8 nov. 2010

En strålande söndag!

Igår fick jag göra det jag längtat efter i ett par veckor nu. Spendera en heldag i huset och pyssla i lugn och ro. Vi hade en lugn frukost och packade sedan lunch och fika (självklart några bullar) och stack upp till huset. Stefan har jobbat massor sedan jag var där sist eftersom han varit där efter jobbet varje dag när jag hade ridläger till exempel.
Jobbet med att förbereda för att sätta in radiatorerna fortsätter och Stefan har spacklat en hel del under fönstrena. Mitt jobb igår var att ta vid där han slutat med att ta bort färg från socklar och underkanten på fönsterbrädan. Stefan hade ganska snabbt kommit fram till att en IR värmare som värmde bort färgen var effktivare än att försöka slipa genom alla lager.
Det var dessutom härligt att få fram den gamla fönsterprofilen som dolts under många tjocka färglager. Pilligt, oergonomiskt men otroligt tillfredsställande jobb att få bort ALL färg. Stefan slipade sedan en vända över det jag skrapat och det blir otroligt fnt. Sedan ska det grundas, slipas, grundas, slipas och så till slut färdigstrykas innan det är färdigt. Det är tur att Stefan är så pedant för det blir otroligt fint när man jag det ordentligt.
IR värmaren gjorde färgen mjuk så den var lätt att skrapa bort.
Det är otroligt många fler spår i träet än man trodde när all färg täckte dem.
Slipat och klart är det en fin yta att måla på.

9 kommentarer:

 1. Hej:)
  Har missat att du bloggar, men nu kikar jag in. Vad fint det kommer att bli med huset när det är klart! Gör ni allt själva? Duktiga:)
  Vi var faktiskt på ett kosläpp för några år sen,två kanske?? när du hade ponnyridning, så vi har dig på nåt kort hemma :D

  SvaraRadera
 2. Så otroligt fint arbete ni gör med huset!! Det kommer ju att bli ett riktigt drömhus med så mycket fina detaljer att njuta av. Slitigt men å vad ni kommer att kunna glädja er åt att ni orkade göra underarbetet så bra. Det gör hela skillnaden för slutresultatet.

  SvaraRadera
 3. Jo, det var nog två år sedan hos min granne Freerk på gården Nyväga. Var där i år också och då hade vi barnridningen mitt på gårdsplanen så att det inte var så långt ifrån allt. Ska definitivt göra om det nästa år och då tar vi dit fler än två hästar för det har varit MÅNGA barn som vill prova rida.
  Vi kommer inte göra riktigt allt själva men mycket och därför kommer det förstås ta tid. Vårt mål är att kunna flytta in nästa sommar.

  SvaraRadera
 4. Härligt med husrenovering :-) Mycket jobb, men resultatet blir dessto bättre till slut.....

  Håller med om att kyla är bättre än regn och lera...... Lite kallt om benen bara när man som jag kör sonen till bussen iklädd morgonrock :-)

  Ha en fin dag i solen! // Kram S

  SvaraRadera
 5. Det skulle inte förvåna mej om det blir ett hemma/hos reportage nästa höst med fina bilder på ERT nyrenoverade hus. Ni jobbar ju bra på det och är noga i arbetet. Det är bra med tanke på kommande dagar, där ni sitter och gottar ER åt ett fint arbete när det sprakar gott i den öppna spisen/kakelugnen. Och njuter, efter allt slit. Ha de
  Lax

  SvaraRadera
 6. Mmmmmmm... man bara njuter av att se hur fint ni renoverar detta vackra gamla hus!
  Tänk vad stolta ni ska vara när det är inflyttningsdax.....
  Man blir så glad för ER skull!

  SvaraRadera
 7. Anette från jämtland8 november 2010 23:46

  Hejsan Thilde!
  Jag undrar om det är två eller tre glasfönster dit nu flyttar?? ni kanske har tänkt byta ut dem om det är tvglasfönster nästa sommar??
  Jag blir väldigt inponerad av eran renovering på nya huset..
  Ha det så gott nu.

  SvaraRadera
 8. Jo PiLi, visst ska det bli härligt och vi kommer säkert vara stolta när den dagen kommer. Tills dess försöker vi se det som ett gemensamt äventyr där vi samtidigt lär oss massor.
  Anette, det är tvåglasfönster som vi tänkt renovera så småningom och byta den innersta rutan mot ett energiglas så att vi sparar in lite av värmeförlusterna. Vi vill försöka behålla utseendet på nuvarande fönster men samtidigt förbättra dom förstås.

  SvaraRadera
 9. Jag har hört att det går att sätta in isolerings rutan på inner fönstret för att slippa så mycke värme förlust i slutändan, men hur det fungerar vet jag inte helt och hållet men ni kan ju kolla upp det om det finns intresse för det ang att göra så..
  Ja nu har snön kommit upp till Östersund för andra gången jag hoppas att vi får ha snön kvar nu här uppe så att den inte tinar bort som det förra snön hade gjort.. det blåser isvindar oxå nu.. men jag är en riktig vintermänniska tycker om när det är kallt och mycke snö..
  Ja i kväll blir det till att boka sig framför tv för att titta på "Bonde söker fru"..
  Ha det så gott nu Thilde

  Anette från Jämtland

  SvaraRadera