4 jan. 2013

Labradoodlevalpar på gång!

Selmas förra kull var ju med hanen Milou och de blev ju så underbara hundar så vi tänkte satsa på den kombinationen ännu en gång. Om allt går vägen blir det valpar någon gång i början på mars och de är då redo att flytta till egna hem i början på Maj. Jag längtar redan massor och hoppas nu bara att Selma blivit dräktig och att allt går vägen med dräktighet och valpning. Att ha valpar är ju bland det mysigaste som finns och jag ödslade otaliga timmar vid sidan av valpbädden i våras. Här nedan kan ni se en video från när valparna var en vecka gamla. De är ju då fortfarande blinda och döva och deras lockiga päls är fortfarande kort och slät. Kolla in vår hemsida på Labradoodle.se om ni är intresserade av att veta mer om våra hundar och valpkullar. Vill du läsa mer om vad jag skrivit om Labradoodles här på bloggen så klicka här: Alla labradoodlar på bloggen!

Kan inte låta bli att lägga till ett litet Ps.
Som uppfödare av Labradoodle verkar jag väcka en hel del känslor hos en liten grupp hundägare Att köpa avelshundar utomlands som vi fått göra för att starta upp med aveln i Sverige kostar en hel del och labradoodlar ligger därför fortfarande rätt högt i pris. Vi vill avla på hundar som är sk. "multigen" dvs. är Labradoodle i många generationer bakåt. De anses fortfarande vara en blandras hos SKK men det tror jag bara är en tidsfråga med tanke på hur populära de är. Man får självklart registrera sin labradoodle i SKK om man vill men det blir då som blandras. Vill man syssla med utställning är det här alltså inte en hund för dig, men jag har själv aldrig varit intresserad av det och ser det inte som en begränsing.
Vi är MYCKET noggranna i vår avel precis som vilken seriös uppfödare som helst. Vi ser till att röntga höfterna på hundarna, många är ögonlysta och har även röntgade armbågar. Vi lägger massa tid på socialisering av valparna som växer upp i hemmiljö och självklart veterinärbesiktigas, vacccineras och chippas de innan flytt till egna hem. Allt detta måste jag skriva ut för att slippa få aggressiva mail från folk som tycker att vi är tokiga. Mitt råd till er som tycker Labradoodlar inte är hundar i er smak är: Låt bli att skaffa en sån!
Eftersom det är helt valfritt att skaffa just Labradoodle så hoppas jag slippa få arga mail framöver. Som tur är så är de upprörda mailen väldigt få och de glada väldigt många och berättelserna från våra valpköpare förgyller verkligen tillvaron. Sen tror jag faktiskt att de som är upprörda aldrig har träffat en Labradoodle för det är svårt att inte bli förälskad. 
Blir du upprörd över vår hunduppfödning eller är du bara nyfiken på att läsa mer här på bloggen så kolla in inlägget: Jag älskar labradoodles!

59 kommentarer:

 1. Hmm...det är ju helt sjukt att folk kan lägga sig i och bli arga över en hundras?! Jag vet att det är sånt som pratas om inom "renrasiga" kretsar. Men ärligt! Låt det blir en hundras då. Eftersom det finns genarationer av just denna kombinationen så är det väl inte mer än rätt! De verkar ju vara friska och sunda hundar det som jag förstått med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland blir jag förvånad över att folk orkar sitta och irritera sig så mycket över detta :-)
   Hälsa och lynne är ju det som väger tyngst i valet av avelshundar så de ät genomgående en väldigt frisk och trevlig "ras".

   Radera
  2. Blandrasavel eller ej, vad gynnar det "rasen" att göra om samma kombination och med så tätt i mellan kullarna? Uppfödning i mina ögon måste ske utifrån rasens bästa - att utveckla den och öka avelsbasen med sunda och mentalt stabila individer. Alla kullar blir dock inte lyckade och passar för vidare avel.

   En valpkull som är 9 månader gammal kan du inte utvärdera varken mentalt eller hälsomässigt då många sjukdomar debuterar i äldre ålder. Hade du valt en annan hane så ok, men detta? Priset tycker jag också är orimligt högt. Många uppfödare satsar stora summor på importer eller vid parningar, men valppriset ligger ändå på 12-15 000 oavsett...

   Vad är det för typ röntgenundersökning? Vem läser av resultatet?

   Radera
  3. Detta är banne mig helt horribelt!! Blandrasavel med sken av seriositet??? Man mår illa när man läser vad som skrivs, finns ju inge kunskap om avel,hälsa,mentalitet eller djurskydd whatsoeverore!!!
   Att dessutom ha mage att ta så mycket betalt för en blandras utan vare sig meriterade föräldrar,hälsotester,MH/BPH-tester samt utan nån kunskap om hur man utvärderar sin avel för att sen gå vidare därifrån... nej fy f**!!!
   Att sen också tycka att de som sysslar med seriös avel ska vara glada över att ni tar så mycket mer betalt för skiten ni prånglar ut,för det betyder ju att den seriösa uppfödaren har billigare hundar & med det då antar jag menar att de borde vara mer lättsålda.... usch så fult!
   Höftledsröntgen som betygssätts hahahaha jag skrattar så tårarna rinner..... finns ingen seriös veterinär som gör detta, jag lovar, dessutom BEDÖMS hundens röntgenplåt enl kriterierna A-E
   & det heter uppfödare, inte avlare... & jo, det är nog en ren slump att kullen du skriver om blev så friska & trevliga men även dårar har ju tur emellanåt! När du röntgat hela kullen,fått plåtarna avlästa av en godkänd avläsare,testat kullen för ALLA sjukdomar som kan finnas hos både Labrador & Pudel, MH el BPH-testat alla, samt också fått en extreiörbedömning på dem & de blivit iaf ca 2 år men helst 3 utan att utveckla några rasbundna sjukdomar osv... först DÅ, borde de ens tänka tanken att göra om kombinationen, men gynnar "rasen" nej,det gör du inte genom att göra om kombinationen, men är hanen din egen så blit ju det förstås billigare än att betala en annan hanhundsägare för att få låna dennes hane!! SUCK!!!! & att folk är så förb****t korkade att de går på detta är ju tragiskt!!.

