26 nov. 2010

Man lär sig av sina misstag!

När jag flyttade hit till gården hade jag väldigt dålig koll på vad det innebär att sköta en hel gård. När vintern kom blev det förstås också en av de kallaste och snöigaste på en massa år. Jag fick lära mig vad som händer om vattenledningarna i stallet spricker, hur mycket hö som går åt på en vinter (Så mycket?!) och hur man får på nästan antika snökedjor på en traktor.
Jag på gården min första vinter på gården (2003)
Det kändes som om varje dag bjöd på ett nytt problem som måste lösas och efter att ha bott i lägenhet fick jag vänja mig vid att det inte fanns någon annan än jag som hade ansvaret. Det kändes rätt kämpigt, men jag hade bestämt mig för att det skulle gå och hade nog alldeles för mycket stolthet för att erkänna att det kändes hopplöst emellanåt. 
Min första vinter här bjöd på hur mycket snö som helst,
ordentlig kyla och mycket blåst.
Den där vintern känns som mycket mer än åtta år sedan nu och den snöiga vintern som nu dykt upp är bara välkommen här på gården. Nu är jag förberedd och rustad för vilka minusgrader som helst!
Att tänka efter före och förstås ha en hel del erfarenhet har gjort att de där problemen som ska lösas dyker upp alltmer sällan och dagarna flyter på rätt smidigt. Ännu en gång måste jag säga att den absolut viktigaste investeringen jag gjort är vattenkopparna som jag berättar om i inlägget: Mina fyra bästa hästtips.

Hur känner du? Är vintern välkommen eller ett nödvändigt ont?

6 kommentarer:

 1. Nej för mig kunde det räcka med vinter i Dec och Jan för stämningens skull över alla helgerna, annars är den alldeles för lång tycker jag.
  Förra vintern var ju hemsk med kylan och det eviga, eviga snöandet, lider verkligen med de vilda djuren sådana vintrar. Björn skulle man vara däremot och vakna upp någon gång i april maj ungefär :)
  BrittaA

  SvaraRadera
 2. Ja visst är vintern välkommen, men det finns ju gränser vad som är lagom eller inte. Just nu har vi mest snö i hela landet och det snöar fortfarande.Själv tycker jag att 50 cm snö och 6 grader kallt vore lagom. Nu vet jag inte vad en Häst-Bonde har för önskemål, alla har vi olika och tur är väl det.
  Hälsa pållarna fr Lax

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att vintern är välkommen om man är rustad för den! Så just nu känns det lite motigt, men förhoppningsvis ser förutsättningarna bättre ut snart!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker om när det blir vinter omkring allhelgon helgen och att det sen är kallt from då och till mitten av April.Det får mer än gärna vara kallt sådär -15 till -20 from med November så alla baciller fryser bort så vi är mera friska under resten av året..men från Mars och framöver vill jag har varmare på dagarna och gärna då att solen även lyser..det är nu ca 2 dm utanför Östersund där jag bor..
  Ha nu en skön helg på dig Thilde
  Hälsningar från Jämtland

  SvaraRadera
 5. Just idag var det iallafall underbart! Kom in nyss efter en ridtur, underbart att galoppera i nysnön som bara yr runt ikring!Hästarna är pigga och vakna i de här vädret. De som är mindre kul är ju förstås vattnet,de fryser och är kallt att hålla på med!

  SvaraRadera
 6. Om man har djur som bor ute blir det väldigt komplicerat med minusgrader och en isande kall vind samt snö. Vatten som fryser, mycket hö o halm som går åt. I mitt fall är det kaniner och jag har ca. 20 stycken, ska dessutom städa burar 2 gånger per vecka ca. Och dessutom blir det mörkt redan vid 16:00...
  Men det var var ju bara negativa saker... Vintern e så mysig! :) Tända ljus på kvällen, en tänd brasa o varm choklad när man vart ute i kylan o bara vara. Vintern för med sig både gott å ont.

  SvaraRadera