27 sep. 2012

Tröttsamt, slitigt, tungt och...

...alldeles alldeles underbart!!!
Ja så är det visst att vara småbarnsförälder. Vår lilla Elsie har lite problem med sin mage som började när hon var ett par veckor gammal. Troligtvis beror magknipen bara på omogna tarmar och annat som inte går att påverka, men vi gör vad vi kan för att lindra. Semper magdroppar, Minifom, EC light, magmassage, Windi, mjölkfri diet för mig (ni som varit där känner säkert igen alla de här hjälpmedlen) och så närhet, närhet, närhet. Det gör så ont i hjärtat när lilla E är ledsen så då gör man gärna vad som helst för att hjälpa henne. Vi har tänkt kolla upp akupunktur också efter rekommendation från flera vänner. Dagarna är nu oftast ganska lugna men kvällarna är däremot oförändrat tunga fortfarande. Vi byter av varandra jag och Stefan och vaggar, vyssjar, sjunger och tröstar tills sömnen äntligen kommer. Ni förstår säkert varför jag inte synts till här på bloggen de senaste veckorna. Det här skriver jag med vänsterhanden då Elsie sover på min högra arm. Håll tummarna för att det går över vid tolv veckors ålder (eller helst tidigare) som så många säger. Vill så gärna möta den där nöjda och leende tjejen lite oftare (varje leende gör mig så rörd att jag ofta blir tårögd) och önskar att hon slapp allt magknip.

En av alla mysiga stunder med en nöjd E. Sång med gester är en favorit. Tipsa gärna om kul ramsor och sånger med gester så vi kan utöka "repertoaren".
Och emellanåt är det lite tröttare ögon som ser på en.

34 kommentarer:

 1. Jag lider med er alla tre! Mitt äldsta barnbarn, idag 6 år, hade jättebesvär med magen tyvärr ända upp till 7-8 mån! Inget fel hittades, men vällingpulver var uteslutet , och egen välling fick kokas på havremjölk och ett pulver, som han fick på recept! Vill inte " skrämma " upp er, det kan ju också gå över skapligt fort! Men vill bara trösta er med, att ni är inte ensamma om problemet..! Hoppas för Elsies skull, att det går över fort ... Hälsn Stina

  SvaraRadera
 2. Vår pojke var likadan, å det var 4 timmar skrik varje kväll i 10 veckor. Sen började vi ge lite ersättning, då blev han mycket nöjdare. Så antagligen var han hungrig. Mjölken är ofta mycket tunnare på kvällen och dem blir inte riktigt mätta.
  Jag ville inte ge ersättning och väntade därför så länge. Nu i efterhand förstår jag inte varför jag väntade så länge. :-)
  Lycka till! /denise

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss är problemet att hon är så gasig. Hon störs i sömnen då hon har svårt att fisa och ofta gör dom ont också.

   Radera
 3. Det har stormat mycket kring "Barnaboken" av Anna Wahlgren, men oavsett hur det förhåller sig med allt som sagts vet jag väldigt många som kommit tillrätta med magknip/kolik genom att följa råden kring just detta problem. Jag har på nära håll med egna ögon sett hur svår kolik försvunnit på mindre än två dygn, och sett ännu fler "botas" på lite avstånd. All respekt för hennes dotters upplevelser, men när det gäller koliken kan jag och många andra intyga att det hjälper. Kanske inte för alla, det finns väl dessvärre inga patentlösningar, men det kan vara väl värt att prova...

  Lycka till! Anna-Lena

  SvaraRadera
 4. Om mjölken rinner fort när hon ammas kan det vara idé att mjölka ur litet grann först så att hon inte sväljer så mycket luft när hon äter. Oavsett vad problemet är hoppas jag att ni hittar lösningen för det är verkligen jobbigt för hela familjen.