   Radera
  4. Oj, va arg du är. Du vet väl att ALLA renrasiga hundar varit blandraser en gång i tiden?
   Jag är övertygad om att Labradoodle kommer bli en godkänd ras i Sverige men SKK brukar ta tid på sig (läs i tidigare kommentar om exempelvis Jack Russel). Tills dess tänker vi hålla oss till gemensamma regler och sträva mot ett gemensamt mål för att försöka utveckla en så frisk och bra hund som möjligt. Jag ber om ursäkt om mitt ordval upprör dig. Jag skrev att SKK betygsätter men håller med om att det handlar om en bedömning. Det vi gör är att röntga höfter på alla våra hundar men de flesta har även friröntgade armbågar och är ögonlysta. Alla Labradoodlar är i grunden storpudel och labrador vilka alla givetvis är hälsotestade och goda representanter av sin ras.

   Vi vill ha en seriös kennel där vi lägger oerhört mycket tid på både egna hundar och varje valpkull. Alla våra valpköpare får valpar som är nästan helt rumsrena, mycket hanterade och socialiserade, vana vid barn, andra hundar och katter osv. osv. Det är något som jag vet inte alls stämmer på alla uppfödare vare sig det gäller renrasiga eller blandraser.

   Jag menar inte att uppfödare av renrasiga hundar har billiga och lättsålda hundar. Jag menar att de bör inte se oss som någon farlig konkurrent då våra hundar ofta kostar mer än deras.

   Vi har en egen hane och en till på väg från USA men använder ofta andra hanar och pappa till just mina två kullar är en välstammad och vacker storpudel. Vi har alltså inte valt att återpara med samma hane för att spara pengar utan för att det är en kanonfin hane och kullen från i fjol är helt fantastiskt fina.

   När det gäller renrasig avel så kan jag inte alls hålla med om att de är mycket noggrannare med hälsotester än vad vi är. På exempelvis Lagotto är avelsmaterialet så begränsat att det är ok att använda hundar som har C-höfter.

   Radera
  5. Svar till Anonym:
   Att vänta tills de är så gamla att ärftliga sjukdomar ska visa sig blir ju svårt eftersom tiken inte får paras efter sju års ålder utan särskilt tillstånd och hon är ju redan mer än tre år gammal. Jag tycker definitivt man kan säga en hel del om en hunds temperament vid 9 månaders ålder och jag kan verkligen intyga att de här valparna blev ovanligt kloka och trevliga hundar hela bunten. Det i kombination med att föräldrarna är friska och mycket stabila hundar gör att kombinationen känns perfekt att göra om. Alla kullar blir förstås inte lyckade men just denna blev d och därför vill jag gärna göra om den. Båda föräldrarnas stamtavlor är fyllda med meriterade, friska och trevliga hundar så det är ju ingen slump att valparna blev toppenhundar.
   Röntgen av höfter görs på veterinärklinik exempelvis Strömsholm och avläses av veterinär. Sedan kan man även låta SKK läsa av resultatet vilket är gjort på hanen Milou. De graderar sedan höfterna och alla får en bedömning med A, B, C eller D där A är de bästa. Milou är även röntgad i armbågar och ögonlyst utan anmärkning.
   Att hundarna är dyra borde ju göra alla uppfödare av renrasiga hundar jätteglada för då konkurrerar vi ju inte med deras billigare hundar.

   Radera
 2. Hej Thilde!
  Det skulle vara kul att få veta lite om ert nya hus om det finns någon spännande historia om det som ni vet om, eller några gamla fotografier. Det skulle vara intressant att höra dig berätta om det i så fall!

  Hoppas annars att ni har det bra, gillar verkligen din blogg och följer den ständigt!

  Ha det gott och en god fortsättning

  MVH M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Tack för det tipset. Ska knåpa ihop något om historien för det finns en del intressant att skriva om.

   Radera
  2. Kom på att en länk här till det inlägget kunde vara på sin plats så här kommer den: http://thildesblogg.blogspot.se/2013/01/hushistoria-i-untra.html

   Radera
 3. Jag kan som pudelägare ,ed avelsdjur träda fram här. Jätteskönt att få reda på att hundarna är kollade både på höfter och armbågar. Det framgår tyvärr inte tillräckligt tydligt på denna annonsen (som varit grund för de flesta diskussioner jag läst.)

  http://www.blocket.se/simrishamn/Unika_Labradoodlevalpar_kan_tingas_43821618.htm?ca=23_13&w=0

  Resultaten av dessa bör också skrivas ut. För nog kan de va undersökta men det behöver nödvändigtvis inte betyda att de är bra. Finns tyvärr allt för många rena raser där det avlas på c-höfter, vilket är rent åt skogen.
  Priset är ju också ett stort samtalsämne då vi som uppfödare till renrasiga hundar har större utgifter med registrering, utställningar och övriga tävlingar, ögonlysningar, röntgen, import mm mm INTE får ut nga 25 tusen för våra valpar hur mkt pengar vi lagt!

