27 jan. 2011

Var är "mina" hästar?

Genom åren har jag sålt närmare 500 hästar och jag minns varenda en av dem (tränger säkert undan en massa annan viktig kunskap). Några har jag ägt själv och andra har jag bara förmedlat åt isländska eller svenska säljare. Som tur var har jag kontakt med många av hästarnas ägare och det är otroligt kul att få träffa dom när jag håller kurs, är med på tävling eller likn. Att få veta att de har det bra och gör sina ägare glada är ju det bästa som kan hända en hästförmedlare. Tyvärr har jag inte kontakt med alla och jag är så nyfiken på vad det blivit av alla "mina" hästar.
Nu kommer här en efterlysning. Har du en häst importerad eller förmedlad av mig? Eller kanske känner du någon som har det och kan tipsa dem om detta inlägg. Jag skulle vara så otroligt glad om ni med någon av dessa hästar ville skriva en liten rad i kommentarsfältet. 
 • Hur trivs ni med hästen? 
 • Hur mår den idag?
 • Har ni tävlat, tagit föl eller sålt den?
Om ni har bilder får ni gärna maila dem till thilde@frostimport.com så lägger jag upp ett inlägg med dom en annan dag. Här i kollaget nedan finns några av de hästar jag inte vet något om. Min skojiga Úranus som jag ägde i några år, flotta stona Staka och Dimma, Tilbrá som jag tog mitt livs första egna föl på. Ja, de är många hästar undrar vart det blev av. Jag håller alla tummar och hoppas på att få veta lite om några av alla de förmedlade hästarna i alla fall.

29 kommentarer:

 1. Vi köpte totalt fyra hästar av dig; Bliki, Prati, Glitnir och Tilvera 2003. Av dessa har vi idag kvar Tilvera. Hon är en av de bästa hästar jag ridit - fortfarande efter alla år - och dessutom är hon en av de vackraste jag sett.
  Dessutom har hon ett så mjukt och tillgängligt temperament, sagolikt snäll.
  Hon har fått två föl och i sommar hade vi tänkt att betäcka henne igen. Vi letar just nu i "hingstdjungeln" efter någon som kan både matcha och komplettera hennes egenskaper.
  Hon blir 14 i år och hon kommer förmodligen att stanna livet ut hos oss.
  De valacker som vi köpte av dig har det också gott!
  Tack Thilde för denna fantastiska häst!

  SvaraRadera
 2. Det var den 7 februari 2003 som min första och älskade häst kom, Blær frá Bakka. En robust musblack som då var 10 år, och jag själv var inte mer än 11. Snart har jag haft honom i 8 år, ja, vi har honom fortfarande kvar! Han är inte direkt någon tävlingshäst (även om vi kommit upp i bra poäng när vi kämpat som mest), men han är definitivt den snällaste hästen Gud har skapat. Idag mår han bra, är lite lagomt rund om magen och rids någon dag i veckan (för att jag, svikarmatte, arbetar som au pair på Irland) men jag kommer hem i början på februari så då blir det mer ridning. Blær är en fantastisk häst och jag är så tacksam för att du hittade just honom åt mig!

  SvaraRadera
 3. om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag det är sölvi som stod som elevhäst på Dille ett tag? :s Det var en stor isabell som hette Sölvi iaf :P Vet dock inte om han är kvar hos den tjejen, om det var hon som ägde honom, men detta var 2 år sedan kanske

  SvaraRadera
 4. Kirsi Hautsalo27 januari 2011 18:48

  Har på min gård tre hästar som är köpta av dig. Hnokki, Hrappur och Kristall. Jag själv äger Hnokki sedan 2005, min syster äger Hrappur sedan ett par år tillbaka och en herre i sina bästa år (60) äger Kristall.
  Hnokki är tävlad litegrann av min dotter Mathilda med hyfsade resultat. Hnokki och Hrappur är två känsliga men enormt lyhörda hästar. Hnokki har gett mig den bästa ridupplevelsen hittills och då har ridit islandshäst sedan 1988! Kristall är idag en riktig töltmoppe som stortrivs med sin nya ägare!