  Hälsar
  den ivriga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra tips !!
   Min hade oxså kolik jag pumpade ur å sked matade,sen kom en SUPERBRA nappflaska från "AVENT"
   Just för kolikbarn den gjorde så att mjölken/vällingen kom i lagom mängd.
   Men jag slutade amma min dotter efter så där 3v å sen fick hon flaska å tillägg resten av tiden,koliken försvan efter ca 1-2 mån,de var det BÄSTA jag gjort (att sluta amma altså) !!
   Vilket himmla "skäll" jag fick i frn BVC,ja va en asvarslös mamma,tänk på alla sjukdommar mm.mm.mm.
   Men Jag lyssnade med knapt ett halvt öra, körde mitt eget reis å de gick HUR BRA SOM HELST !!
   Jag tycker BVC har ett övertag över dej som mamma,det käns inte som det är DITT BARN !!
   Du ska INTE ge dit barn ditten å datten under den å den tiden,dom får INTE äta de & de när dom är si å så gammla, bull schit sejjer jag bara ta bara en stavmixser å kör sönder dom stora bitarna i burken sen kan dom äta,så slipper dom äta samma mat varge dag (de gör ju inmte vi vuxsna)
   Dom gångerna jag gjorde egen mat sp både sltade å kryddade jag hennes mat MEN MED MÅTTA!!
   Barn tar INTE skada av salt å kryddor!!
   Hur var det förr när inte socialstyrelsen (BVC´s rättelsesnöre)fans DOG barnen då.....
   Min Far e i dag 70år han åt fisk min farfar var fiskare så det var i stort sett fisk varge dag,min farmor åt fisk under graviditeten hon e 94år i dag
   Näää det är det sunda färnuftet som råder TÄNKA SJÄLV å lysna Liiite MINDRE på andra
   Jag å t ALL slags fisk under å efter graviditet,drack ett glas vin under & efter grav.
   Hon var kanappast/aldrig sjuk.
   I da e hon 13år

   Radera
  2. Ibland är det faktiskt ett problem att det rinner för fort. Ibland mjölkar jag ur lite innan och på natten ammar jag liggandes på rygg med henne "på tvären över mig" så rinner det inte lika fort. Tack för tipset!

   Radera
 5. Min lilla herre hade också problem i början mn det visade sig att han sög sig trött(var tvungen att använda ammningsnapp) inte åt sig mätt,han fick inte tillräckligt m mat utan var hungrig.när vi började m ersättning blev han en helt annan bebis o mycke mer harmonisk . Hoppas det ordnat sig

  SvaraRadera
 6. Vilka sånger med rörelser kör du? Jag behöver också fylla på med lite nya fräscha trudilutter. Topp tre hittills har varit i ett hus i skogens slut, en kulen natt natt natt och lilla snigel.. Imse vimse är också en favorit likaså den där "ni har väl hört å sett vad som på himlen skett, det var nåt jättestort som cykla fram så fort osv"

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ett hus, inse bonde spindel, klappa händerna när du är riktigt glad... Osv (roligast är klappa fötterna...), jag har en gammal moster som heter Ingeborg,

   Radera
  2. Rida, rida ranka
   Spring efter vatten
   Tigerjakt

   kanske kan vara något.

   Frys in överbliven bröstmjölk i plastpåsar som du ställer i ett avklippt mjölkpaket så kan du sedan stapla stora kuber i frysen.

   Hälsningar
   den ivriga

   Radera
 7. Du får sova om sisådär 2 år :) min pöjk hade oxå kolik och man glömmer, det gör man men visst hade man föreställt sig första tiden som mysig. Efter koliken kändes det som att han började krypa och stå direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade den här kommentaren nu när jag skulle skriva ett nytt inlägg. Precis så blev det! Hon började krypa och stå jätettidigt och gick redan vid 9 månader. Mycket mindre frustration för vår lilla busiga tjej. Strax innan hon fyllde två började hon sova hela nätter men då hade vi fyllt på med en lillebror i familjen så jag sover inte så mycket nu heller. Ve dock att det ger sig och skönt är väl det. Men så rätt du hade :)

   Radera
 8. Det som jag tror är positivt (känns nog inte så just nu då man är mitt uppe i det) är att jag tror man får en mycket trygg bäbis av allt bärande och vyssande.Just med närheten. Här kommer en länk till en bra sida med tips om rörelsesånger. Har använt den själv för att friska upp mitt minne då barnbarnen började komma. http://www.sagokistan.se/rorelsesanger.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Hade gärna gett henne närheten även om hon inte led av magknip. Använder inte vagn utan bara bärsele (Manduca) och tycker det mysigaste som finns är när hon sover på mitt bröst. Men jag förstår vad du menar och tror också det leder till trygghet för henne. Önskar bara hon inte behövde ha magont.