  Men visst, det är upp till var och en, men för min del hoppas jag att "labradoodlen" fortsätter vara blandras. Jag kan ju tillägga att jag inte är så road av att blanda hästraser heller för den delen oavsett hur bra resultatet blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte gå i god för alla Labradoodlar i Sverige utan uttalar mig bara om vår avel. Det finns ju olika seriösa avlare även bland de som föder upp renrasiga hundar och det är nog samma med Labradoodlar.
   Våra avelshundar är väldigt dyra i inköp och det påverkar valppriserna trots att vi som du säger slipper utställningskostnaden. Sedan är det ju som med mycket annat helt ok att känns att det är för dyrt och därmed avstå. Att de är dyra borde ju snarare gynna de med billigare hundar och inte konkurrera på något sätt. För mig känns det värt varenda krona för att få min drömhund men sedan skulle jag aldrig komma på tanken att köpa en jacka för flera tusen eller en tomt för många miljoner. Andra väljer dock att göra det och jag förstår att det liksom mycket annat handlar om prioriteringar. Om jag berättade hur mycket pengar jag lagt på hästar skulle du väl smälla av :-)
   Tackar för din kommentar och är glad att du skrev trots att du inte är något fan av vår avel. Föredrar dock den ton du har istället för den i vissa mail jag fått genom åren.

   Radera
  2. Hej Thilde! Förlåt, men är inte den blocketannonsen från er gemensamma kennel?
   Ang avelsdjur håller jag med jenny ;-)

   Sen är jag nyfiken på, vad är det som gör just labrador + pudel så speciella att man vill göra en ny ras av dem?
   Med just pudel inblandat så är det kanske lite speciellt, för tex i USA så kallas det ju cockerpoo, goldendoodle, yokipoo etc så fort de har pudel i sig ;-)

   Radera
  3. Jag kunde inte följa länken först och trodde därför att ni hänvisade till den kull valpar som fötts av tiken Svea (och pappa till kullen är vår hane Magnum). Den annons som du länkat till är mycket riktigt min mammas kull och det är från vår gemensamma kennel.
   Jag tycker att det framgår tydligt i annonsen att hundarna är hälsotestade men jag ska tipsa mamma om att skriva ut deras röntgenbetyg etc. så att det blir ÄNNU tydligare.
   Ursäkta förvirringen ang vilken annons det gällde. Skyller på amningshjärnan :-)

   Radera
 4. Jag tycker att blandrasavel är "fel", när den görs på ett oseriöst sätt och utan anledning. Men vad jag förstår har ni ju ett mycket bra syfte med era hundar, förutom sällskapsbiten så är det ju fantastiskt med vårdhundar!

  Heja er säger jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Håller helt med dig och tycker att oseriös avel av alla slag är dålig oavsett om det är blandraser eller renrasiga hundar.
   Sedan vet jag inte varför så många som håller på med avel av renrasiga hundar stör sig på priset osv. De borde ju bara vara glada att våra hundar är dyra för då konkurrerar vi ju inte med deras försäljning.

   Radera
 5. Vill ha en Selma bebis!!=) Men det får nog ta o vänta några år till så människovalparna har vuxit till sig lite först.Tråkigt att SKK är så träiga bara. Tex den första Jack Russelln anses sett dagens ljus 1795 men godkändes av SKK 2001. Vad ska man säga? Dessutom, hur många raser inom SKK är inte fullkomligt sönderavlade?SKK kanske ska rensa lite i dom egna leden först, host host. Mycket bättre med en fin labradoodle!

  ( Men finast är ju ändå nazidoodles!=))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, instämmer och instämmer! Du är klok du :-)

   Radera
 6. Hur månha kullar tar ni på en tik och hur ofta?? Följer ni SKK:s regler där. Det är väl inte så länge sen hon hade en kull?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi följer alla SKK's regler förstås. Enligt dem får man ta två kullar per år och då tror jag det är max tre kullar på två år. För Selmas del kommer det inte bli så tätt då hon fick sin förra kull i maj och denna kommer födas i mars. Det är alltså nästan ett år mellan. Längre än så går inte planerna. Min mamma Ingeborg som föder upp i Skåne brukar ta en kull vartannat år och i enstaka fall två kullar på samma tik två år i rad. Det går dock nästan alltid ett år mellan valpkullar så att tiken helt hinner återhämta sig och komma i god form igen. Men som sagt, 3 kullar på två år är den begränsning vi kommer hålla oss till. Vi har ingen ambition att massproducera utan mitt mål är ett par kullar om året och min mamma som äger många tikar kommer troligtvis ha 2-4 kullar per år.

   Radera
 7. Helt makalöst att folk är så negativa mot er seriösa avel. Avundsjuka o rädsla eller helt enkelt flr lite att göra kanske.

  SvaraRadera
 8. Har alltid fått höra att blandraser är friskare än renrasiga i allmänhet ;-) Men vem bryr sig, alla älskar väl just sin hund för vad den är, inte för hur den ser ut? Eller?
  Hälsn. Christine

  SvaraRadera
 9. Alla hundar är blandraser under en lång tid innan de blir godkända som en ras. Människans lust att avla fram hundar för olika syften har pågått under lång tid. De senaste hundra åren har en massa nya raser tagits fram. Inte alltid med hundens bästa för ögonen. Alltför ofta är det överdrifter i utseende som fått styra till priset av hundarnas hälsa.
  Labradoodle började avlas på - 80 talet för att få fram en sund och lätt tränad ledarhund som inte fäller hår. Det har blivit en populär sällskapshund för aktiva familjer. Hoppas det dröjer länge innan den blir godkänd som ras för då riskerar avelsbasen att bli begränsad med alla de negativa följder för rasen som vi sett många raser drabbas av.