  SvaraRadera
 5. Köpte Gauti och Mausi från dig, Mausi äger numera min kompis och han trivs som fisken i vattnet, han lever i fjällen i stor flock där han trivs som bäst. Han vill alltid vara med och är gudomligt snäll. Efter lite problem med honom som du vet så kom vi underfund med att han trivs ättre med fler hästar och det stämmer! Han mår toppen och alla problem är borta! De har turer i fjällen på somrarna och han är alltid först fram och vill hänga med. En superhäst! Gauti han är kvar i vår ägo och han är en riktig guldklimp! En häst med ett hjärta av guld, superhärliga gångarter och en riktig myshäst. Trivs superbra :)

  SvaraRadera
 6. Så himla roligt tema på inlägg! Hoppas fler skriver, jag vill ha mer historier. Jag undrar lite var Hramur är idag, du vet den svarta valacken med vita ringar runt ögonen. Han såldes -03 kanske?

  SvaraRadera
 7. Jenny, Örnäs27 januari 2011 22:15

  Barmur? Han är svart med vita ringar runt ögonen. Hans ägare har startat honom några gånger i lättklasstävlingar men fina resultat. Han står i samma stall som min häst.

  Även jag har en häst från Thilde. Jag köpte silversvarta Glaesir 2005. Han har lite idéer, men är i mina ögon den mest perfekta hästen i världen ändå! Om min tid och ekonomi räcker till är planen att komma igång ordentligt med tävlandet i år. Målet är att ta oss till SM.
  Jag köpte även brunblackskäcken Skessur/Skári av Thilde, han han är tyvärr såld vidare nu.
  Min kompis har Glaesirs halvsyster Herdis (också köpt från Thilde), hon fick förra sommaren ett silversvart stoföl efter Sedill frá Hólum.

  SvaraRadera
 8. Va kul att läsa om alla hästarna,säger som föregående fler inlägg:-) om du inte är helt uppdaterad på mig o gnyr. ;-) så tävlar vi femgång och stilpass på sm-nivå numera och kvalat till nästa år med:-) tränar för johan h förtillfället och de det går bara bättre och bättre. Gnyr som även kallad fnorkur har då en stor personlighet som gett mig och många en hel del goda skratt genom åren! Fast han herregud redan är 15 så finns det ff många spöken lite överallt!! Men snällare och underbarare häst har ja svårt att hitta. Gnyr kommer ja aldrig sälja iaf:-) tack för att du leta upp denna ljuvliga häst till mig, för snart 7 år sen:-D kika in på min hemsida om du inte gjort det, www.ylva-ishastar.se kram Ylva

  SvaraRadera
 9. Ja, Barmur var det ju! Vilket bra sökforum detta blev. Så roligt att det går bra med honom, jag träffade honom första gången jag var på Hökebo och jag tyckte han var så speciell med sina vita "kajalmålade" ringar runt ögonen.

  SvaraRadera
 10. Dögg springer i Trapalanda :(

  SvaraRadera
 11. Första gången här. En riktigt bra blogg som ska bli rolig att följa från och med nu!

  SvaraRadera
 12. Så härligt att höra hur det går med hästarna. Hoppas ännu fler blir inspirerade att skriva en rad för jag är så nyfiken.
  Otroligt tråkigt att höra att Dögg inte finns mer... Att ha djur är ju en risk, men man kan ändå aldrig förbereda sig. Det blev jag smärtsamt påmind om häromdagen med hästen Håkan.

  SvaraRadera
 13. Tröd frá Hofi fick benet avsparkat sommaren 2005 & töltar nu vidare på de evigt gröna ängarna, även Gymit frá Bakkakoti (tror jag han var ifrån) har fått tölta vidare på grund av spatt & skador i benen.
  Snaedis frá Mosfellsbae finns ute på www.galgbacken.com & är snygg som tusan! Hon är väl syster med Glaeda? Snaedis har en snygg avkomma Alfur från Puoitak med Axjón från Stormsund, www.puiak.se, han är 4 eller 5 år nu.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Frida heter jag och jag känner några som har 3 hästar du förmedlat och importerat från Island.

  Det är:
  Rakel frá Efri- Sumarliðabæ IS1994286533
  Som fått en avkomma, Barki Från Lilla Ulveryd född:2007 som jag idag äger.

  Rimma frá Bakkakoti IS1996286186 som fått 2 avkommor
  Hrisla från Lilla Ulveryd född:2007 och Atli från Lilla Ulveryd född:2010

  Villimey frá Steinnesi IS1995256292 som också har två avkommor Andri från Lilla Ulveryd född:2006
  Hrafn från Lilla Ulveryd född:2010

  Alla dessa hästar förutom Rakels avkomma Barki står kvar på Lilla Ulveryd.
  Du kan kontakta mig om du önskar då jag hjälpte dem mycket med hästarna en tid innan jag köpte Barki av dem. Så mycket bilder på dem alla finns!

