9 okt. 2012

Bättring i sikte

Tack för allt stöd och fina kommentarer! Elsies mage mår mycket bättre även om den inte är bra än. Vi slipper oftast den där hemska kvällsgråten som gjorde så ont i mig och dagarna kan ofta vara riktigt lugna med helt ok sömn. Tyvärr störs nätterna fortfarande av gaser och magknip så för mig blir det inte mycket sömn pga allt vyssjande, vaggande och ammande. Räknar ner veckorna till v. 12 som ju verkar vara någon sorts vändpunkt för många små med magbekymmer. Hon är ju två månader nu så det närmar sig (och känns samtidigt som en evighet).
Många har i kommentarer  till förra inlägget föreslagit ersättning. Jag tror inte bekymret ligger i amningen då jag har gott om mjölk, Elsie verkar mätt (och dessutom går upp i vikt som hon ska) och jag redan utesluter allt som kan vara gasbildande, allergiframkallande osv. ur min egen kost, Trodde tiden med begränsad kost var över när graviditeten tog slut men tyvärr inte. Nu blir det mycket rotfrukter, kyckling och mariekex.
Stefan kommer vara hemma lite de närmaste dagarna och då hoppas jag ta igen lite av den sömnbrist som just nu gör mig till en zombie här hemma. Hon sover oftast i ett svep mellan nio och tolv på kvällen (de bra nätterna) men sen hackas sömnen upp av maratonamning med i bästa fall 20 minuters tupplurar emellan. När morgonen kommer kan jag känna lättnad för det är rätt kämpigt att ta sig igenom de där sista timmarna.
När Elsie är vaken är det dock inga problem att hålla humöret uppe för hon har börjat le och skratta en hel massa och det är ju verkligen så man smälter. Vet inte hur ofta jag blivit rörd till tårar när jag ser henne så glad. Hon älskar sångerna med rörelser (favorit just nu är: "Vi gick in i en affär, sade goddag..." osv.) så det blir mycket sång under vakenstunderna. 
Förra veckan var vi på äventyr då vi hälsade på min familj i Skåne. Flyg fram och tillbaka och både buss och tåg där nere. Elsie sov nästan hela nedresan (i min manduca bärsele) och på hemresan höll hon sig ganska nöjd när jag traskade fram och tillbaka i flygplansgången med henne på axeln. Flygvärdinnan på det planet krävde att hon skulle sitta framåtvänd vid start och landning och till och med det fann lillan sig i. Vi hoppas kunna resa ner regelbundet för att hälsa på mina syskon och föräldrar och Elsies fyra kusiner. 
Visst blir man glad?
Lilltjejen på sin första flygresa.

35 kommentarer:

 1. Jag var en av dem som föreslog ersättning. Jag hade massor med mjölk, sonen gick upp massor som han skulle och allt det där, men skrek ändå om nätterna. Ersättning hjälpte något enormt och nu i eftehand ångrar jag att jag inte testade tidigare. Han va fortfarande gnällig men låååångt från så ledsen som han varit innan.
  Absolut inte att du måste testa, men ville bara berätta att vi hade väldigt liknande story som ni. :-) /denise

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss har den utvecklingen kommit utan att vi behövt gå över till ersättning men jag är glad att du hittade läsningen på era problem. För en månad sedan var varje nattning en plåga och jag grät varje kväll. Nu är hon mycket nöjdare på dagarna och gaserna verkar inte göra lika ont även om de finns där fortfarande. På nätterna är hon inte ledsen men däremot stånkar, sprattlar och viftar hon massor så att hon nästan vaknar. För att hålla henne sovandes måste jag hjälpa henne med vaggning och vyssjande. Hon får alltså sova men inte jag :) Tror dock det är på väg åt rätt håll det med så jag kommer fortsätta amma och hoppas att problemen minskar allteftersom hon blir äldre som de gjort för så många andra.

   Radera
 2. Vilken sötnos!!! Ha en fortsatt bra kväll alla 3.
  Kram från Barbro ( en trogen läsare av Din blogg )

  SvaraRadera
 3. Åh vilken rar liten tjej ni fått! Så fin!
  Hoppas magen bättrar sig ordentligt snart.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Mina tvillingpojkar hade kolik det första ½ året..Det som jag fick tips om i matkön,va att ta lite salva på termometern o föra in den...på så sett hjälper man gaserna att komma ut..o det går fort o barnet behöver inte ha ont..
  Vet inte om du fått det tipsen redan,inte läst dina kommentarer...
  Om inte,testa det då...för det hjälper verkligen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det är faktiskt det vi gör litegrann när vi använder windi. Det är som termometern men med ett hål i så gaserna kan pysa ut. Ska inte användas för ofta men de har räddat en del kvällar kan jag lova.

   Radera
 5. Vi längtar ihjäl oss efter att få vara med Elsie snart igen, tur att hon gillar resandelivet så att ni snart kommer hit igen.

