20 nov. 2010

De finaste hästfärgerna

är enligt mig musblack, skimmel, gulbrun och alla sorters skäckar. En av mina snyggaste hästar är dock ett av mina svarta ston, Náttrún.
Den absolut populäraste färgen på Islandshästar är den Rakel har, alltså silversvart. Jag tycker att ett vacker häst med den färgen absolut är snygg (tex. Rakel säger jag som är rätt partisk) men en ful häst blir inte snygg bara för att den är silversvart. Många vill ha en mörk kropp med nästan vit man och tyvärr är de flesta silversvarta inte alls så snygga i kontrasterna utan manen är mer åt det grå hållet och då försvinner ju de snygga kontrasterna.

Samma färg men olika fina. Eller hur?
En snygg häst är alltså snygg oavsett färg i mina ögon och en ful häst blir aldrig snygg även om den har en "snygg" färg.
En snygg häst är alltid snygg även om den tex. "bara" är fux.
Jag som är rätt så intresserad av det här med färger och nedärvning kan lätt gå in på en massa detaljer men jag tänkte istället visa lite exempel nedan.
Om ni i er lokalklubb är intresserad av en färgföreläsningskväll där ni får mer förståelse och kan lära er räkna ut vad ett framtida föl kan få för färger tex. så hör av er.


Den vanligaste färgen på islänningarna är svart. Ofta är de dock
den här nyansen som är rätt långt ifrån kolsvart. Den heter
dock fortfarande bara svart trots alla nyanser i tex. manen.

En annan mycket vanligt färg är fux som finns i
massor av nyanser. En av de snyggaste tycker jag är
när de får riktigt ljus man som den här valacken.
Jag är svag för skimlar. Här är Glaeda med sin son Dinus (e: Örn).
Båda är skimlar, men på Dinus syns det inte än. Skimlarna kan
födas i vilken färg som helst. Silversvart, isabell, svartskäck, ja
vilken färg som helst. Dinus här föddes svettfux.


Örn föddes kolsvart men är nu ljusgrå.
Här var han fem år gammal och fortfarande
ganska mörkgrå.
  
Birta är en fin representant av färgen gulbrun. Här med sin dotter Flíra (e: Örn) som föddes isabell men blev så småningom skimmel. Här när hon var ett dygn gammal kunde man dock inte se om hon skulle bli skimmel eller ej eftersom isabellföl föds nästan vita från början och sedan gulnar med tiden.

14 kommentarer:

 1. Hej igen.
  hur vet man att ett föl kommer att bli skimmel? Jag kunde tex inte se att Dinus skulle bli skimmel, men se att han var svettfux. Mycket intressant. Även fast jag inte har någon själv så tycker jag att blacka hästar är väldigt vackra. Men å andra sidan en bra häst har en bra färg!

  SvaraRadera
 2. Hej, tycker dina hästar är såå fina, följer din blogg varje dag eller så ofta du hinner blogga, och såg när du och stefan fann varandra i bonde söker fru. Ha en superbra helg :)

  SvaraRadera
 3. MERA hästbilder, lägg gärna in mera hästbilder det är det bästa som finns att få frossa i dina fina bilder av både vuxna hästar och föl.

  SvaraRadera
 4. Jag måste nog säga att skäckar i alla varianter är min favorit, men jag gillar också fuxar om dom är riktigt röda och inte har ljus man.

  Dina hästar är så himla fina Thilde :-)

  SvaraRadera
 5. Intressant det här. Hur tidigt och hur sent kan man se om ett föl kommer att bli skimmel? Har sett några vita strån ovanför ena ögat på ett föl som är ca sex mån. Nu är hon brun med svart man och svans.
  BrittaA

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att alla hästar är fina, alla andra varelser med, oavsett hur det ser ut. Det är aldrig någon som är finare än någon annan.

  SvaraRadera
 7. Jag älskar verkligen skimmlar. SÅ FINA DOM ÄR.
  /Mette

  SvaraRadera
 8. Hålle med! Det är inte någon slump att min hingst är det och även ett av mina avelsston. Skulle gärna ha fler.

  Håller med dig Anna om att alla hästar är fina på sitt sätt. När jag skrev "ful" så menade jag helt enkelt att färgen är rätt liten del av utseendet. En vacker häst är alltid vacker oavsett färg.

  SvaraRadera
 9. Therése, det är en konst att kunna se tidigt om fölen blir skimlar. Lättast är det att se när de börjar tappa sin fölpäls efter några veckor. Runt ögonen och på baksidan om öronen kommer då en massa stickelhår som avslöjar att de kommer bli skimlar. Ett par gråa strån är dock inte tillräckligt. Stickelhår kan ju finnas på alla hästar.
  En häst som föds så klar och mörk i färgen som Dinus är dock definitivt en skimmel. En fux har mycket ljusare ben när den föds.

  SvaraRadera
 10. Färger på islandshästar är mycket större "sak" i Sverige än på Island anser jag. På Island förr i tiden så frågade man aldrig efter färgen på en häst när man var i köpas tankar, utan lynne och gångarter var viktigast. Man betraktades inte som en "riktig hästmäniska" om man intresserade sig för färggen. Nu har detta ändras en del på Island mycket beroende på efterfrågan från Sverige och andra länder som efterfrågat fina och ovanliga färger. Jag tror att vanligaste färgen på Isisar är fux i olika nyanser, har för mig att jag sett siffror på det i en bok om färger och nedärvning av färger. Har dock boken inte tillgänglig för att kolla och blev lite osäker nu när Thilde som kan det mesta säger att svart är vanligast ;)
  mvh
  Edda

  SvaraRadera
 11. Kolla upp Thilde har rätt som alltid. Enligt uppgifter på nätet är ca 20 procent fuxar och 40 procent svart/bruna i olika nyanser ;)
  MVH
  Edda

  SvaraRadera
 12. åh vad liten Flíra var då! O nu,två år senare, är hon skimmel, :)

  SvaraRadera
 13. Skimmel född isabell har jag nu lärt mig är den svåraste att se eftersom isabellfölen ju redan är vita när de föds. Jag såg en bild i Sofies telefon en gång och hon såg jätte söt ut.
  Pussa henne från mig!

  SvaraRadera
 14. ja hon är en jättefin häst, vi är verkligen glada över henne! Vi får hoppas hon blir lika trevlig att rida när den dagen kommer! Ska ge henne en stor puss från dej nästa gång vi åker till Edeby :)

  SvaraRadera