. Sen kom trotsen och dagis och nya utvecklingsfaser som satte allt ur balans vilket har lett till att vi vid 3,5 års ålder fått börja om helt för att avdramatisera och låta barnet bara fokusera på att vara barn med mer positiva än negativa möten. I efterhand vet jag inte vad som skulle varit bäst, kanske vi började för tidigt.
      Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med att döma andra, människor är olika.
      Och vad det gäller tecken som stöd tycker jag det är jätteintressant men att någon frågar om barnet hör dåligt är väl inte så konstigt...alla känner inte till allt, det kanske bara var en undran av nyfikenhet på just tecken som stöd. För många som inte varit i kontakt med det är det inte så konstigt att man förknippar det med att höra dåligt.

      Annars önskar jag dig lycka till med flytten, det såg verkligen fint ut. Inspirerande att ni inte hindras av det ni byggt upp där ni är utan våga ge sig ut igen.
      Vänliga hälsningar
      S

      Radera
    5. Äh, jag fattar ju att inte alla vill pyssla med EC, men ville lyfta fram en av fördelarna som vi ser det. De allra festa säger med en gång att det är ALLDELES för mycket jobb och att det där ska man inte stressa med osv osv. Ganska tråkigt att alltid mötas av en massa motargument trots att jag verkligen inte försöker pracka på andra EC. Oftast är det något vi gör lite i smyg när vi inte är hemma för vi möts med så mycket negativa kommentarer. Därav min kommentar om att det ju är så lätt att tömma potta istället för att sanera bäbis. Ett sätt att lyfta fram en av alla de fördelar vi ser och EC handlar ju aldrig om tvång eller likn. utan om kommunikation.
      Jag skrev dessutom inte att det var jättekonstigt att folk frågade om Elsie hörde dåligt. Jag skrev att jag blev jätteförvånad för det blev jag. Hade aldrig tänkt på att folk skulle göra den kopplingen och kommentarer som "är det inte bättre att lära henne prata?" visar ju att det behövs mer info om det här. Är glad att folk ställde frågorna så jag fick berätta lite mer om babytecken som jag verkligen tycker är helt fantastiskt. Jag utgår från att alla barn är olika och tror på att det finns tusen sätt att vara förälder på. Jag hoppas verkligen inte att jag framstår som någon som tror att mitt sätt är det enda rätta. Det är det sista jag vill säga i min blogg.

      Radera
  8. Vad häftigt att ni kör med tecken! Vår äldsta (3år) kör mkt med det på förskolan - just som du säger, som komplement. SÅ bra! Blev nu väldigt inspirerad att köra det med vår ettåring också. Ska genast ladda ner app. Tack för inspiration! :)

    SvaraRadera
  9. Vad intressant att föräldrar till hörande barn använder sig av tecken! Själv är jag gift med en hörselskadad så tecken har automatiskt blivit naturligt hemma. Vår ängel fyller två om en vecka, och kan göra sig förstådd både via tal och tecken! Tråkigt med fördomar om att barnen skulle hämnas i språkutvecklingen när det är helt tvärtom! Vår goding kunde vid 1,5 års ålder prata flera meningar åt gången och jag tror absolut att det har med tecknen att göra!
    Lycka till i fortsättningen, ett bra tips för tecken är ur.se som har en hel serie med tecken, för att inte tala om teckenhatten på Youtube- det är grymt häftigt när barnen kan sjunga och teckna samtidigt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra tips. Ska genast kolla upp!

      Radera