  Du hittar även mer på deras hemsida.
  www.lilla-ulveryd.se
  Mvh Frida

  SvaraRadera
 15. Linda Hammarhag28 januari 2011 20:46

  Reifnir frá Bakkakoti som jag föll som en sten för på Island 2001 har varit med om en riktig resa..

  Han är nu 20 år gammal men ser ut och beter sig som en 6-åring, jättefin och i full fart hela tiden.
  Han har eksem men med tid och kärlek så håller han sig helt symtomfri (60cm är manen nu.. :)), han har även spatt men efter en lång vila så är han helt pigg igen, finns inte ett tecken på att han har varken eksem eller utläkt spatt..

  Alla som träffar honom älskar honom å han kommer aldrig att lämna mig..! Bästehästen!!

  SvaraRadera
 16. Máni frá Reykhólum förmedlade du till oss sommaren 2008.Efter 6 månader fick vi avliva honom eftersom han hade en autoimmun sjukdom. Det var en otroligt jobbig tid, men det kändes ändå rätt då han aldrig kunde få vara/bli "häst" igen tack vare sin sjukdom.mvh Johanna

  SvaraRadera
 17. Sota fra Artunum, Aldis från Äpellunde, Daladis fra Vonarlandi & Svört känner du ju till allihop.
  Sota och Aldis är ju två helt underbara hästar, men helt olika. Svört sålde du ju åt oss när mannen ville ha en piggare häst. Snabbt och smidigt. Daladis fick ju tyvärr bronkit och sedan kvickdrag. Alla fyra gångerna jag har köpt häst av dig, så har jag fått vad jag har velat ha.
  Sofi

  SvaraRadera
 18. Vi köpte Fró frá Vestra-Fiflholti när hon var 6år till vår dotter och i höstas sålde vi henne till en familj, då 12år. Hon står kvar i vårat stall och en stabilare häst kan man inte få.

  Nu har min dotter en ny 4 åring att jobba med.

  Anette

  SvaraRadera
 19. Halloj.
  Hremsa är sagohästen med sin långa fina man. Min favorit och kommer aldrig att säljas. Hennes stoföl Hraun från Axnäs blev ju silvergulsvart skäck och har fått syster Drifas elastiska steg. Drifa har varit på inridning och ska förhoppningsvis visas av Vignir i år, annars nästa år beroende på hur träningen går.
  Hästarna verkar trivas med att vara Eskilstuna bor så allt är på topp här borta ;) Kram Jenny Nyström

  SvaraRadera
 20. Oj, jag läste visst inte vidare i dina inlägg så jag skriver väl lite till här om min underbara Ronja frá Bakkakoti. Hon har bott här hos oss utanför Härnösand sedan hösten 2009, och flyttade bara ett par kilometer från sitt gamla stall. Där hade hon då bott något år och fått sitt hingstföl Pexi från Hökebo i juni 2008(som nu är till salu). För mig är Ronja den perfekta hästen! Jag kan lita på henne till hundra procent när det gäller all hantering. I ridningen är hon väldigt pigg, men det är precis så jag vill ha henne. Svår att hålla in i galoppen, men ändå...jag är inte särskilt tävlingsintresserad så vi drar runt i skogarna här omkring och bara har det bra. Hon blir 17 år i år, men har så mycket krut att vi måste ut och bara springa ibland. Det finns inget stopp på denna dam ;)Hoppas du minns henne! Här blir hon kvar för alltid!!!
  /Anja

  SvaraRadera
 21. Som Jenny, Örnäs, redan har skrivit så har jag ett silversvart sto Herdís frá Skúmsstödum f 2002 som är förmedlat via Thilde :) Hon är underbar! Lite sen med tölten men hon är riktigt fin! I juli 2009 fick hon ett silversvart stoföl, Litla-Hlín från Glansjövik efter Sedill frá Hólum. Hon kommer att bli flott :) //Karolina

  SvaraRadera
 22. Jag har nu ägt Zeda fra Kopavogi i fyra år. Det är en väldigt speciell dam som har en enormt stark och underbar personlighet. Hon bedömdes exteriört 2010 med resultat 7.96. Har inte tävlat henne än men det kommer. Jag rider henne i alla gångarter utan sadel och träns och hon lyssnar då på vikthjälper och komandon. Jag behöver aldrig använda grimma för hon följer mig som en hund. Vi leker ofta och då varvar vi mellan att jaga varann. Vi har väldigt speciella band till varann! Andra som sett oss säger att en sån här häst får man bara en gång! Är så glad att jag bestämde mig för att handla häst av dig! Annika Järvinen

  SvaraRadera
 23. Linda Stjernqvist5 februari 2011 20:40

  Jag äger en valack, Djákni frá Litlu-Tungu 2 som förmedlades genom Dig under våren 2009. Efter den försäljningen såldes han ytterligare en gång innan han kom till mig.