   Radera
 9. Hej, har du fått ngt tips på bra akupunktör i Gävle/Uppsala området? Har hört att akupuntur kan fungera riktigt bra på spädbarnskolik men jag har själv inte hittat ngn i vårt område ännu. Vi har nämligen en dotter på 5 v och letar i Uppsala med omnejd efter akupunktör. Så om du hittat ngn så tipsa gärna. Lycka till och hoppas ni får lugnare nätter framöver. Från en i samma sits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den jag blev rekommenderad heter Eva och håller till i Gävle med nummer:070-663 87 37

   Radera
 10. Hej Thilde!
  Förstår att du äter mjölkfritt. Menar du mjölkproteinfritt? Det är skillnad! Jag gav ersättning till min son (mjölkbaserad) (kunde inte helamma..) och han knorrade hela tiden. När jag bytte till mjölkproteinfri ersättning så blev det en helt annan pojk! (han hade iofs blod i bajset, ett tydligt tecken på mjölkproteinallergi) Men det kanske skulle vara bra och fråga om det kunde hjälpa om du åt mjölkproteinfritt:)
  Mitt tips på bra "avslappningsmusik" är låtarna från Twilightfilmen. Min son har lyssnat på dem sedan han var pytteliten och somnar FORTFARANDE till dem, och nu är han 3.5!
  Hoppas allt blir bättre snart! Kram Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi kör helt mjölkproteinfritt. Skippar allt vad halvfabrikat heter också för att vara på den säkra sidan. Fikabröd är numera mariekex :)
   Jag tror det gett en lite lugnare mage men det är så svårt att veta vad som beror på vad. Har uteslutit kaffe, lök, bönor osv också för säkerhetsskull.

   Radera
 11. Hej. Så du beskriver er situation exakt så hade vi det i vintras när min son föddes. Magknip gaser störd sömn och hårt tryck i tarmarna. Han väcktes hela tiden av att han hade ont. När han va vaken spände han sig och drog ihop sig. Vi vaggade å vaggade i famnen, körde semperdroppar och minifom och till din tröst, det gick över! Han är inte känslig eller allergisk mot någonting och magen funkar perfekt. bara att härda ut tiden. Det kommer bli bra! Hon kommer sova gott snart! Ni kommer också få sova ( det dröjer inte två år som nån skrämdes med) bara amma vidare och låt henne växa till sig lite. Jag vet hur ni har det. Kämpa på! Många peppkramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känner verkligen inte att det är fel på amningen så ersättning som många föreslår är inte ett alternativ i dagsläget. Skönt att höra att det inte heller berott på överkänslighet mot nåt för er. Jag älskar ju allt vad mjölk, grädde och ost heter :)
   Ska testa mjölkfritt nu några veckor och sen dricka lite mjölk och se om det blir nån skillnad. Helt onödigt att utesluta något så nyttigt i onödan.
   Hoppas på att det ska gå över i takt med att tarmar mognar osv och det känns ju skönt att höra att det gjorde det för er.

   Radera
 12. Hos oss räknade mormor tårna, med början från lilltån.. liten ärta, liten ärta..... stoor stoor potatis

  SvaraRadera
 13. Den första tiden är väldigt jobbig. Vår dotter (idag 17 mån) hade problem med magen de första 2 veckorna. Sen fick jag rådet att amma från båda brösten vid varje matning eller ända tills Tyra somnade av mättnad. Då upphörde hennes magont, i kombination med Minifom dropparna som gjorde susen och reducerade hennes gaser. Att spädbarn är gnälliga på kvällarna hör till hos de flesta, något oroar dem då natten närmar sig. Närhet brukar funka bra då. Kämpa på och se till att få hjälp med skötningen av Elsie, komma ut ur huset och göra något annat en timme mellan amningarna gör susen! Hälsningar Johanna

