30 jan. 2015

Snart dags för labradoodlevalpar!

Vi är så glada att det snart är dags. Den här våren kommer vi återigen få mysa med ett gäng gulliga små valpar om allt nu bara går som det ska i slutet av dräktigheten hos tikarna. Vi väntar två valpkullar i februari och det är vår härliga tik Selma som ska få en kull igen (hennes sista då hon fyller 6 i höst) och så är det den vackra tiken Maja Gräddnos som är från sommarkullen 2012. Pappa till båda kullarna är den bruna hanen Opus som ägs av Hööks Labradoodle (labradoodle.se) och vi är väldigt spända på att se resultatet av den här kombon. Maja bor till vardags hos sin fodervärdsfamilj men nu är hon hemma hos oss för att acklimatisera sig lite inför valpningen. Eftersom Oscar fortfarande tar mycket av min tid kommer vi att ta hjälp av en duktig finsk tjej på vardagarna men söker också efter en som kan jobba extra på helger. Det rör sig om 7 eller 8 helger (beroende på när valparna föds) från första helgen i mars till mitten av april. Är du eller känner du någon som kan vara intresserad av det helgjobbet? In och gilla oss på facebook och läs mer HÄR. 
 Just nu är hantverkare här och gör i ordning det sista i nya valprummet (i en av flygelbyggnaderna till vårt hus) där de kommer bo sista veckorna och där det blir lättare att både släppa ut (vid fint väder) och leka med dom på ytor som är lätta att hålla rent. Första veckorna bor de med en av oss i ett av rummen i vårt hus för då behöver de ofta lite hjälp när de ska dia. eftersom Oscar ammas varannan timme på nätterna kommer det nog bli Stefan som tar de flesta valpnätterna och det är han van vid då han har skött alla nattpassen på våra senaste två kullar. Elsie längtar också till att valparna ska födas och berättar att det är "hennes" varje gång vi pratar om den kommande valpkullen.
Det är en intensiv tid när vi har valpar och det är lika spännande varje gång. Jag känner mig lyckligt lottad som får jobba med det här för hunduppfödningen ger så mycket glädje till hela familjen (och till alla de familjer som sedan köper valp). 
I ett inlägg för ett drygt år sedan var jag tvungen att lägga till ett litet ps. och gör så även denna gång i förebyggande syfte.
Som uppfödare av Labradoodle verkar jag väcka en hel del känslor hos en liten grupp hundägare Att köpa avelshundar utomlands som vi fått göra för att starta upp med aveln i Sverige kostar en hel del och labradoodlar ligger bland annat därför fortfarande rätt högt i pris. Vi vill avla på hundar som är sk. "multigen" dvs. är Labradoodle i många generationer bakåt. De anses fortfarande vara en blandras hos SKK men det tror jag bara är en tidsfråga med tanke på hur populära de är. Man får självklart registrera sin labradoodle i SKK om man vill men det blir då som blandras. Vill man syssla med utställning är det här alltså inte en hund för dig, men jag har själv aldrig varit intresserad av det och ser det inte som en begränsning.
En av våra "hundttränare" här på gården, Elsie.
Vi är MYCKET noggranna i vår avel precis som vilken seriös uppfödare som helst. Vi vill bara använda hundar som är friska, sunda, intelligenta, trygga, sociala, snygga (och alldeles, allldeles underbara). Vi ser till att röntga höfter och armbågar och skulle ALDRIG använda oss av en hund som inte har helt friska leder. Vi lägger massa tid på socialisering av valparna som växer upp i hemmiljö och självklart veterinärbesiktigas, vacccineras och chippas de innan flytt till egna hem. Allt detta måste jag skriva ut för att slippa få aggressiva mail från folk som tycker att vi är tokiga. Mitt råd till er som tycker Labradoodlar inte är hundar i er smak är enkelt: Låt bli att skaffa en sån!
Eftersom det är helt valfritt att skaffa just Labradoodle så hoppas jag att de som inte vill ha en sådan helt enkelt avstår (och även avstår från eventuella påhopp). Som tur är så är de upprörda mailen väldigt få och de glada tillropen väldigt många och berättelserna från våra valpköpare förgyller verkligen tillvaron. Sen tror jag faktiskt att de som är upprörda aldrig har träffat en Labradoodle för det är svårt att inte bli förälskad. 
Blir du upprörd eller intresserad av vår hunduppfödning så kolla in vår sida labradoodle.nu eller är du bara nyfiken på att läsa mer om vad som skrivits här på bloggen så kolla in inlägget: Jag älskar labradoodles!
(där finns några av de kommentarer jag fått publicerade). 
Maja Gräddnos ska bli mamma för första gången.
Stiliga Maja (foto: Djurstudion.se)