  SvaraRadera
 6. Vad hon växer! Och du är fantastisk som orkar med så mycket trots att du inte får sova! Många superlativ alltså från

  den ivriga

  SvaraRadera
 7. Hoppas det vänder för er och att ni får den sömn som behövs för att få njuta av er lilla liv Elsie. Har följt bloggen många år och tycker den är så härligt att läsa.

  SvaraRadera
 8. En sån go' liten tjej..! Lik pappa är hon också! Hoppas det går åt rätt håll med magen.!! Hälsn/ Anna

  SvaraRadera
 9. Det hjälper inte att ha gott om mjölk, för hon sväljer mycket luft när hon ammar, därav gaserna! Dessutom kan
  hon vara allergisk mot modersmjölken, trots att du har
  ändrat kosten. Så det klokaste är att ändå prova ersättnig,
  och se om hon mår bättre då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har gått så otroligt mycket framåt utan att vi gått över till ersättning så jag är beredd att ge det mer tid. Hon har fått lättare att både rapa och fisa och mår därför mycket bättre så problemen har nog mycket med tarmarnas mognad att göra. Att byta till ersättning är ju inte hela lösningen om de sväljer luft heller för det kan de ju göra med flaska också. Eftersom amningen fungerar bra tänker jag inte ge upp den så länge allt går åt rätt håll ändå. Det stärker ju immunförsvaret, är alltid med oss, tröstar och söver och en massa annat. Vissa kan inte amma av olika skäl och måste ge ersättning men jag är väldigt tacksam att jag inte är en av dem.

   Radera
  2. De e klart de beror på tarmarna!!
   Mjölk å luft hammnar ju där .....
   När barnet sväljer luft å mjölk så blir tarmarna gasfylda å de e då problemet uppstår.
   Ta df å ge henne flaska med din urpumpade mjölk (du kan ju frysa mjölken i små port) så ska du se att problemet e löst om ca en vecka.
   Fins speciella kolikflaskor å nappar på apoteket,avent tror jag att dom heter vi har dom på jobbet.

   Radera
 10. Min dotters första barn, hade exakt samma problem dom er lilla flicka! Hon fick låna en slags " hängsäng" på ställning med fjädrar, som gungade barnet när det var som värst! Han trivdes med den, och speciellt på natten för föräldrarna, att kunna ha den bredvid sängen och " gunga ". Hälsningar Eva

  SvaraRadera
 11. Baby Ro heter den , och kunde iallafall för några år sen hyras på BVC. Hälsn Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en sån :)
   Tyvärr har hon inte gillat den riktigt och vill helst sova på mage (helst på min mage) så vi fick packa undan den. Synd för jag tror verkligen den skulle varit ett bra hjälpmedel annars.

   Radera
 12. Magproblemet beror INTE mängden mjölk i dina bröst utan problemet ligger i hur barnet suger!!
  Det är inte alltid barnet sluter munnet tätt runt vårtgården å df kommer det in luft som barnet sen sväljer tsm med mjölken df uppkommer magknip,gaser å fis!
  Så om du pumpar ur din mjölk å fryserner i små portionsförpackningar tinarupp antingen i micron el spis.
  Jag tog å tryckte ned dom små mjölkkuberna i "Aventflaskan" (en flaska framtagen för just kolikbarn).
  Det fins oxså en napp "Avent" som fins på Apoteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill att hon ska kunna ta flaska ibland och har därför övat lite med urpumpad mjölk ut flaska. Hon tar den bara om hon är nyvaken och väldigt hungrig. Har en sån som ska motverka kolik men tyvärr har hon mycket sämre tag om flaskan än om bröstet ( där har hon jättebra tag) så hon får in mkt luft. Hittills har hon alltid rapat och kräkts efter att hon druckit lite ur flaska så för oss är det inte lösningen.

   Radera
 13. Oj va hon är lik sin pappa
  sara

  SvaraRadera
 14. Hoppas att lilla skruttan mår bättre i sin mage snart! Förstår att folk gärna vill dela med sej av goda råd, men ni är föräldrar och proffs på er egen bebis, och vet vad som är bäst för henne. Hon är verkligen jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går åt rätt håll för var dag dom går och det är så härligt. Folk vill ju så gärna hjälpa till men vissa råd låter mer som en order än som tips :)

   Radera
 15. Jag tycker inte alls att folk ger order, dom vill ju bara
  hjälpa. Jag känner flera stycken, som övergick till flaska,
  och alla gaser förvann. Det handlar om hur babyn suger, med
  en flaska kan man reglera hålets storlek, och det gör att man inte sväljer luft.

  SvaraRadera
 16. Jag har läst både Hannah och Margareta Graafs blogg, dom hade samma problem med amningen och gick ganska snabbt över
  till mjölkersättning och alla gaser försvann.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 18. jag hoppas verligen att du inte äter äpplen särskilt gröna.
  det är det värsta för barnens magar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undviker allt som anses kunna vara dåligt (oavsett om det är vetenskapligt eller ej) så några äpplen äter jag inte. Låter även bli choklad, kryddstarkt, baljväxter, kål, osv. Osv. Men tror inte hennes bekymmer är särskilt matrelaterade. Trots att jag nu börjat med mjölk igen så går utvecklingen fortsatt framåt med Elsies mage.