  SvaraRadera
 14. Hej!

  jobbigt att lilla tjejen har kolik. Vär första son hade det de första två månaderna, det är tufft. Jag hade denna graviditet hjälp av akupunktur för foglossning. Min akupunktör pratade om akupunktur för spädbarn och att hon hade sett det ge bra resultat, oftast behövs bara några gånger och många barn somnar av nålarna och sover gott under behandlingen. Hade vår andra son fått kolik hade vi testat akupunktur, tror det kan hjälpa. styrkekramar till er

  SvaraRadera
 15. Hejsan

  Känner så väl igen mej! Man blir helt förtvivlad när ens lilla jättestora kärlek är ledsen. Har en liten femveckors son här som haft magont och också mest på kvällarna så klart. Det gjorde att jag nästan blev ”rädd” för att mata honom då det kändes som att maten orsakade problemen. Jag äter också mjölkprotein fritt, skippar kaffe, te, choklad, lök och champinjoner. Använder magdroppar. Har provat massage och windi. Och dricker hemgjort ”te” på fänkål. Massagen var otroligt opopulär så det blev bara tre ggr. Kom inga gaser då. Windi fungerade väl just då, men jag tyckte att det var så grymt så jag höll på att svimma… Och efter en timme stånkade han igen! Magdropparna gillar jag, de kan mycket väl ha hjälpt. Så även mitt "te" på fänkål. Annars tror jag mest att jag kan ha skrämt upp mig själv. Sedan ett par dagar tillbaka matar jag sonen så mycket han bara vill. Speciellt när han skriker och ligger och "spänner". Han blir lugn, fiser och bajsar massor och mår jättebra! Brösten är ju det bästa han vet och det bästa jag kan ge honom. Jag är lite stressad bara för jag märker att mjölken knappt räcker till men det känns som han kommer hjälpa mej att komma igång rejält snart... Har faktiskt märkt att min rädsla att amma minskat produktionen! Visst ligger han fortfarande och ”jobbar” på nätterna/ i sömnen för att få ut det som ska ut. Han viftar med armarna och verkligen stånkar och stönar. Men jag sitter inte längre bredvid och gråter för att jag är förtvivlad över hans nattsömn. Han sover sammantaget ganska bra nu (mycket på dagarna också) och jag vet att gjorde det väldigt ont så skulle han skrika hysteriskt direkt han vaknade på natten också. Skriker gör han i och för sig till sist nu också då, men det är bara om mamma inte har vaknat och ser till att ge honom mat :) Små bebisar som är arga och hungriga spänner ju sig massor och skriker de med så det är lätt att blanda ihop, jag tror faktiskt mer och mer att det är det som har gjort… Mitt bästa tips blir därför att mata henne MASSOR om du inte redan har försökt det. Jag fick mata mycket mycket mycket mer än jag kunde föreställt mig och min son blev som en helt ny bebis. Vill du kan du också prova att göra te på fänkål. Min variant är 2 tsk fänkål som jag lägger i en tekula och häller på 5 dl kokande vatten på. Låter det dra minst 10 min. Det dricker jag till varje måltid. Fänkål motverkar gasbildning och stimulerar mjölkproduktionen. Finns andra "te recept" också som innehåller även anis och kummin om du googlar. Jag önskar dej ett stort lycka till!!

  //Maria

  SvaraRadera
 16. Usch ja, minns mycket väl hur det var med det skrikande lilla knytet. Varje kväll drog det igång, och jag drack snällt mitt anis/fänkålsthé. Inte vet jag om det hjälpte mycket precis. Det blev mycket promenerande med sonen i armarna, inne i lägenheten eller runt kvarteret. MEN det gick över tillslut, vill minnas att han var runt 3 månader när det slutade göra ont i magen.

  Håll ut bara så ska ni se att det blir bättre och bättre, och rätt vad det är har ni fått sova en natt utan stök :).

