28 mars 2013

Glad påsk från en liten påskkärring

Trots att vi bor väldigt lantligt så fick vi idag besök av ett gäng påskkärringar (grannfamiljens Edgar, Indra och Jilda) och fick tömma godisgömmorna i huset. När vi såg dem knacka på hos grannen skyndade vi oss att förvanda Elsie till en pytteliten påskkärring. 
Jag må vara en aning partisk men håll med om att hon är den gulligaste påskkärringen av dem alla.

Vill passa på att önska er alla en glad påsk! 



Hittade just ett inlägg från påsken i fjol. Då var det första magbilderna vi tog under graviditeten. Inlägget hette: Magen, jag och katten! Overkligt att tänka att lilla Elsie låg där inne då. 
Lilltjejen i huckle

En glad liten påskkärring!

16 mars 2013

Elsie sitter gärna på pottan!

Nu kommer det oundvikliga inlägget om kiss och bajs som jag vill dela med mig av. Ni som inte är/snart blir småbarnsföräldrar kanske inte är så nyfikna men ni får väl helt enkelt hoppa det här inlägget. När Elsie fick problem med sin mage (bara några dagar gammal som jag skrev om i inlägget: Tröttsamt, slitigt och tungt...) fick vi tips om att hålla henne i sk. grodställning över handfatet/toan/potta för att hjälpa henne ut med gaserna. För oss blev det startskottet och nu är vi helt EC frälsta. (Se exempel på olika sätt att hålla HÄR)
EC står för Elimination Communication och kan enkelt översättas till "toakommunikation". Det handlar alltså inte om potträning utan snarare att man lär sig tyda babyns signaler och sedan erbjuder potta när man gissar att det är dags för något. Vi har till en början främst rutinpottat dvs. erbjudit Elsie att kissa/bajsa över toa/handfat efter att hon ätit och sovit osv. Det är helt uppenbart att hon föredrar att göra det där istället för blöjan även om vi oftast har blöja som backup. I dagens UNT (Uppsala Nya Tidning) är det en artikel om oss som ni kan läsa om ni klickar här. 
Man har ju tidigare trott att barn inte kan kontrollera sin blåsa förrän betydligt senare och i takt med att blöjorna blivit bättre har barn blöja allt längre upp i åldrarna. En ny forskningsstudie som Anna-Lena Hellström gjort i Vietnam (läs om den den här artikeln i DN) visar dock att barn är betydligt mer kompetenta än man tidigare trott (och att tidig potträning kan förebygga bland annat urinvägsinfektioner men kanske också problem med förstoppning). Alla vi som pysslat med EC känner förstås till mycket av detta redan. 
Elsie, nu 7 månader, gillar sin pottstol.
Hur många har inte varit med om att de nyfödda barnet kissar på skötbordet när man tar av blöjan? Istället för att lära barnen att göra ifrån sig i blöjan och sen påbörja potträning när de blivit så vana vid blöja att de inte längre märker när de kissar så kan man ju välja att ta tillvara på även de pyttesmå barnens önskan att få kissa/bajsa utan blöja. 

Ett vanligt tecken på de allra minsta att de är kissnödiga är att de krånglar när man ska amma/ge flaskan. För oss räckte det då att ta av blöjan, kissa Elsie (exempelvis över handfatet) och sen ta på blöjan och amma i lugn och ro. För oss hjälpte EC oss massor med Elsies humör också. Gasig och magknip = ledsen och missnöjd tjej så att hjälpa henne med att få ut dem var för oss ett sätt att få träffa den nöjda och glada tjejen lite oftare. Numera är det så naturlig del av vardagen för mig och Stefan och att behöva byta en bajsblöja känns nu väldigt avlägset (vilket vi hoppas att vi aldrig kommer behöva vänja oss vid).  

För dig som är nyfiken att veta mer kan jag varmt rekommendera sidan Blöjfribebis.se och tänker du testa så skulle jag även gå med i facebookgruppen som heter: blöjfri bebis - EC-toakommunikation-blöjfritt om jag var du. Det är bra för miljön, plånboken och framförallt för kommunikationen mellan föräldern och barnet. Dessutom är det väl rätt knasigt när man tänker på det att ligga ner raklång och bajsa, eller hur? 
Artikeln i UNT kan man läsa på nätet om ni klickar här.

7 mars 2013

Labradoodlevalparna är födda!

Inatt satte valpningen igång och mellan midnatt och sju på morgon föddes 9 underbara små valpar. Selma skötte allt hur fint som helst och pysslade om de små med en gång. Alla hittade snabbt till en spene när de slickats torra och somnade sen huller om buller innan det var dags för att äta igen. Idag har jag suttit så mycket jag kunnat vid valplådan men tyvärr får jag inte sitta där ostörd speciellt länge då Elsie är vaken. Hon håller på att få sina två första tänder och pendlar snabbt mellan nöjd och tillfreds och ledsen och gnällig. Det gäller helt enkelt att passa på att mysa med valparna (och städa hos dem förstås) så fort Elsie sover på dagarna. 
I inlägget Små små valpar har blivit stora finns nu bilder på alla de tio valparna från förra kullen.
Är man nyfiken på att veta mer om våra hundar så kan man titta in på hemsidan Labradoodle.nu
Här sover dom på hög när valplådan städas.
Så pyttesmå och hjälplösa. Än är de både blinda och döva eftersom de första två veckorna är som en förlängning av fosterstadiet.