  SvaraRadera
 10. Oj vad roligt! :D Ser framemot bilder på dom små sen här på bloggen :) Mvh Emma, www.freyfaxi.blogg.se

  SvaraRadera
 11. Men jag måste ju ha gjort världens bästa affär för två år sedan, då tjuvparade sig grannens Kungspudel med en Labradorhane och det måste ju ha blivit "Labradooler" hela högen. Svarta visserligen men 5000:- som jag betalade var ju ett annat pris än ditt haha, dessa valpar var också vetbes. chippade (som det är lag på för alla valpar) och avmaskade dock inte reggade. Jättetrevlig och snäll hund blev det i allafall och ingen hårfällning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första generationens Labradoodle är inte dyra och jag har även ägt en sådan (min pappa har henne nu) som jag gav just 5000 för. Det som gör våra avelshundarna så dyra i inköp är att de är Labradoodle i många led (5-6 generationer) och dessutom noggrant hälsotestade i varje generation. Men kul att det blev trevliga hundar av er korsning. Min första egna hund är en tioårig tik med helt underbart temperament. Lugn, klok och fin vågig och sammetslen päls. Vad är hon för sort? Jo en blandning mellan schäfer och storpudel :-) Inte nån ras direkt men jag älskar henne. Vissa slumpartade korsningar kan förstås bli lyckade. I vår avel vill vi ha lite mer förutsägbarhet än så och därför är det endast multigenlabradoodlar som vi använder.

   Radera
  2. Man kan inte registrera blandraser i SKK. Det man kan göra i SKK är id-registrering. Idmärkning är lag i Sverige och gäller alla raser, renrasiga som blandraser.

   Radera
  3. Ja precis, man kan alltså ägarregistrera hundar i SKK oavsett om de är renrasiga eller ej. Detta är dock helt valfritt. Självklart är hundarna ID märkta och chipmärkningen är registrerad hos jordbruksverket.

   Radera
 12. Du måste kolla in Jennie Hammars blogg....såg världens coolaste klippning på en sån hund. Folk trodde det var ett lejon som gick lös :-)
  http://blogg.amelia.se/jenniehammar/2013/01/11/lejon-pa-vift/

  SvaraRadera
 13. Brukar inte skriva kommentarer alls men jag brukar läsa din blogg emellanåt Thilde. Har haft islandshästar till för ett halvår sen (nu gravid) och min man pluggade samtidigt med Stefan på HIG (byggnadsingenjör, Så lite gemensamt finns det:) Är inte alls insatt i hundvärlden MEN, vad kommer denna avundsjuka ifrån? Om man kan ta lite dyrare pris för valpar, gynnar inte det hundvärlden i stort? Jag menar det borde väl långsiktigt dra upp "hundens värde" på marknaden... Ok, kanske andra faktorer jag inte förstår men det känns som att folk är lite missunsamma;) Så skit i dem, bara det jag ville säga. mvh/Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite sen kommentar :) Men måste bara säga att jag håller med dig. Känns som att det borde uppmuntras att hundarnas status höjs och att de högre priserna inte på något sätt kan förstöra för de med renrasig hundavel. Försöker att inte ta åt mig men vissa är ju ju uppjagade att det är svårt att inte ta illa vid sig av deras kritik...

   Radera
 14. Frida, jag tror inte att det handlar om avundssjuka eller att allmänt höja hundars värde som folk reagerar på, du får betala 10-15000:- för en renrasig hund idag, men 25000:- för en blandras kallar jag ockerpris(DETTA ÄR INTE EN RENRASIG HUND) Har inte fattat vad som gör labradoodle så unik, visst vet jag att importhundar kostar i inköp men det har ju tagits en del kullar så hundarana har nog betalat sig flera gånger om. Tror att det kan vara lite statustänk "vi som har labradoodle har pengar" men det kan bli så "man biter sig själv i nacken" risken finns att få oseriösa köpare som lånat ihop pengar bara för att kunna briljera om att dom har köpt en hund av bondsökerThilde för 25000 papp och på det sättet höja sin egen status och få lite uppmärksamhet, ja, alla mynt har två sidor. Söker man en hund att bara ha som sällskap o kompis kan man hitta lika söta, kloka och icke hårfällande blandis som labradolldle om man inte har ekonomi att köpa renrasigt. Men man MÅSTE ALLTID kunna erbjuda sin hund ett bra hem och ett gott liv, oavsett vad den kostat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAHAHA! Skulle det vara värt att låna pengar för att skaffa en hund med ett rätt töntigt namn av en b-kändis? Anser du själv att det ger status? Och att dyra hundar skulle ge oseriösa köpare kan jag med en gång dementera. Alla valpköpare vi haft har varit så fantastiskt engagerade och fina hundmänniskor. Att de är dyra har snarare lett till att oseriösa hundköpare håller sig långt borta. Priset för valparna i Brösarp är mycket riktigt 25 000 och från mig kostar de än så länge 20 000. Vi har småskalig avel och vissa avelstikar har kostat en bra bit över hundra tusen. Ingen tik har hittills fått mer än en kull så du kan ju göra matten själv och förstå varför de fortfarande är rätt dyra.
   Märkligt också att det skapar sån debatt att några vill betala extra mycket för en hund (som ju i deras och även våra ögon är EXTRA bra) men ingen debatt om att vinterjackor ibland är jättedyra, lyxbilar kostar mer än en Skoda och villor i Danderyd 100 gånger mer än villor i glesbygd. Priser skiljer sig åt inom många områden och skapar större valfrihet. Våra valpköpare får massa info om Labradoodles och är ofta pålästa och vet förstås att de ännu inte är en godkänd ras. Det hindrar inte både oss och dem från att känna en oerhörd stolthet över sin fina och kloka hund. Andra väljer en ståtlig Grand Danois (min yngre syster till exempel) eller en charmig Fransk Bulldog (min äldre syster) och är precis lika stolta och nöjda över sina val. Det är väl härligt att det finns något för alla!

