16 nov. 2010

Sjukhus eller Lasarett?

Programledarna denna vecka i Christer i P3
Ringde in till Christer i P3 (älskar det programmet) idag när programpunkten "Någon som vet" frågade efter skillnaden mellan Sjukhus och Lasarett. Vad jag vet så är det mest dialekt dvs. i vissa städer säger man det ena och i andra säger man det andra. Min egen erfarenhet är att man i Norrland säger Lasarett, men jag har förstått att det är något som används på många fler orter. Det är bara jag som stött på det oftare på vägskyltar i norrland än i södra Sverige men det är alltså mer slump än något annat. Vad heter det där ni bor?

Sedan blev jag uppringd igen och fick frågan om jag var jag, alltså hade varit med i Bonde söker... 
Jag var nervös första gången jag ringde in och blev det förstås igen när de ringde upp.Tänk att man aldrig vänjer sig vid att höra sin egen röst och att något så litet som att prata i radio får hjärtat att slå lite hårdare. Det var kul att vara med några få sekunder men väldigt skönt när det var klart också. 
Lyssna kan ni göra här

11 kommentarer:

 1. Jag tror som du Thilde. Min mamma är också från norrland och hon säjer lasarett. Så sa även många när jag pluggade i Umeå fast det hette Länssjukhuset eller något sånt. Appropå norrländska mammor tyckte jag att din bild på palten i tidigare inlägg såg så härlig ut. DET var länge sedan.... Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. jag hörde dig =D

  SvaraRadera
 3. Jag kommer från Helsingborg i sydligaste Skåne och här heter det Helsingborgs Lasarett.
  Hur det kommer sig vet jag dock inte men jag har funderat på varför det heter antingen det ena eller andra. Tycker för det andra att lasarett låter lite..finare, lite trevligare på nåt sätt.
  Men det är ju bara jag. Missade Christer idag, får lyssna via din länk :)

  SvaraRadera
 4. Jag bor i den lilla orten Rättvik i Dalarna, och här säger man lasarett om "sjukhusen" på de större orterna Falun och Mora, medan vi här i Rättvik mest kallar vårat "sjukhus" för vårdcentralen, eller faktiskt till och med sjukstugan, som låter ganska roligt nu när jag tänker på det :) men är man "lantis" så är man :)
  Britta

  SvaraRadera
 5. Jag tycker också Lasarett låter lite finare på något sätt. Kanske beror på att det inte innehåller ordet "sjuk".
  Här i Uppsala trakten har jag aldrig hört någon säga annat än sjukhus.

  SvaraRadera
 6. haha, vad roligt att dom ringde upp dig igen! :) du var ju bra på att prata i radio, du kanske kan bli programledare i framtiden ;)

  SvaraRadera
 7. Det heter helt enkelt Lassa, Lassa heter det för alla oss från norr. Det gör gott att minnas att så sa vi ju alltid, Lassa. Och så blev det södern och nu säger jag sjukhuset. Vilken försämring. Lassa låter bättre känner jag, ska återgå till det.

  SvaraRadera
 8. Vi i mellan Sverige kallar det för lasarett och inget annat.

  SvaraRadera
 9. Jag tror det mer är en generationsfråga? Att Lasarett är ett äldre namn för sjukhus kanske? För många äldre släktingar använder sig av det, men sjukhuset här i norrland där jag bor kallas för sjukhus. Egentligen borde det heta friskhus förstås, för man besöker det inte för att bli sjuk. ;)

  SvaraRadera
 10. Tänk vad man lär sig!
  Jag skulle gärna börja säga Lassa bara för att mina släktingar brukade säga det (Kiruna). Tristy bara att ingen här i Uppsala trakten skulle veta vad jag menade :)

  SvaraRadera
 11. Hallå gumman! Jag har fått lära om också... häromkring säjer alla Lasarett, jag gillar det så jag har "adopterat" det jag med! Kram Pia

  SvaraRadera