5 mars 2013

Babysim är en hit!

Elsie har alltid gillat att bada och längtan efter ett badkar här hemma är stor (Drömmen om ett badrum!). Nu har vi varit iväg tre gånger på babysim i Gävle (Gävlebabysim)och hon gillar det verkligen. Det är så skoj att se henne slappna av mer och mer och börja plaska och leka. Helst skulle hon dricka upp hela poolen men det är jag inte så sugen på att hon gör så vi försöker begränsa slurparna. Nästa tillfälle ska en fotograf vara där med undervattenskamera så vi hoppas på att få till nån fin bild på henne i vattnet. Det vore ett kul minne. 
Själv vill jag aldrig mer kliva ner i en vanlig pool. Jag är ju lite av en badkruka som avskyr att kliva ner i kallt vatten men på babysimmet är ju vattnet betydligt varmare och jag slipper frysa. Underbart! Det är med andra ord tur att jag har ett barn så jag kan åka dit och bada med jämna mellanrum.
Elsie har alltid gillat att bada.

3 mars 2013

Färdigtävlat men inte färdigdansat!

Igår var det så dags för tävlingen Just Dance (Tierps version av Let's Dance) där jag och 7 andra deltagare skulle tävla i bugg och salsa. Vi har ju tränat under fyra söndagar (á två timmar) med tränare och vid ett par tillfällen utan tränare (med Elsie på magen). Jag och Beng-Olov (Kommunalråd i Tierp) övade in i det sista för att inte glömma koreografin. Hela dagen gick åt till förberedelser med smink (MiLi's Beauty), hår (Haircorner), genrep osv. Konferencier var Jeanette Carlsson (en av dansarna i Tv4:as Let's Damce) och det gjorde hon strålande. Dessutom bjöd hon och vår salsalärare Carlos på en sjukt häftigt improviserat salsanummer när vi tävlat färdigt och det var kvällens höjdpunkt för mig tillsammans med våra bugglärares fartfyllda nummer. 
När det gäller tävlingen så gav jag verkligen allt jag kunde. Jag försökte släppa scenskräcken och tänkte att det för publikens skull inte får bli nån halvmesyr. När det var över var lättnaden enorm och jag kände att nattsömnen (som ju redan hackas upp av amningar och Elsies tandsprickning) skulle förbättras nu när dansgrubblerierna kunde läggas åt sidan. Att få se de andra paren dansa var också jättekul. De var verkligen superduktiga och att de sedan placerade sig före oss (vi kom fyra av fyra möjliga) var ingen överraskning. Nu känner jag mig helt färdig med det här med danstävling men däremot är jag desto mer sugen på dans. Redan om några veckor kanske det blir lite salsa på nytt för Uppsala Danscenter (där våra tränare jobbar till vardags) anordnar after work salsa på vissa fredagar. Nästa gång tror jag skulle vara den 5:e april så kanske ses vi på Flustret i Uppsala då.

När jag kom hem från dansen var klockan mycket och självklart sov Elsie så jag kunde sitta i soffan en stund och pusta ut. Sen försvann den glamorösa känslan snabbt när danskläderna byttes mot myskläder och bröstpumpen åkte fram (Elsie helammas fortfarande så det blev till att pumpa ur även under tävlingsdagen för att undvika mjölkstockning). Stefan bara garvade för ni kan ju gissa hur knäppt det såg ut där jag satt med bröstpumpen i kombination med en superfin håruppsättning med en stor röd blomma och världens partysminkning. Där satt jag sen uppkrupen i soffan och pumpade ur mjölken och just där och då kände jag mig väldigt långt från glittret på dansgolvet kan jag lova. 

Bilderna nedan är tagna av: Katarina Lönnberg för Arbetarbladet.
Här twistas det lite i buggen. Foto: Katarina Lönnberg
Lite sista piff innan vi ska in (jag och Julia Bruksås).
Foto: Katarina Lönnberg
Inledningen av salsan.
Foto: Katarina Lönnberg
Här var salsan över och jag lättat för då var tävlandet över för vår del.
Foto: Katarina Lönnberg
Jag med min danspartner Bengt-Olov innan buggen. De övriga deltagarna var Tina (Tierps Icahandlare), Per (populär veterinär), Andres "Andy" (volleyboll spelare), Julia Bruxås (fotbollspelare), Stina driver färghandeln i Tierp) och Fredrik (operasångare). Vi är alltså alla "Tierpsprofiler" och därför blev vi tillfrågade. Vilka som skulle dansa med varandra avgjordes med lottning. Vann gjorde Tina och Per som bjöd på riktigt bra dans och väldigt mycket underhållning. Foto: Katarina Lönnberg
Alla tävlande i Just Dance. Foto: Katarina Lönnberg