   Radera
  2. Vad spelar det för roll om hon tar 25000kr? Det finns köpare och hon säljer valparna för det priset, så vad är ditt problem? marknad finns ju, vanlig SVARTSJUKA är vad du är drabbad av!!

   Radera
 15. Är det någon som tvingar dig att köpa en hund 25.000? Nej , jag hoppas du gör det av egen fri vilja! Och jag tror inte det är för att " skryta om " att den kommer från en TV-" kändis". Vill dom ha dom pengarna för en valp, och har köpare , so what..?! Lägg ner nu.!!! / Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där om att det skulle vara status att ha en hund från en som varit med i bonde söker fru tyckte jag var riktigt skojigt att läsa. Tror den avsändaren kanske är ensam med att tycka det :-) Tack för ditt stöd. Håller helt med dig förstås och förstår inte var all denna ilska kommer ifrån. Hundar verkar väcka betydligt mer känslor än dyra ljudanläggningar, bilar eller kläder (som andra väljer att prioritera).
   Blir rätt fascinerad över att det är så hatisk ton men som du skriver är det ju ingen som tvingar någon att köpa en Labradoodle så hatet förvånar mig.
   Skönt att det finns lite mer sansade och genomtänkta läsare som du :-)

   Radera
 16. Vi bor ju i landet Sverige och då MÅSTE man tydligen vara avundsjuk.....
  Kan tillägga att astmasjuka mår väldigt bra tillsammans med den här hundsorten.
  Jag har en bakgrund med avelstjurar och de kostar också mycket att köpa in,ska man då inte få betalt för avkommorna?
  Avundsjuka är ett bevis på att man har lyckats med något,det brukar jag tänka på ibland!

  SvaraRadera
 17. Jag säger INTE att det ÄR status att ha en hund från en B-kändis, jag sa att det KAN FINNAS FOLK SOM TYCKER SÅ, det är ett faktum att det finns gott om konstiga människor och dom kan oxå ge ett väldigt gott intryck. Att blanda ihop bostadsmarknaden, bilar o kläder med hundar, tja det kan man ju och man får den kvalitet man betalar för. Att påstå att jag är HATISK bara för att jag en åsikt och har en teori om varför folk ifrågasatt en del det är ju ganska taskigt, jag är varken hatisk eller avundsjuk. Jag kan bara önska dig lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte tonen var väldigt ilsken bara för att handla om hundar. Tycker kanske att både du och andra som blir upprörda över det här med priset ska ta ett steg tillbaka och tänka till vad det är ni jagar upp er över. En renrasig hund som exempelvis en Fransk Bulldog kan ofta kosta 16-18 000 om de har riktigt fina linjer och bra hälsa bakom sig. Det är förstås ingen garanti för att man får en frisk hund utan tyvärr är risken mycket stor för allergier och ryggbråck. Trots detta är det nog få som debatterar dessa priser så hetsigt. Att sedan lägga ett par tusen till för att få en Labradoodle som ju än så länge är lite ovanliga och svåra och få tag på känns liksom inte så jättekonstigt. Utomlands är den som sagt betydligt större och i inlägget: http://thildesblogg.blogspot.se/2010/08/fem-skal-att-valja-labradoodle.html finns det exempel på många "kändisar" som har just Labradoodles bland annat Norska kronprinsparet (skaffade sin valp 2009 och skapade debatt då. Läs mer här: http://bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/2009/07/mette-marit-och-haakons-hund-skapar-upprorda-kanslor/)

   Det är ju så när något är nytt och okänt här i norden så blir folk skeptiska. Frågar du en amerikan eller engelsman vad en Labradoodle är så kommer de med största sannolikhet veta eftersom den där är helt accepterad sedan många år. Det är därför vi importerar hundar från England eftersom deras avel funnits i många generationer och vi har valt en uppfödare som lyckats få fram friska och väldigt trevliga hundar i många år nu.
   Jag tycker visst man kan "blanda ihop" bostadsmarknaden osv med hundar. Vissa väljer att köpa en häst för miljontals kronor, andra lägger bara några få tusenlappar. Jag köper väldigt lite kläder och bryr mig inget om märken på vare sig handväskor eller kläder, men tycker det är helt ok att andra har det som hobby. Jag har däremot lagt hundratusentals kronor på att köpa mig en fin hästflock och att lägga mycket pengar på en hund har liksom inte känts märkligt alls. Jag skaffade min tik Selma från England främst för att ha en go hund och hon är förstås världens finaste (helt opartisk bedömning av mig :-) och att jag även är avelsintresserad och tänker ta ett par kullar på henne är en sidosak. Jag är alltså en av alla de som är beredd att betala mycket för en hund (och det är långt över de 20 000 som jag säljer valparna för) och tycker därför inte att de valpköpare som hör av sig och vill ge de pengarna är konstiga eller lurade på något sätt. Alla prioriterar vi annorlunda och jag tycker det snarare vore rimligt att andra seriösa avlare av renrasiga hundar fick mer betalt för sina hundar för de är de verkligen värda. Om köpare sedan inte vill ge mer är det ju jättetråkigt för dom men borde inte belasta oss.
   Inom hästvärlden är skillnaderna mycket större och därför accepterade. Där finns ingen debatt att alla raser ska kosta lika mycket. Tvärtom känns det helt ok att erkända och seriösa avlare får lite mer betalt än de som bara på känn har betäckt ett sto med en hingst.
   Förstår att jag inte kan ändra din åsikt, men hoppas i alla fall bidra till att den blir aningen mer nyanserad.
   Ockerpris är väl dessutom mer när man sätter ett högt pris på något som kunden måste ha exempelvis en bostad i rätt område eller ett paraply i ösregn. Labradoodle är inte en livsnödvändighet (även om både jag och flera andra säkert känner det :-) så ingen är tvungen att lägga de pengarna om de nu inte hemskt gärna är beredda att göra det för att få sin drömhund.

