15 feb. 2014

Älskade Hökebo är till salu!

Mitt Hökebo (som egentligen heter Stynsberg 103) är nu till salu och det är verkligen vemodigt att nu behöva släppa taget efter drygt 11 år. Det var då jag som 20 åring slog till på gården efter att ha besökt den bara en gång (Jag bytte lägenhet mot hästgård).
Jag hade ju inte så mycket erfarenhet av att renovera gård, men jag tog mig an projektet med stor entusiasm. Ganska tidigt insåg jag att jag hade fått världens bästa grannar som ställde upp med allt från att komma med sina maskiner och traktorer vid behov till rådgivning om vilken vallfröblandning som var lämplig för mina hästar. En granne kom med regelbundna leveranser av rotfrukter och potatis (och fin ved till mina kakelugnar) och en annan med viltkött. Jag hade förväntat mig lite mer motstånd när jag som 20 årig tjej kom till gården med en stor flock hästar och drog igång min verksamhet men det var bara positiva kommentarer. 

Jag förstår att jag hade en otroligt tur som hamnade där jag hamnade vid mitt första gårdsköp och jag hoppas att gården kommer köpas av någon som förstår att uppskatta det fantastiska nätverk som finns där runt en när man behöver det. Samtidigt gav gården mig den avskildhet som behövdes i och med att det är långt till grannar. Vi kunde ha 10 lägerdeltagare stojandes utan att störa någon, kunde spela musiken på högsta volym vid kadriljen på lägerdagens avslut (och på midsommarfesterna som blev en årlig tradition) och hästflocken som varierade mellan 25-45 kunde bre ut sig på hagmarkerna. Gården har genom åren anpassats till verksamheten och för mitt behov av enkel hästhållning. Som jag beskrivit i inlägget: Mina fyra bästa hästtips! så finns uppvärmda vattenkoppar i vinterhagarna. Inget mer släpa vatten till vattenkar som fryser med en gång. Jag satsade även på ligghallar och hagsystem som gjorde det enkelt att flytta hästarna till fodret vintertid och betet sommartid. Allt sånt här måste vi nu noggrant tänka igen på vår nya gård på Österlen där båda hagar och stall ännu saknas. Det blir en nystart på många sätt med ny familjemedlem på väg, närhet till familjen i Skåne och ny inriktning i företaget. Självklart är jag glad över allt nytt som tar vid men att välja är ju att välja bort och att lämna gården känns verkligen sorgligt. 
Tack Hökebo för alla fina år

Annonsen på gården kan ni se om ni klickar er in HÄR
Liten överblicksbild med brygghus och stall till vänster och gäststuga och bostadshus till höger.
Det har varit underbart att ha hästhagarna direkt utanför köksfönstret.
Lilla sovrummet nere där jag valde att sätta in en kakelugn (det finns två till i huset).
Köket som jag renoverade en del 2011 (Äntligen klart!).
Stallet med sina nio boxar.

7 kommentarer:

  1. Hej!
    En hästfråga; går det att se på ett föls exteriör hur den kommer se ut som vuxen, eller förändras den väldigt mycket?
    Tacksam för svar!

    Tack för en trevlig blogg!

    Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart kan man se mycket på fölet men det krävs ett tränat öga. Alla föl är ju rätt smäckra, långbenta osv. men är man van att bedöma föl kan man oftast lista ut hur de kommer utvecklas. Halsansättning, proportioner osv är sånt som är lättast att se. Om de kommer bli smäckra eller grova i typen kan vara svårare om man inte kunnat se fölet från start. Då kan det vara bättre att kolla in föräldrar och syskon. Lycka till!

      Radera
  2. Hejsan,

    nu har jag en fråga som inte hör till blogginlägget mer än att det rör isisar, men jag tror att du kanske är en av dem som kan svara bäst på detta? : )
    vad brukar generellt foderkostnaderna bli om man har kvar häst på island för uppväxt? Hur skiljer sig kostnanderna då man ska ta hem hästen m flyg (det här med ålder,kön, osv)?
    otroligt tacksam för svar!
    mvh/sarah: nebuloosa@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Tyvärr har jag aldrig valt att ha kvar en häst på island och vet därför inget om vad det kostar att ha dem på lösdrift där. Gissar på att det varierar lika mycket mellan bönder där som här i Sverige. Kostnaden för import är densamma för hästar oavsett ålder men man betalar moms på import och hästens pris och man kan ju anta att hästen är mer värd efter ett par år så då blir momssatsen högre. Hingstar kostar extra då de reser i egen box. Importen brukar gå på ca 15 000 och sen tillkommer hästens pris och moms. Låt oss anta att hästen kostar 20 000. Då är priset 15 000+ 20 000 + moms dvs. hela summan x 1,25 mellan 25-50 % av alla importer drabbas av eksem. Det kan vara värt att ha i åtanke när man funderar på import.

      Radera
  3. Har ni sålt Hökebo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än är inte gården såld. Den finns ute på hemnet och du följer den här länken:
      http://www.hemnet.se/bostad/gard-4rum-mankarbo-tierps-kommun-stynsberg-103-6003870

      Radera
    2. Gården är nu såld och vi önskar nya ägarna Benny och Susanne lycka till!

      Radera