1 nov. 2010

Lycksele är ett föredöme!

Eftersom jag reser runt och håller helgkurser både på höst och vår så får jag en ganska bra inblick i de olika klubbarna runt om i landet. På en hel del platser anordnas mycket kurser och aktiviteter och på andra har lokalklubben somnat in och det är enskilda personer som engagerar sig i att dra ihop träffar och likn. 
I Lycksele (hos lokalföreningen Snorri) där jag var under helgen slås jag alltid av att det är så mycket på gång. Deltagarantalet på kurserna är alltid mycket stort och det händer saker i stort sett varje månad. Stämningen präglas av att alla är välkomna oavsett nivå och jag upplever inte att det snackas skit bakom folks rygg. Ni som känner till hästvärlden (är säkert liknande i många andra grupper kan jag tänka) vet att det inte alltid är bra stämning utan kan infekteras av en hel del skitsnack. Det är alltid skönt att besöka arrangörer eller klubbar där man märker att ansträngningarna har gett resultat och stämningen är bra.
Det är inte bara de med islandshäst som är aktiva på orten. Varje år arrangeras något som kallas Hästveckan i Lycksele. Dit bjöds jag in i somras för att föreläsa och hålla en clinic. Schemat under veckan innehöll en hel del spännande aktiviteter som till exempel en western uppvisning, ponnytrav, långritt med bad och grilling och en massa annat. Hela programmet för 2010 års hästvecka kan ni se här. Detta är ett återkommande och väldigt välbesökt arrangemang som kanske kan inspirera andra till liknande satsningar.
Jag började med en presentation av mig och mitt företag.
Bakom mig hade jag en gigantisk storbildskärm med mina bilder.
Rebecka på sin häst Gári var en av ryttarna som deltog i clinicen.
De visade bla. i vilken form hästarna bör ridas i i tölten.
Jag gick igenom lite kring islandshästens exteriör med stoet Tinna.

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag vill tacka för en jättebra och inspirerande blogg! Har en fråga, och jag vill absolut inte att du ska "bli sårad" eller hur jag ska uttrycka mig. Du verkar ju ha stor erfarenhet av att hålla förläsningar, clinics och liknande. Men jag blev lite fundersam när jag ser bilderna från Lycksele, tycker att det ser lite "oprofessionellt" ut att du står med kjol och ballerina skor. Förstår att det säkert var varmt men ett par shorts och lite grövre gympaskor hade sett bättre ut i min värld.

  SvaraRadera
 2. Jag var klädd precis som jag var på flyget till Lycksele. Min föreläsning gör jag gärna i mina vanliga kläder och när vi sedan kombinerade det med en liten clinic så bytte jag inte om helt enkelt. Jag skulle ju varken rida eller hantera hästarna. Att jag sedan höll i stoet en stund var för att jag ville tillägga ett par ord om exteriören. Förstår att arbetskläder alltid är att föredra när man planerar att jobba med hästarna men så var alltså inte fallet denna gång. Det kändes snarare bra att alla som bara sett mig bo i mina ridkläder under kurserna fick se att det finns en helt vanlig civilklädd Thilde också.

  SvaraRadera
 3. hej,
  jag kan bara säga att ja inte delar din åsikt tyvärr.. efter flera år som medlem i snorri så kände jag mig fortfarande inte välkomen, fick inte veta att det var kurs, tävling eller annat, trots att jag ringde, mailade mm och kämpade för att få vara med i klubben, lyckades en gång få vara med på en aktivitet, men fick då inte knappt ett "hej" från någon.
  Kände mig bara osynlig och utestött.
  så det verkar oerhört svårt om man inte kommer från "de rätta kretsarna".
  Jag gav till slut upp och är inte medlem längre.
  Jag ville bara få vara med på något, inte bara betala medlemsavgift och få islandshästen - tidningen i brevlådan.

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara berätta om min erfarenhet av klubben och Lycksele som är mycket positiv. Det är dessutom även Hästveckan jag lyfter fram som ett bra exempel. Tycker det är ett kul initiativ och det vore roligt om fler städer tog efter.
  Själv har jag varit medlem i flera klubbar där jag inte fått annat än tidningen för min medlemsavgift men oftast beror det på att det anordnas alldeles för lite aktiviteter. Utifrån mitt perspektiv är alltså klubben i Lycksele mycket aktiv vilket är häftigt eftersom många får åka så långt till aktiviteterna.
  Hoppas du hittat en klubb du trivs i nu.
  MVH
  Thilde

  SvaraRadera