   Radera
  2. Men snälla sluta skriva AVLARE det heter UPPFÖDARE

   Men jag begriper inte hur någon kan förespråka BLANDRAS AVEL. Jag som uppfödare av Rottweiler tycker att detta är upprörande att en byracka ska betinga ett högre värde som valp än mina. Herregud jag importerar väl också från andra länder Australien Japan Afganistan Ryssland Sydafrika mina hundar kostar X mer än en jävla blansis

   Radera
  3. Förlåt för mitt ordval. På hästsidan säger vi avlare så det råkar slinka in ibland när jag skriver lite fort. Ber om ursäkt att jag upprörde dig.
   Kom ihåg att alla renrasiga hundar har varit blandraser i början och i någon ända måste vi ju börja eller hur?
   Det här med priserna verkar uppröra mest men jag förstår inte hur höga priser på våra hundar kan vara negativt för någon som håller på med avel av renrasiga hundar? Utveckla gärna det tack. För mig är det snarare så att det står helt fritt för er att ta mer betalt om det är det ni vill. Men kanske är det så att ni inte skulle kunna få mer betalt för era hundar än det ni tar betalt idag? Då får jag bara beklaga och hoppas att vår prissättning snarare hjälper er i det att hundars status generellt höjs tack vare den.
   Jag skulle uppskatta om du inte använde ord som byracka och jävla blandis om våra hundar. Jag tycker det är så nedlåtande och trist ton och jag har ju faktiskt valt just den här hunden (som är en medvetet framavlad Labradoodle i flera generationer och inte bara en förstagenerationens korsning med labrador och pudel) för att jag tycker det är världens finaste och klokaste. Jag kritiserar inte andra för deras val av hund och önskar att alla som kommenterar från och med nu kan hålla en lite sakligare och mognare ton. Ni behöver inte gilla vårt val av hund, vår prissättning eller likn. men om det inte påverkar dig och din avel så förstår jag inte hur det kan uppröra så mycket.

   Radera
 18. Hej Thilde!
  I mitt arbete som karriärvägledare möter jag dagligen människor som står inför val då de ska välja vilken väg de ska gå.
  Tänk vad tråkigt om alla valde de redan upptrampade vägarna, de vägarna som de flesta andra går på.
  Tänk om ingen velat gå andra vackra stigar.
  När vi vågar att även se oss omkring utvecklas vi.
  Utan utveckling hade inga nya yrken skapats. Yrken som för ett par år sedan var nya, är idag självklara.
  Så.
  Det är inget fel på att köpa en goldenretriver eller en labrador.
  Men det är heller inte vara fel att välja en labradoodle.
  Bara en lite nyare väg att gå. Men snart lika självklar hoppas jag.

  Vi är därför väldigt glada och tacksamma över att ni föder upp dessa fina labradoodlar.
  Det ger oss i vår familj en möjlighet att kunna få välja en annan stig än den vanliga. En ny stig som inte så många går och kanske missar...
  Varma hälsningar: Jeannette Strand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka tankar och jag håller verkligen med dig. Nu håller vi tummarna för att det ligger en fin och frisk kull i magen på Selma!

   Radera
 19. Fantastiskt att folk verkligen orkar lägga ner tid på att bli upprörda över detta! Hundvärlden är märklig i många lägen. Kör på Thilde och lägg ingen energi på dessa konstiga människor. Även i hästvärlden finns ju mycket knepigt folk, haha.
  Kram från
  Sandra D (från Augustimammor 2012)

  SvaraRadera
 20. Hesan!

  Kul att du har labradoodl valpar, dessvärre blir man som uppfödare av något annat än skk raser antingen älskad eller hatad :)

  Jag föder själv upp cockerpoo, vi har otrolig efterfrågan och valparna är oftast tingade redan innan dom är födda....
  Vi har numera en egen förening med snart 500 medlemmar (vi är större än många rasklubbar)
  www.cockerpoosverige.se och ett eget forum www.cockerpoo.forum24.se

  Lycka till med era doodlar, hoppas ni också startar upp en egen förening med registrering och egna träffar.

  MVH Wilma
  www.wilmas.zoomin.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Och Cockerpoo är ju också ett sånt där kul namn som Labradoodle :-) Och de är verkligen jättegulliga. Kul att ni har förening. Just nu finns inte så många uppfödare (typ bara vi) så medlemsantalet skulle nog vara lite litet i början men det vore ju superksoj om det gick att organisera. Kul med doodleträffar osv.
   Fortsatt lycka till med er avel och tack för uppmuntrande ord.

