31 dec. 2014

Gott nytt år (och en liten bonde-återblick)!

Nu när jag ser tillbaka på 2014 så inser jag att det inte är så konstigt att jag är lite trött. Graviditet, foglossning, försäljning av gård, flytt, inskolning, hagbyggen, lillbebis Oscar, valpkull, nya valpen Leia till familjen, försäljning av huset i Untra, Stefans långa jobbdagar (pendling på en dryg timme enkel väg), äppelskörd, mustning och så en höst som gått i en rasande fart. Det har varit ett omtumlande och fantastiskt år på många sätt.
Förra årets nyårslöften (Läs dom i sin helhet här) handlade om att handla mer ekologiskt och blir väldigt noggrann med köttet i hushållet. Nu tänkte jag ta det ett steg längre och försöka bli ännu mer klimatsmart i mina matval (och samtidigt lite nyttigare hoppas jag). Om någon har något tips på råvaror eller hela recept så tar jag gärna emot det. 
Nu ser jag fram emot ett spännande 2015. Vi kommer garanterat ha fullt upp för det ser vi på nåt sätt alltid till att ha. Även om vårt hus här inte kräver några större renoveringar (innan vinden skall inredas om några år) så har vi alltid lite byggprojekt på gång. Just nu är det ligghallen till hästarna som ska göras klart och så ska ritningen till stallet finslipas. Vi ska göra i ordning ett bra utrymme till valpkullarna som kommer i vår och så hittar vi nog på lite mer att göra när vi ändå är i farten. 


För er som är nyfikna på att se lite från oss och gården finns ju faktiskt ett ganska nyfilmat inslag från Bonde söker frus uppföljning "vad hände sen?"
 

10 kommentarer:

 1. Såg programmet och blir så inspirerad av er! Ni är så fina tillsammans, och så vackert ni bor! Härligt att våga göra verklighet av det man vill i livet! Senaste året har jag gjort en del val som jag hoppas är klimatsmarta, jag har t ex slutat med allt nötkött och mjölk. Inte alls svårt när man etablerat nya rutiner. Använder Oatly havremjölk istället, tycker det funkar bra. Man får prova sig fram i smaksättningen. Köper så ekologiskt och närproducerat jag kan, och lusläser alla innehållsförteckningar. Inte visste jag att tandkräm, t ex, kan innehålla ägg och mjölk... Har hittills använt kött från gris, fågel och lamm, men kommande år tar jag bort allt kött och använder fisk och vegetariskt. Har gjort det enkelt för mig med det vegetariska, som jag redan använder en hel del, och gör mest soppor, grytor och gratänger. Lätt och nyttigt. Och gott! Man hivar i vad man har hemma. Köper inget genmanipulerat, man får hoppas på att det går att lita på producenten. Har mycket att finslipa på och lära mig, men varje litet steg är bättre än inget. Funderar på el-bil, men de är så hiskeligt dyra. Åker kommunalt och tåg så ofta jag kan, och kör inte i onödan. Veckohandlar och gör andra ärenden när jag ändå tar bilen. Cyklar och går när det alls är görligt. Återvinner. Handlar på second hand. Känns som man aldrig gör nog, men vad ska man göra mer än sitt bästa? Önskar er ett fantastiskt år och lycka till med gården! Lena i Bohuslän

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inspirerande! Jag tänker också att det inte går att göra allt men att jag i alla fall ska göra så gott det går. Det hoppas jag alla gör!

   Radera
 2. Millan i skåne: Mitt tips är att ni skaffar höns. Då får ni både ägg och kött. Barnen gillar att plocka ägg och hjälpa till med att mata hönsen. Men ni kankse känner att ni inte vill skaffa er mer jobb med djur.
  Jag är lite nyfiken på hur ni tänkt ordna det för valpkullarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planen är att skaffa höns så småningom men just nu räcker inte tiden till. Hade höns i många år på gården vi bodde på tidigare och tyckte det var väldigt mysigt och kan tänka mig att även barnen skulle uppskatta det.
   Valparna bor inne i ett av våra sovrum första veckorna så att en av oss kan sova med dem och sedan flyttar de ut i en av flygelbyggnaderna till vårt hus där de får större lekyta, nära till uteplats för rastning och i samband med det börjar även en anställd jobba heltid med att sköta dem tillsammans med mig så de blir ordentligt socialiserade och omhändertagna även de stunder jag måste gå iväg med Oscar osv.

   Radera
 3. Många projekt på gång ändå... Men det behöver ju hända lite också.

  Roligt att se inslaget om er. Tänk vad mycket som kan hända på bara några år :-)

  /Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är rätt häftigt när man tänker på det. Inte trodde jag min medverkan i bonde söker fru skulle leda till allt det här!

   Radera
 4. Hej,
  Nyfiken på hästarna :-D
  Hur många finns kvar? Några föl nästa år? Hingsten?
  Hälsningar Christine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hingsten bor kvar här hemma och 7 valacker som jag tränar en del. Jag sålde under hösten bort alla mina ston och är stolt att jag orkade ta det beslutet. Avel och egen nöjesridning får jag ta mig tid till i en annan fas i livet. Inga föl på gång med andra ord :-)
   Tänker ha lite verksamhet till sommaren med dagläger bland annat.

   Radera
 5. Tufft och jobbigt antar jag..
  Tack för svar!!
  Jättefin gård ni köpt ��
  Hälsningar Christine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var tufft, men känns ändå rätt nu i efterhand. Jag hade bara dåligt samvete över att jag inte hann med dom som jag önskade. Nu är det lagom många hästar hemma och både Elsie och min systerdotter älskar hästar så jag har ridsällskap när jag ska ut :)

   Radera