25 jan. 2013

Hushistoria i Untra

Fick frågan i en kommentar om att berätta lite mer om vårt hus historia så här kommer ett litet inlägg för alla er som är nyfikna. Vårt hus ligger i en liten liten by i anslutning till ett vattenkraftverk som heter Untra kraftverk. Det är en jättevacker byggnad både utvändigt och invändigt och när den byggdes i början av 1900-talet så försörjde den hela Stockholm med el. Arbetet med att bygga verket involverade runt 800 man och det byggdes ett helt samhälle runt kraftverket med arbetarbostäder, postkontor, polis och tåg. Gör ett separat inlägg med några mystiska gamla bilder från byn som visar hur det såg ut för ca 60 år sedan. En okänd person kom och lämnade dom i en grannens brevlåda med hälsningen att det var "från oss som tog bilderna". Vi är förstås väldigt nyfikna men kommer nog aldrig få reda på vem det var. Men som sagt, jag lägger ut dom i ett separat inlägg som kommer under morgondagen.

Vårt hus (innan taket lades om).
Vårt hus var alltså tidigare en arbetarbostad och anledningen till att det finns fyra entréer är att det tidigare var fyrfamiljsbostäder. Tre av huset är nästan identiska med vårt och byggda på naturstensgrund med putsad fasad och fyra är i samma stil men byggda i trä. Alla är ljusgula med tegeltak och så finns det ett nionde hus som är det extra pampiga huset "Ögården". Det är otroligt vackert, helt i vitt och har en imponerande entré med pelare. 

De senaste åren har alla husen i byn ägts av samme man och som även äger och driver konferensanläggningen här i byn (och som håller på att renovera "Ögården" till sig själv). För ett par år sedan styckade han sedan av tomterna med bostadshusen och sålde av dem ett efter ett. Än finns faktiskt några osålda hus för det är bara fem som är bebodda i dagsläget (jag överdriver alltså inte när jag säger att det är en liten liten by). 
Det finns ett par till barnfamiljer vilket är toppen och så är det bara några kilometer in till samhället Mehedeby där det finns förskola och skola upp till sexan. Än har vi inte lärt känna orten så bra men det lär vi ju göra när Elsie blir äldre. Nu gör vi våra ärenden i Tierp eller Gävle (där Stefan jobbar) och så är jag ju i Uppsala med jämna mellanrum eftersom det är där jag kommer ifrån och har många av mina vänner. Vill ni bli granne med oss finns ett av husen här i byn ute till salu just nu. Det ligger jättefint på en höjd och är i bra skick. Ni hittar annonsen här.


Untra vattenkraftverk är det första man möter när man kör in i "byn".
Vi försöker renovera huset på ett sätt som bevarar charmen och inte förstör det som gör det unikt. Samtidigt vill vi inte välja bort för mycket bekvämligheter så det kommer vara en kombination av lantligt och modernt invändigt. Vi kommer helt enkelt välja sånt vi tycker är fint och inte slaviskt välja material och inredning som är typiskt 20-tal. Det jag älskar mest är de djupa fönsternischerna och att det är så rymliga rum med högt i tak. Det är däremot inte så många rum som man kan tro och när vi flyttar ut från den lilla lägenheten till den större delen så blir det tre sovrum, kök/matrum, vardagsrum, ett badrum och en dusch och så en väldigt efterlängtad tvättstuga. Gissa om det blir en stor omställning för oss den dagen för nu bor vi i två rum med litet kök och liten dusch. Fast det lär dröja... Att renovera tar ju så mycket mer tid än man tror.
Det sparades inte på krutet när man byggde verket. Här är en av entréerna. Foto: Henrik von Klopp
Det är häftigt att se när vattnet släpps på vid dammarna.
Vårt grannhus är ganska likt vårt. Det här huset består av 10 rum med dusch och här bor deltagarna på våra ridkurser och ridläger.
Mimmi och Selma poserar framför grunden på vårt hus.

8 kommentarer:

 1. Underbart vackert! Älskar små byar med historia... något som lätt glöms bort i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Jo det är lätt att de glöms bort, men här har byn snarare levt upp ordentligt i och med att husen styckats av och sålts. Tidigare var det hyresgäster som byttes ut och nu när vi är några familjer som bosatt oss här permanent så finns det mycket ambitioner och drivkraft. Dessutom finns det ju en fin konferensanläggning här så alla mina kurs och lägerdeltagare kommer bo här i framtiden istället för på Hökebo. Ridvägarna är ju dessutom helt underbara!

   Radera
 2. Finns det hagmark i närheten, där du kan ha hästarna , eller kanske tom stall ? Hur har det gått med försäljningen förresten? Minskat i antal? / Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns några hagar omgärdade av vatten som jag får låna korta perioder sommartid så de passar perfekt när jag har ridläger och kurser. resten av året måste min avelsflock gå kvar på Hökebo och därför försöker jag nu sälja av. Några är redan sålda men snabbt går det inte. Har ju inte jättebrådska men skulle gärna vilja avveckla aveln inom det närmaste året.

   Radera
 3. Det var till och med så att man trodde att Untra kraftverk skulle kunna försörja Stockholm med el för all framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänkt så fel man hade. Det har hänt mycket på 100 år och vår elförbrukning går ju verkligen inte åt rätt håll :(

   men jag är glad att de kostade på det viktiga verket såpass mycket för det pryder verkligen sin plats.

   Radera
  2. Ja, det är fint. Inte många (kanske inget) karftverk som är så fina kan jag intyga. Ha du varit inuti och sett fontänen?

   Radera
 4. Hej Thilde! Kul att se bilderna på huset! Jag tycker fasaden ser bekant ut från gamla fotoalbum vi har i familjen. Min far Bo Lanhammar (född -23) växte upp i ett av husen på Lanforsvägen och min farfar Carl-Arvid Lanhammar arbetade på Untraverket.

  Mvh,
  /Erik Lanhammar

  PS
  Namnet Lanhammar har vad jag hört sitt ursprung i Lanforsen och någon form av smidesverksamhet (?) där förr i tiden.

  SvaraRadera