   Radera
 19. Hej Tilde!
  Jag har två barn en tjej på. 9 månader och en kille på snart 4 år, båda hade kolik och det var en period som jag ser tillbaka på med sorg, första tiden blev inte som man tänkt sig, man var som i en bubbla. Vår son fick ackupunktur och det hjälpte efter 3 gånger, vår dotter fick 7 behandlingar och det hjälpte inte. Men om jag skulle få ett till barn m kolik så skulle jag absolut prova behandlingen igen. Provade även fisventiler, funkade för stunden bara. Lycka till! Hoppas det snart vänder! Man önskar som förälder art man visste exakt på klockslaget när det skulle vända för det känns som att det aldrig kommer vända när man är mitt uppe i det. Många kramar från en kolikmamma :)

  SvaraRadera
 20. Har läst igenom några kommentarer och kan säga att man som kolikförälder tar alla tips på ett helt annat sätt än man kanske borde. Jag var så fruktansvärt trött på alla tips man vill mer än något annat men man orkar liksom inte ta det till sig. Många gånger kände jag att säger kärring¥+<#|~ allergi eller fisventil så stryper jag henne. Kolik är i smärta samma sak som en hjärtinfarkt, så ont gör det. Tilde verkar ha tänk på allt vad gäller hennes egen kost och väljer att inte ge ersättning låt henne göra som hon själv känner är det rätta. Själv slutade jag amma efter 1,5 v då jag kände att jag måste få hjälp m matning så jag fick sova. Än en gång all lycka till! Hälsningar kolikmamman Åsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för stödet i mitt val. Förstår absolut att det är bättre för många med ersättning, men här går det ju så mycket framåt fastän jag fortfarande ammar. Hade jag inte sett den utvecklingen hade jag definitivt testat ersättning för jag vill ju göra allt för Elsie. Sedan jag skrev inlägget har det blivit ännu bättre och vi är så lättade.

   Radera
 21. Thilde,
  hoppas lilla paketet kom fram...
  Har ar ett litet barnrim som mina barn gillade:
  'Round and round the garden (gor cirklar pa handflatan, magen, ryggen eller var du vill pa fina Elsie)
  like a teddybear!
  One step (nyp mjukt i mitten av cirkeln)
  Two steps (nyp mjukt i armvecket)
  Tickely under there!!!!!(killekill i armhalan!)
  den blir bara roligare och roligare allt eftersom den lilla lar sig rimmet och liksom vantar pa 'killet' Jattekul!

  Sa underbart att det borjar latta lite!!!!
  Tank vilka extra krafter man hittar nar man blivit foralder...ett av livets under!!!!
  Heja pa Thilde och Stefan!!!!
  Varma halsningar fran Wales!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK! Så fina saker och den lilla råttan (som Stefan döpt till Bosse) har blivit en favorit. Hon har precis börjat vilja hålla i saker och de små armarna är perfekta att få fast i för hennes små händer. Dessutom var den såååå mjuk och gosig. Tänkte att det får bli hennes snuttegosedjur eftersom hon gillar den med en gång så nu får hon sova tillsammans med Bosse hädanefter :)
   Och jag håller med, det är verkligen livets under. Sååå mysigt!

   Radera
 22. Hoppas verkligen att Elsies mage blir bra. fick en chock när jag såg senaste hänt extra. ha det så bra nu ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon mår MYCKET bättre och det går verkligen åt rätt håll. Tidningarna kan verkligen skruva till det och dessutom tycker jag de hittar på lite när de skriver "sjukdom". Hon har ju bara varit gasig och haft magknip så jag har aldrig pratat om någon "sjukdom". Ska faktiskt kontakta dom om det. Tycker inte det är rätt att de bara hittar på fr att det skall låta dramatiskt.
   Tack för stödet i alla fall, men du kan vara lugn som sagt. Det är verkligen inte så illa som tidningarna får det att låta :)

   Radera
 23. Hej! Om er lilla har ont i magen ska du ju såklart amma å inte ge ersättning.. Ersättning är komjölk å det är ju bra att så länge som möjligt undvika!:) jag ammade vår lilla i 2 månader sen gick d inte mer å fick ge ersättning men det gjorde hon fick ont i magen ännu mer än innan å så hade hon kolik... Svaret på det problemet m magont å kolik är Kiroprktik!! 3 behandlingar sen va vår lilla prinsessa en glad tjej utan ont i magen å utan skrik.. Ovanligt mkt skrik iaf:) det är oftast massa låsningar i höft å bäcken och ryggen som gör att de har ont-kolik. Kiropraktorn masserar ju rygg o använder endast ett finger så d gör Inte ont på bebisen, tvärtom de tycker oftast det är skönt! Värt å kolla upp om er lilla ha kolik!

  SvaraRadera