10 sep. 2015

Välkommen tillbaka älskade vardag!

Sommar är underbart på många sätt. Badutflykter, hela familjen tillsammans, möjlighet att vara spontan, massa gäster på besök, ingen förskola att hämta och lämna från, inga jobbtider att passa osv.
Samtidigt gör allt sånt här mig så jäkla trött så när vardagen kom tillbaka med jobb, förskola, fasta tider och rutiner kände jag hur jag kunde dra en lättnadens suck. Jag måste helt enkelt erkänna att jag gillar en viss förutsägbarhet och inte direkt är den spontana typen. För mig är det stressfritt att vara spontan som i "ska vi äta mellanmålet ute bland äppelträden?" men inte som i "ska vi sticka till Köpenhamn en helg?"
Sen blir det ju aldrig direkt lugnt och trist i vardagen hos oss oavsett om det är semester eller inte. Barnen är väldigt bra på att hålla oss sysselsatta och gården likaså. Nu har vi dessutom två valpkullar som snart är tre veckor gamla och med de vanliga hund och hästsysslorna på det så är dygnet ganska fulltecknat
Oscar är inne i en extrem klätterfas och hittar hela tiden nya sätt att ta sig upp på fönsterbrädor, köksbord och likn. Köksstolarna står nu utmed väggarna i köket för att inte fungera som trappsteg upp på köksbordet och dörrar och hundgrindar får skärma av delar av huset så att han aldrig hamnar utom synhåll. Enklast är det faktiskt att vara ute och där trivs också Oscar som bäst. Han plockar både plommon och äpplen från träden och är det något han äter med god aptit så är det vår egen frukt (det går fortfarande lite segt med ätandet men det tar sig ändå sakta men säkert) och säsongen är så kort så vi passar alla på att njuta av allt som mognar nu på sensommaren och hösten. 
Om någon har tips på hur vi på bästa sätt ska kunna ta vara på frukten så vi kan äta av den även på vintern så tar vi gärna emot dem. Vi har fryst in en del hallon för det känns ju enkelt men hur gör vi med t.ex. päron, äpplen och plommon förutom att frossa i dem nu när de just mognar? 
Här kommer lite bilder från sensommaren och början av hösten så att ni blir påminda om att våra barn alltid är glada och nöjda, aldrig varken bråkar eller bryter ihop och de flesta är förstås tagna från min vilostol där jag suttit med en kopp (varmt) kaffe och njutit av den här soliga sommaren ;)
De kom helt huller om buller nu så ha överseende med oordningen...
Det har cyklats mycket. Elsie på springcykel och Oscar i cykelkärra eller i vagn. Det har också regnat mycket till båda barnens stora förtjusning.
Oj, vad det har lekts med vatten

Ansiktskritorna jag köpte var en succé och vi har sett många olika varianter på kreativa målningar (Elsie hade här målat både mig och sig själv. Jag var dock mest färgglad på armarna). De mörka ringarna under ögonen på mig är dock inte ditmålade...
Lille äppelprinsen bland rosorna.
Jag och Oscar stack en sväng till Sundsvall och hälsade på en vän som jag faktiskt typ lärt känna tack vare bloggen (och för att jag följt hennes http://haddokverkstan.blogspot.se/ ). Jag hade lika kul som Oscar och längtar tills nästa gång.
För tre veckor sen föddes nya små labradoodlevalpar hos oss. Elsie är väldigt nöjd att få gosa med valpar på dagarna igen.
Lyckan när han lyckades flytta Elsies pall till rätt plats och kunde kika upp på köksbänken på köksön.
Oscar i en ovanligt snygg färgkombo enligt mig :)
Elsie har plockat blommor. Och stenar. Tusentals stenar...
Mitt försök att fånga båda tillsammans på bild i sommar har gått sådär...
Här är vi nu. Galonkläder och gungor. Gungställningen köpte vi på blocket och nu är den ordentligt nedgrävd och förankrad på vår tomt.

 

10 kommentarer:

 1. Jag längtar också!!! Vilka härliga sommarbilder, gillar verkligen på dig och Elsie :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ska skicka upp kritor i present till er ;) Kan bli en väldigt ehm... spännande upplevelse :D
   Och vardag is the shit alltså! Så Skönt!

   Radera
 2. Plommonmarmelad, ojoj, så gott! Typ 1,5 kg plommon per sats. Kärna ur, koka i typ 20 minuter med en dl vatten och en (eller varför inte två) kanelstång, koka kraftigt sista fem minuterna. Hä i typ en liter socker (jojo) och koka fem minuter igen. Sen i med lite citronsyra, så är det klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det här låter ju tillräckligt snabbt och enkelt för att till och med en sliten småbarnsmamma ska få till det :) Tack fö ett MYCKET pedagogiskt recept. Så ska det skrivas! :)

   Radera
 3. När vi hade kolonistuga som var oisolerad hade vi äpplen fram till efter jul. Vi la dem i ett lager i trälådor med tidning över och sen stapla vi dem. Runtom och överst satte vi frigolitskivor sen la vi några mattor på. Allt stod på ett bord en bit in i rummet. Var så härligt att kunna köra dit och hämta egna äpplen. Päron kan du koka in och lägga i glasburkar.
  Lisa från Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ett gott vinteräpple som kommer mogna om nån månad och det tänkte vi försöka lagra i matkällaren. Bra tips på hur vi ska packa ner dem för att de ska hålla sig fina.Känns ju häftigt om det funkar så kan vi bara kila ner i källaren och hämta äpplen i vinter istället för att kånka hem från affären. Våra är ju dessutom ekologiska så det känns ju mycket bättre!

   Radera
  2. De äpplen vi förvarade på detta vis var Ingrid Marie.
   Lisa från Skåne.

   Radera
 4. Om du inte vill koka plommonsylt så dela dem på mitten ta ut kärnan och frys in så att du kan använda dem senare till vad du vill sylt, paj mm.

  Med vänlig hälsning Jessie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh va enkelt! Ska ut och plocka ett gäng med en gång.

   Radera
 5. Brukar också dela plommonen på mitten och kärna ur dem. Sen fryser jag dem och kan ta fram dem och använda dem till lite av varje. Har fått mycket plommon i år, och det är kul! Ha det så bra!

  SvaraRadera