  Något som fungerade väldigt bra på vår dotter var att låta henne ligga naken och utan blöja på kvällarna, hon ÄLSKADE det och "glömde bort" magknipen.

  SvaraRadera
 17. Jag känner igen problemen och jag skulle absolut sluta amma
  och ge mjölkfri ersättning.

  SvaraRadera
 18. Finns något som heter magdroppar med aktiv bakteriekultur på apoteket, men det kanske du har testat. Ört te på fänkål,anis o kummin, ge Babyn 5 ml innan varje måltid lindrar mot gaser i mage o tarmar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miniformdroppar

   Radera
  2. Som jag skrev så gör vi vad vi kan för att lindra "men vi gör vad vi kan för att lindra. Semper magdroppar, Minifom

   Radera
 19. Kom på en sak till som jag gjorde med mina kolikbarn. jag låg på dubbelsängen och hade babyn på mage på mitt bröst inlindad i en filt. varmt mysig och nära. Hjärtslagen från mamma lugnar. Sen sköt jag upp baken på dom så att babyn liksom stod på knä, gaserna kommer lättare ut om bakändan är lite högre,de stiger ju uppåt. Samtidigt guppade jag babyn i rumpan,då blir det som en massage på deras mage och knipen lättade. Lite konstig förklaring kanske,lättare om man ser på bild men du kanske förstår ändå

  SvaraRadera
 20. hej har två tips.

  En kompis till mig fick ett barn med "kolik" och det berodde på att en muskel, eller om det var ett ben i armen som hade hoppat ur led typ....det var en hälsoman som drog tilbaka den...o han berättade att ofta beror det på ngt som skett i förlossningen....en muskel hoppat i led...

  sen drick inte cola, kaffe o stark mat..det gör att barnen skriker mkt...

  lycka till

  kram maria

  SvaraRadera
 21. Våran kille hade också kolik, fick ett tips på bvc som jag tyckte lät skumt men det funkade, ta in barnvagnen låt tjejen ligga på sidan inte rygg-mageläge, dra sedan vagnen fram o tillbaka över en bräda som är 1-1,5 cm. tjockt, det lilla guppande som blir gör att gaserna släpper lättare. När vi testade denna metod så kom han äntligen till ro efter några minuter o sommnade. Låter ju helknasigt men ofarligt o värt att testa.

  SvaraRadera
 22. Hej! Åh lider med er! Har själv en flicka, 6 månader som skrek konstant i 2 månaders tid. Och ja hela repertoaren med magdroppar, massage, hålla i kolikläge, äta mjölkfritt o soyafritt, your name it.. Hon skrek bort maten (bröstmjölken), så vi gick börja med mjölkfri ersättning, och hon kunde inte för sitt liv forma munnen om flaskan, slutade med inläggning o tillslut fick vi svälta ut henne tills vi fick henne ta flaska. Men en sak som vi även gjorde var att ta henne till en kiropraktor med utbildning på spädbarn. Sök på nätet så hittar du mer info om detta. Studier visar att många blir hjälpta och det skadar inte, värt ett försök att hjälpa sitt skrikande barn. Vår dotter hade bl a låsningar i bröstryggen (kan vara det som orsakar koliken), sen kunde hon bara titta åt ett håll, skrek som bare den om man råkade ändra huvudets läge. Översta halskotpelaren var totalt felställd (barnets huvud.
  vrids av bm och trycks nedåt.för att hjälpa till att få ut axlarna så fort som möjligt istället för att invänta nästa värk..., alla barnnackar klarar inte detta, så vi är inte ensamma om det som hände vår tjej), "har du nackspärr så vill du bara titta åt ett håll" sa kiropraktorn, efter första besöket (hon var då 8 veckor) började hon röra huvudet o efter 2:a besöket rörde hon huvudet! Helt otroligt! Vi har inte bara haft "kolik" utan även magproblem (fortfarande) kan bara äta små mängder. Men kolik är ju bara ett samlingsord för barn som skriker och som man inte vet orsaken.
  Lycka till!
  Katarina

  SvaraRadera