  Jag stormtrivs tillsammans med Djákni! Han är min första egna och jag kunde inte ha fått en bättre häst. Väldigt trevligt lynne, fina gångarter och bra på alla sätt.

  Jag är helnöjd!

  //Linda

  SvaraRadera
 24. Kan inte få nog!
  Så otroligt kul att få läsa om hur det går med hästarna och sorgligt att några inte finns med oss längre.
  Zeda är ett sådant sto man verkligen minns trots att hon var hos mig väldigt kort. Här kallades hon alltid för Zebran eftersom hon hade så randig man. Fortsatt lycka till med din fina häst!
  Blir också så glad att höra att Ronja har det så bra! Hon har flyttat runt så mycket och det känns underbart att hon kommit till någon som trivs med henne till slut. Detsamma med Djákni som ju är en sån pärla!

  SvaraRadera
 25. Hej!

  Hos mig finns också en häst förmedlad av dig, Frodi från Skärmnäs. En lite speciell herre som fortfarande kan ha nerverna lite utanpå men totalt genomsnäll. Han bor i en stor flock med 25-30 hästar och han trivs som fisken men måste ha järnkoll på vad som händer, kallas i stallet för "vän av ordning" allt ska kollas och godkännas av honom. Vi har tävlat lite men tiden och egagemanget till någon stor satsning finns inte så det blir lite till husbehov så att säga. Han har massor att ge så ibland känns det lite tråkigt att inte kunna satsa ordentligt. Vi går kurser och försöker ha kul ihop. Hans bästa stunder är nog att få gå med våran 7-åring på ryggen, då travar han runt så snällt på banan och ser rätt nöjd ut med att livet helt plötsligt blev så underbart kravlöst. Dom är så härliga ihop när dom umgås, Frodi går som en stor hund bredvid henne man blir varm i hjärtat. En högt älskad häst!
  Kanske dyker dom upp på ridläger hos dig om några år.

  Ha det riktigt bra, kram/ Anneli

  SvaraRadera
 26. Hej!

  Jag har köpt ett sto, Glanna frá Hrappsstöðum e. Hjörtur frá Tjörn, av dig 2002, om jag inte minns fel. Hon var en mycket genuin vän som fanns vid min sida ett par år. Tyvärr fick jag sälja henne på grund av studier och Sara köpte henne. Hon bor fortfarande idag hos henne i Årsunda med massa hästkompisar. Dessa två är ett fantastiskt team och hon blir nog kvar där... Hittills vad jag har hört har alla som suttit på Glannas rygg velat köpa henne! Mycket fint sto, tack för att du fann henne åt både mig och Sara. Här är en länk du kan besöka om du vill se bilder och Saras egen personliga historia:http://www.freewebs.com/saraoglanna/glanna.htm

  Vänliga hälsningar
  Evelina

  SvaraRadera
 27. Jag vet att Kristall var ett tag på Västerboda, red honom där några gånger. Verkligen en trevlig häst!

  SvaraRadera
 28. Jag köpte Mosi fra Bud av dig. Hade förlorat min älskningshäst - Gladnir - som jag hade i sju år i kolik. Kände ganska fort att jag måste ha ny häst. Såg annons på Mosi som just hade kommit från Island och hade tur att jag var den första som åkte och provred. Jag bestämde mig på direkten efter en liten provtur. Mosi är helt underbar häst med stabilt och härligt lynne alltid positiv älskar att jobba och har kanonfina gångarter och vilja. Han anpassar sig helt efter ryttaren. Underbar familjehäst som alla kan rida och pyssla med.

  SvaraRadera
 29. Emma Gustafsson31 mars 2011 19:04

  Eydir från Hökebo, någon som du känner igen? Fux med strimbläs. Valack. Han står nu på Tuna. :) Och vet att han knappt ser på höger öga, vet ej varför dock!

  Det var riktigt trevligt att få komma till dig på jullovet, och hör av dig någon mer gång om du vill ha ridsällskap. Kommer gärna tillbaka under någon dag! =) Kram Emma Gustafsson

  SvaraRadera