   Radera
 21. Jag fick faktiskt mitt köp ifrågasatt när jag skulle försäkra Aslan. Har endast bra erfarenheter av Agria sedan tidigare och valde därför att ringa dit. När jag berättade vad jag hade gett för hunden frågar hon rakt av hur det kunde komma sig att jag betalade så mycket för en blandras. Jag blev lite ställd men sa att det berodde på att vi ville ha en allergivänlig ras och föll för labradoodlen. Då säger hon lite vresigt att pudeln är också allergivänlig och då kan du få en renrasig hund för 8-10000.
  Jaha, sa jag, men vi ville inte ha en pudel.
  Nänä, men du vet att du kan bara livförsäkra en blandras för max 10 000? Och det har precis höjts från 8000.
  Nä det visste jag inte och det var ju lite synd, men det får ju vara så då. Inte den viktigare delen av försäkringen anser jag.
  När vi hade lagt på så reflekterade jag över samtalet lite mer och tänkte att jag skulle ju bett henne stoppa upp sin försäkring nånstans och ringt nåt annat bolag. Men då var det gjort och jag bryde mig inte om att ändra det.
  Vi ångrar inte vårt val av hund en sekund! Han är en underbart mysig, trevlig och rolig hund och vi är så glada för att just han blev vår. Han blir beundrad överallt och många har frågor om rasen. Jag svarar så gott jag kan och rekommenderar såklart alla till att köpa en labradoodle!
  Vi valde Hööks labradoodles för att de bedriver en seriös avel på fina hundar. Och ja vi har råd att köpa precis den hund vi vill ha men vi har gott om andra såkallade statussaker som nog sticker mer i ögonen på folk än vår lilla busiga labradoodle.
  "Om den svenska avundsjukan kunde omvandlas till energi då skulle den gott o väl motsvara världens kända oljereserver"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det sista citatet var ju klockrent!
   Är så glad att Aslan kommit till er. Han var ju alltid lite av en favorit och det känns som att han inte kunnat få det bättre.
   Taskig attityd hos Agriasäljaren. Jättetråkigt att dom ska slänga sin personliga värdering på dig. Inte gö man så när folk valt att tapetsera med en tapet man själv inte gillar eller likn.? Hoppas du slipper såna fördomsfulla människor på Agria i fortsättningen. Jag har själv en kontakt på hästsidan som fått sköta mina hundförsäkringar också och hon har inte ifrågasatt mitt val av hundras en enda gång. Dom tjänar ju förstås mer på att man köper raser med många ärftliga defekter. Min syster betalar exempelvis 6000 i premie för sin Grand Danois (!).
   Fortsatt lycka till med er fina hund. Ni får hälsa honom att han nog blir storebror till en massa ulliga småsystrar och bröder i början på mars! :-)

   Radera
  2. Sitter och läser alla konstiga inlägg från folk. Fattar inte varför du ens svarar på dessa inlägg Thilde :) Säger som jag sagt innan, det finns MYCKET skitavel i sve, sönderavlade, schäfrar, Golden mm mm.Och dom får fortfarande sålt på sina valpar för dom har ett sk bra kennelnamn. Vi gör val i livet, ett val är vilken ras passar mig. Antar att den personen som så fegt kallas för Anonym inte har nått liv, kanske inte ens träffat en sådan ras som LD. Jag har själv haft blandrashundar några ggr och säger som jag sagt tidigare så har dom hundarna varit mycket bättre än många renrasiga, har dock inte valt valpar där det finns pitbull, mastiff eller Rottis inblandat utan mjuka familjeraser...Fortsätt Thilde med det du gör, du är åtminstone seriös, finns tyvärr alldeles för många oseriös avlare som ser pengar i detta, bara kolla blocket tex. Själv är jag stolt ägare av en hisspig brun storpudel som kostade 12.000:- och det betalar jag gärna för en sådan trevlig ras...Kramar från Carita Stormbo islandshästar.

   Radera
  3. Ibland känner jag att det knappt är värt att svara eftersom folk är så ogenomtänkta. Inom både hästavel, hundavel osv. har ju nya raser alltid kommit till genom att man blandat olika raser med varandra. Undrar om de här människorna har samma åsikter om att "raser" aldrig ska blandas även när det gäller människor? :-)
   Men jag håller med dig. Det är knappt värt att lägga krut på folk som gör såna konstiga påhopp och sedan inte ens vågar ha med sitt namn. Bland hästar är det ju inte konstogt att vissa raser kostar mer än andra och prisskillnaden mellan olika individer inom samma ras är ju också väldigt stor. Att vi tar mycket betalt borde ju inte uppröra de som är för seriös avel. De borde snarare bli upprörda över de superbilliga blandraser som ibland säljs på exempelvis blocket då risken att folk spontant köper en hund som de sen inte kan ta hand om ökar om priset är väldigt lågt. Men själv är jag för all seriös uppfödning av hundar där hälsa och temperament står högt i kurs. Sen är det inte alls lika viktigt för mig om det är renrasig avel eller blandrasavel.
   Tack för din kommentar. Det gör att man inser att det är "anonym" som är ute och cyklar och inte jag :-)

   Radera
 22. Hej!

  När jag gick på valpkurs med min Wheatenterrier så var det en tjej med en fin och lättränad blandras. Hon hade försökt anmäla sig till kurs på den andra sbk-klubben i stan och fått till svar när de frågat om ras "och vad hade du tänkt att den ska lära sig då".

  Stackars fördomsfulla människor som missar så mycket i livet. Jag hade hoppats att det inställningen försvunnit men tydligen inte.

  Jag är väldigt intresserad av Labradoodle som ras. Jag är allergisk och måste välja lite utifrån det. Har nu två Wheatenterrier som jag tävlat mycket agility med. Det är underbara hundar men tyvärr gamla båda två nu.

  Jag har fastnat för Labradoodle då jag vill ha en stor hund, en arbetsvillig träningskompis och en mysig familjemedlem.
  Det jag funderar över är pälsen, hur mycket kräver den i klippning? Går det att raka eller ska de klippas med sax?

  Våra vovvar klipps ju med sax och det behöver göras relativt ofta, de behöver även kammas ofta. Med två småbarn är det ibland trist att lägga en heldag vid trimbordet istället för i skogen eller på träningsbanan... man har ju liksom inte obegränsat med tid längre ;)

  Med allergi är jag ju dock lite bunden till hundraser med olika former av pälsvård...

