26 jan. 2014

Tips tack för resa med 1 1/2 åring!

Om några veckor bär det iväg för oss till Florida där vi ska hälsa på en svensk familj som bott där i snart två år. I tio dagar hoppas vi få njuta ordentligt av härligt häng, sol, bad och semester, men med en 18 månaders Elsie så krävs förstås lite mer planering. Hur gör vi för att på enklast vis få henne att ställa om klockan så det inte blir så mycket jetlag? Hur tar vi oss igenom flygresan på 10 timmar på bästa vis? Vilka saker får absolut inte glömmas kvar hemma?
Sist vi reste långt var när vi åkte till Tanzania för några år sedan (lite bilder finns här) och då hade vi inte Elsie, så det här är helt nytt för oss båda.
Eftersom vi är mitt uppe i renovering, flytt, försäljning av gård och hus och jag dessutom är lätt handikappad av foglossning så är jag orolig att vi kommer missa någon av de viktigaste förberedelserna eller åka hemifrån utan de mest oumbärliga sakerna. En sak jag tänkt skaffa innan resan är en Ipad (bor du runt Uppsala eller Malmö och vill sälja din så hör gärna av dig). Med lite kul appar borde ju flygresan bli lite roligare för Elsie tänker jag. Just nu är favoritapparna "Tittut för småbarn" och "Sound touch" och även om vi sällan roar henne med mobilen så har just de här apparna (och Babblarna förstås) räddat oss vid flera bilresor och andra kritiska situationer. Finns det möjligtvis några spel till Ipad som är så enkla att en 18 månaders klarar av dom?
Själv kommer jag ladda packningen med ordentligt stark solskyddsfaktor både till Elsie och mig. Förra graviditeten fick jag mycket pigmentfläckar i ansiktet även om jag försökte vara noggrann och skydda mig. De bleknade sedan efter att Elsie fötts men jag vill försöka undvika det den här gången. Sedan gäller det förstås att ha med sig gott om snacks för varken jag, Stefan eller Elsie är särskilt kul att hänga med när vi har lågt blodsocker så ska vi kunna hålla humöret uppe genom hela flygresan kommer det krävas en del.
Men som sagt, jag tar gärna emot lite tips för att vara så förberedd det nu går att bli.
Det ska bli skönt att slippa alla lager kläder så fort man ska gå ut även om det bara varar en dryg vecka.

11 kommentarer:

 1. Kan verkligen rekommendera solskydden som finns att köpa på Publix, det är en spray som har solskyddsfaktor 60 eller om det var högre och som blir som en hinna på kroppen och inte försvinner för att man badar, kanon på barn... kan verkligen rekommendera Publix där finns det allt ni behöver handla...

  Har ni varit till Florida förr? Vi var där hösten 2012 och var en vecka i fort lau, vi åkte några gånger till key biscayne i Miami, där finns det en jätte stor park, Crandon Park där det finns ett sånt underbart bad när man har barn, långgrunt och helt underbart...

  Hoppas att ni får en underbar resa... USA är helt fantastiskt

  SvaraRadera
 2. Nrä vi reste till Florida för 9 år sedan var vår son 2½ år. Då fanns varken smartphones eller Ipads att tillgå. Däremot så hade han en CD-spelare med lurar så att han kunde lyssna på sagor. Han hade en egen ryggsäck och i den hade jag lagt ner några små inpackade paket. I ett fanns det en Pixibok och i ett annat en liten schäferhund, ett litet block och penna. Så varje gång det var lite tråkigt på planet så fick han sticka ner handen i väskan och välja ett paket. Ang snacks så tänk på att läsa ordentligt på vad man får ta med sig in i landet. Frukt vill de inte ha, och där stod jag med bananskal som ingen ville ta hand om att kasta. När vi åkte till USA senast så var dottern nästan ett år. Då fick jag ta med barnmatsburkar till henne, om man packade ur dem ur handbagaget och lade det väl synligt för dem, så att de kunde se att plomberingen inte var bruten. En gång glömde jag ta ur dem ur väskan och de åkte genom röntgenröret, då var de tvungna att öppna burkarna och se om de innehöll något farligt. Vi försökte få barnen att sova efter måltiden, precis som hemma. Så att de skulle orka vara med i den långa kön som infinner sig när man ska "checka in" i landet. Det är frågor och fingeravtryck som gäller där och det går inte snabbt! Sedan kanske de ska kolla igenom väskorna senare också! Ha en trevlig resa!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  När vi var utomlands med vår familj så använde vi oss av UV-dräkter till barnen och det var toppen. Man behöver ju inte vara rädd för att "glömma" av att föräbttra på solskyddet.

  Ha det så kul

  SvaraRadera
 4. Kolla på bloggen pappas appar samt på hans sida på FB som heter appfredag. Där finns många tips om bra spel för barn.

  SvaraRadera
 5. Åååh, ipaaad. Din bästa vän! Finimundus har ett spel som heter Villa Villekulla som Eyra älskar. Det tog lite tid, men nu bakar hon kakor och bjuder på tårtkalas och steker pannkakor osv. Att spela in filmer på sig själv med barnet när man sjunger (vi har en sångpåse, även den var livsnödvändig på planet) sånger och visar tecken är populärt hos Eyra. Vi laddade även ner youtubeappen, där man kan ladda ner en massa populära klipp. Och så hoppas jag att ni bokat flygplansstolar med extra benutrymme, jag vet faktiskt inte riktigt hur man överlever utan möjligheten att sitta och leka på golvet ;)

  Vi landade på eftermiddagen och gick direkt ut och badade, sedan åt vi och sedan fick hon sova. Vi slapp helt jetlag på vägen dit på så vis, och det var fantastiskt.

  /Ylva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att vara näsvis men ;)
   Dom som gjort appen heter Filimundus och spelet heter Pippi Långstrumps Villa Villekulla vilket jag också rekommenderar varmt. Min systerson har älskat det spelet länge och spelar det fortfarande, det räddade deras flygtur till Thailand :)

   Radera
  2. Nu är en Ipad mini införskaffad och jag ska sätta mig och ladda hem appar så snart jag får tid. Pippi-appen låter ju kalasbra!

   Radera
  3. Tur att andra har koll ;) Bra som skivat bröd är den i varje fall! Vi har viaplay också, där man kan tanka ner en massa säsonger med Bamse osv, men jag vet inte om Elsie är någon storkonsument av honom :)

   Radera
 6. Just! UV-kläder = the shit. Vi köpte från Swimpy (den med Pippi) och så hade vi en från Lindex (med Bamse), och de var superbra, förutom att trycken släppte efter två veckors konstant badande. Men det är kanske inte så konstigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. UV-kläder införskaffade. Check! :-)

   Radera
 7. Toca Boca har bra appar för små barn. Vi åkte till Canada med en 4 månaders och en 3,5 åring och det gick hur bra som helst (fast vi var nerviga innan det bar av och hade inte någon Ipad).
  Om ni vill tänka lite mer low tech så är klistermärken ovärderliga eller tatueringspennor att rita varandra på kroppen med.
  Lycka till på resan!

  SvaraRadera