17 aug. 2012

Oroa er inte, jag njuter!

Den absolut vanligaste kommentar jag fått sedan Elsie föddes är att jag ska se till att njuta nu. Vet inte om folk baserar det på egna erfarenheter eller vad. För njuter gör jag verkligen och hur kan man inte göra det när man fått en sån fin tjej i sitt liv
Dagarna flyter på fint och amningen kom snabbt igång så nu är det en mätt och nöjd tjej som sover här bredvid mig. Långa stunder sitter jag bara och ser på henne, när hon somnar i famnen är det så mysigt att ibland låta henne sova vidare där. En varm och mjuk sussande bebis måste vara det ljuvligaste som finns!
Jag njuter av annat också. 
-Att få sova på mage igen! 
-Att kunna äta som vanligt igen efter att ha varit aptitlös och illamående sedan mitten på december. Plötsligt smakar allt så gott och jag blir alldeles lycklig över att numera kunna äta det jag är sugen på istället för det jag tror att jag kan behålla. Hejdå diet bestående av mest potatismos, mjölk, bröd och coleslaw.
-Att vara helt ledig (hade ridläger på gården samma dag hon föddes).
Elsie (här fem dagar gammal) sprack upp i ett litet leende i sömnen.
Vet att vissa (alltså ni som fött barn) kan vara nyfikna så här kommer lite kort om förlossningen.  Enligt mig blev det en riktig drömförlossning och det kändes som att jag var väl förberedd. Vi åkte in vid tio/elva på kvällen och efter en timme uppkopplad till ctg konstaterades att jag hade regelbundna värkar (3 på 10 minuter) och var öppen 4 cm. Stefan blev rätt chockad då vi främst åkte in för att kolla upp en liten blödning och inte för att föda barn.
Jag blev alldeles exalterad då jag hela vägen dit hade försökt intala mig själv att det nog inte startat och att jag inte skulle hoppas för mycket. De närmaste timmarna promenerade jag runt, hängde lite på en gåstol och lyssnade på radio. Var inte särskilt besvärad av värkarna och använde mig av Tens, andning och avslappning. När förloppet sedan ansågs lite långsamt efter några timmar tog de hål på hinnorna. Sen tog allt en väldig fart och blev väldigt intensivt och jag har inte så starka minnen av den följande timmen (andades, andades, andades). Sedan lagom till att de skulle kolla mig så kom krystvärkarna (vilken befrielse jämfört med värkarna) och 17 minuter senare fanns hon där. Vårt lilla mirakel! Pigg, rosig och nöjd med en gång. Klockan var 5 på morgonen och plötsligt var vi en liten familj. Ni kan ju gissa om jag grät av lycka!
Vi valde sen att sova lite och testa på lite amning innan vi packade ihop och åkte hem till huset vid tre på eftermiddagen. Allt kändes så självklart, så lugnt och så enkelt så det fanns ingen anledning att stanna kvar i sjukhusmiljö (med sjukhusmat) så tidig hemgång kändes helt rätt för oss. Att bli mamma är utan tvekan det bästa som hänt mig och nu kan jag inte förstå att hon inte alltid funnits här. Vår underbara lilla tjej!

13 kommentarer:

 1. Det låter som förlossningen var en riktigt positiv upplevelse för dig. Man målar väl ofta upp en bild om hur det blir, men det kan bli helt annorlunda mot vad man trott, både positivt och negativt.. Ni verkar ha kommit till ro ordentligt, och lärt känna varann lite bättre dom här dagarna som gått...! Ha en trevlig helg alla tre.! Hälsn Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade försökt läsa på och prata med många andra om deras erfarenheter. En sak jag förberedde mig på var just att man inte kan styra över hur det går och att det gäller att släppa lite på kontrollbehovet. Det var skönt att bara vara i nuet och försöka ta det som det kom.

   Radera
 2. Åh får gåshud utav ditt inlägg. Ja vilken underbar känsla det är när man får barn eller när de kommit ut. Njut tror jag alla säger för att det går så fort allting efter man fått barn, man ser tiden på ett annat sätt :)

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastiskt söt liten flicka ni har, gratulerar!

  SvaraRadera
 4. islandshästfantasten17 augusti 2012 19:43

  Åh, härligt!! Såna förlossningshistorier vill jag höra :-) Väntar på min bebis som inte vill lämna sitt bo... Låter som att det var en riktig drömförlossning!!
  Kände du ingenting när du åkte in??
  Jag har lite småvärk (som mensvärk fast mycket lindrigare) som kommer och går, men inga värkar. Tror jag. Man vet ju inte hur det ska kännas?!! :-)
  Tur ni kom in och fick veta att det var dags!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att det var värkar jag kände. Hade regelbundna sammandragningar och kände lite värk i ländryggen typ som mensvärk. Det du känt är säkert förvärkar

   Radera
 5. Åh, jag blir alldeles rörd, så mysigt ni har det! Vilken nöjd liten tjej som ligger där så väl omhändertagen. Och vilka goa kinder ni fått till på ingen tid alls:) Stort grattis!

  SvaraRadera
 6. Härligt att läsa en sån här positiv förlossnings berättelse! Jag hade också en drömförlossning och nickar igenkännande när jag läser det du skiver. Det är skönt att läsa för det finns lite jargong om det här med att det är så hemskt .. Det är förståss inte kul när det inte går som det är tänkt men de flesta förloossninar är trots allt helt normala. :-)

  Det här med njuta tror jag handlar om att det går så
  Sabla fort!! ;-)) jag njöt i fulla drag men den här tiden bara blixtrar förbi. Man kan varken stoppa tiden eller njuta mer än vad man gör men jag tror att det är därför man säger så.
  För helt plötsligt, ett år senare kommer ongen gåendes med sina skor i handen och säger "ut ut ut" ;-) det ä också fantastiskt men den tiden varar längre.

  SvaraRadera
 7. Helt underbar läsning:) Stort grattis till er båda och välkommen till världen Elsie!

  SvaraRadera
 8. Fint att läsa om din/er förlossning, och att det gick så bra! Själv hade jag 5 planerade hemförlossningar, och hade gärna haft fem till - det var mitt livs mest underbara upplevelser :-)

  Håller med tidigare "skribenter" om att njuta. Det går så väldans fort!!! Men vi har den tiden vi har, och egentligen går det inte att älska våra små (och stora) mer än vi gör, eller hur? ;-) Det är bara det att man inte kan få nog, man VILL så gärna njuta ännu mer, bara för att de är det finaste och käraste vi har :-)

  Ha underbara dagar med lilla Elsie!!!

  Lena i Bohus Län

  SvaraRadera
 9. Åh stort grattis till er! :D
  Bedårande liten tjej.
  Det låter som min första förlossning, helt underbart när det får gå bra. Min andra förlossning gick om möjligt ännu snabbare. ;)

  SvaraRadera
 10. ååhh vilken sötis :D

  Kommer du börja med hästeriet sen igen, eller det kanske du inte har tänkt något på? :)

  Fin blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst kommer jag det. Mina ridläger och gourmetkurser kommer starta igen nästa sommar. Hästar kan jag inte leva utan! :-)

   Radera