6 kommentarer:

 1. Det verkar vara en härlig ras :) Jag går och väntar på att få stadga på vissa saker i livet, när allt sen faller på plats hoppas jag på att hitta min valp :) För övrigt väldigt kul att kika in på din blogg lite då och då.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Synd att din förut så trevliga blogg numera liknar mest en försäljnings-annons. Det är försäljning av valpar, hästar, hus, bed&breakfast ...... och ja jag vet inte allt.
  Vart tog dina fina blogg vägen, den som handlade om barn, vardagsstök och livet i allmänhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va tråkigt att du upplever att jag försöker sälja saker via bloggen. För mig är det här med valpar mer än bara ett jobb utan faktiskt en hel livsstil och därför skriver jag gärna om när det är valpar på gång. Kölistan till valparna är fulltecknad sedan länge så det handlar absolut inte om att ragga kunder. Sedan brukar jag inte försöka sälja hästar via bloggen och minns faktiskt inte ens att jag nämnt saluhästar någon gång. Jag måste väl ha gjort det eftersom du tar det som ett exempel men det är i alla fall inget jag har satt i något system. Senaste halvåret har jag sålt 8 hästar och det syns då inte på bloggen vad jag vet. Vi hyr ut boende här på gården men inlägget med länken handlade mest om hur vi bor tycker jag, men jag ska tänka på hur det uppfattas när jag väljer att länka till mina andra sidor härifrån. Jag har valt att lägga länkarna i slutet av inlägg för de som kan vara intresserade av att läsa mer men har inte tänkt på att det kan uppfattas som att inlägget då är en annons. merparten av mina inlägg saknar dock länkar till hundhemsida och hushemsida så jag skulle nog inte hålla med dig i att det främst är "föräljningsannonser" på bloggen.
   Sedan startade min blogg för att beskriva renoveringen av vårt hus i Untra, Då tycker jag faktiskt det är helt relevant att också skriva när huset ska säljas. Att sälja hus är dock inget jag sysslar med till vardags så du lär inte se några husannonser framöver :)

   Radera
 3. Jag håller inte alls med "Anonym", jag tycker verkligen att du har en fin blogg där du delar med dig av ditt liv och din vardag! Uppfödning av hästar och hundar ÄR ju din livsstil, din vardag - självklart skriver du om det då!!! Förstår inte vad som skulle vara dåligt med det?! Att du skrivit om er husförsäljning och flytt är inte heller konstigt, det handlade ju också om en omfattande förändring i ert liv! Jättefint att du berättar och delar med dig av det, tycker jag!
  Och vilka fantastiska hundar ni har, modigt att stå emot dem som har "åsikter" och göra något man själv tror på och står för! Med tanke på alla rasbundna sjukdomar är det enbart en fördel att få in nytt blod i hundvärlden så länge det sköts med ansvar och omdöme - och det gör då sannerligen ni! Om alla "rasbundna" uppfödare var lika noga som ni skulle det sannolikt vara lite mindre bekymmer i hundvärlden!!! Tack för allt du/ni gör!

  Lena i Bohuslän

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS/ Att du skrev att ni hyr ut bed&breakfast ser jag som ett erbjudande, det är ju jättebra att få info om olika semesteralternativ som finns! Skulle väldigt gärna hyra hos er i sommar, men kan tyvärr inte stanna i en hel vecka. Ni hyr möjligen inte ut dygnsvis?

   Lena igen

   Radera
 4. Din blogg är så skön att läsa, jag gillar att du skriver om alla delar av tillvaron. Du bjuder ju verkligen på både det som är jobbigt i livet och det som är bra eller till och med fantastiskt. Jag är bara så sjukt imponerad av allt du hinner med, kanske är det så under småbarnsåren att man har hur mycket ork som helst. Jag närmar mig pensionsåldern och tycker det verkar sjuda av härligt liv hos er.

  SvaraRadera