  Lycka till med alla fina vovvar!

  Vänliga hälsningar Malin, Örebro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man väljer att ha våra hundar fullpälsade så krävs en del borstning för att hålla pälsen fin. Själv klipper jag ner mina hundar kort ett par gånger om året och behöver aldrig borsta eller föna (mer än för skojs skull om jag vill). De blir fint lockiga efter bad och får inga tovor då pälsen inte blir mycket längre än en Goldens innan jag klipper på nytt. Jag kör med rakapparat och jag vågar knappt erkänna det men jag använder mig av hästklippmaskinen :) Den har bredare skär än de som säljs till hund och blir jättebra resultat. Skicka gärna mail till info@labradoodle.nu om du har fler frågor eller funderingar.

   Radera
 23. Hej. Jag bara måste få lägga in en komentrar om hur otroligt rolig o mysig våran labradoodle Tassa är. Hon charmar verkligen alla, så till den grad att en bekants bror köpte en från Danmark (en annan uppfödare då såklart:), å de är oxå mer än nöjda. På de hundkuser vi har gått så är hon absolut duktigast o väldigt lättlärd (hon tycker det är sååå kul med olika uppdrag) alla andra hundar är/har godkänd ras har på nåt sätt lite mer benägenhet att följa sina instinkter.
  När vi var på en reklamfilms inspelning med engelska skådisar berättade flera att labradoodle är jättevanliga i England o en skådis berättade att hon hade en lagotto som tydligen var en väldigt ovanlig ras i England.
  Även en engelsk vetrinär son vaccinerade Tassa sa att de är vanliga i England, han kunde tänka sig att ta med henne hem, men det fick han inte såklart :)
  Jag ångrar inte en sekund att vi la några tusenlappar extra för Tassa.
  Folk har alltid åsikter om andras inköp när de vet priset. Onödigt och missunsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul att det blev reklamfilmsinspeling för er. Hoppas det gick bra. Verkade ju lite stressigt ett tag där.
   Jag håller förstås med dig till fullo ang. labradoodles och tycker det är så trist att vissa är så negativa. Själv har jag aldrig ångrat mitt val av "ras" och det är inte bara Selma och Tassa som utmärkt sig när de gått på valpkurs utan det har många av valpköparna berättat om. De är alltså någpt alldeles extra våra fina Labradoodles :-)

   Radera
 24. Tog med mej min älskade Labradoodle när hela familjen flyttade till Norrland från San Francisco för två år sedan - nu vill jag ha en till eftersom han börjar bli lite till åren och jag vet att jag inte kan tillbringa en dag till på jorden utan en Labradoodle! Världens underbaraste hundar. Det känns dock lite svårt att ta risken att flyga över en valp hela vägen från Californien,Viggo var fyra år, så vet du vart jag kan hitta en liten pojke till nästa sommar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer ta flera kullar nästa vår/sommar så om du är intresserad av att ställa dig i kö på en liten hanvalp så går det jättebra att maila till inf@labradoodle.nu
   Visst är det lite beroendeframkallande med Labradoodle? Själv kan jag inte heller tänka mig att skaffa någon annan sort i framtiden :-)

   Radera
 25. Jag svarar några år för sent på den här, men kan inte låta bli... Jag förstår inte denna upprördhet över blandras och icke blandras. Det finns väl ganska många såkallade renrasiga hundar idag som är någon form av blandras från början? Labradoodles är ju dessutom en erkänd ras i Australien.

  Det finns hur många exempel som helst på svenska hundraser som inte är godkända utomlands, men som anses som renrasiga här: http://www.skk.se/Global/Dokument/Hundrasguiden/Svenska-raser.pdf

  Dessutom är det väl så att många av dagens brukshundar har blivit framavlade (då med inavling av olika raser) för att fylla vissa ändamål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig! och inlägget fortsätter att vara minst lika aktuellt som när det skrevs så det går lika bra att kommentera nu som då :)

   Radera
 26. Hej Thilde!

  Är också lite sen med denna kommentar, MEN,
  Jag och min sambo vill gärna skaffa en labradoodle till sommaren! En hane :)

  Har du planer på valpar till våren/sommaren? Har du någon lista man kan skriva upp sig på? :)


  I familjen har vi en cockerpoo (blandning mellan cockerspaniel och pudel) och han är verkligen världens finaste hund!
  Kan verkligen inte förstå folk som skriver elaka saker bara för att det råkar vara en blandras?? Har själv stött på massor med folk som tyckt Ludde varit världens finaste hund, fram tills att de frågat vad han är för ras och jag har berättat att det är en blandning... ALLA renrasiga hundar har en gång varit blandras, vet inte hur många olika raser man blandar för att få fram en renrasig hund.. Varför kan inte folk förstå det? Tycker nästan synd om till exempel schäfer som har massa höftproblem pga aveln eller fransk bulldog som knappt kan andas...
  Blandrashundar är ju kända för att vara mer friska och då betalar jag mer än gärna lite mer vid själva köpet!
  Och ni som inte kan tänka er att köpa en blandras eller att betala dyra pengar för det; KÖP INTE EN DÅ?! Herregud att man ens orkar kommentera med massa negativa kommentarer.

  Cred till dig Thilde som orkar svara på alla dumma kommentarer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja visst är det fascinerande hur upprörda folk kan bli bara för att vi sysslar med en ras som Svenska Kennelklubben ännu inte godkänt.
   Vi har ganska lång kö för tillfället men vill du skriva upp dig på kölistan så gå in på hemsidan: http://labradoodle.nu/ och klicka dig in på sidan valpar och gör en intresseanmälan.
   Ser fram emot att höra av dig :)

   Radera