9 juni 2013

Ännu mer om fölets färger

I inlägget Vilken färg får fölet? skrev jag en del om det här luriga med att gissa vad föl kommer få för färg när de blir stora. Tyvärr är dagens ID-kontrollanter inte alltid så kunniga och mycket hänger på hästägaren men det här med färger kan vara svårt. Här kommer alltså ett inlägg för alla er som är lite mer intresserade av det här med hästfärger än vad "vanligt folk" är.
Några "regler" som kan vara bra att känna till är:
En av föräldrarna MÅSTE ha färgen om fölet ska kunna bli:
-blackt
-skäck
-skimmel
När jag betäckte mitt brunskäcka sto Ida med min musblacka hingst Ess hade jag faktiskt hoppats på att få något annat än svart. Fölet Ás f-12 ärvde varken mammas skäckanlag eller pappas blackanlag men snygg är han förstås ändå. Ás är till salu.

Om en av föräldrarna är skimmel, black eller skäck så är det 50% chans att fölet blir det (om båda är det är det 75% chans). Det är alltså ingen garanti att få en skäck om man betäcker två skäckar med varandra utan 25% av avkommorna föds enfärgade. Blir avkomman enfärgad har anlaget "gått förlorat" och den hästen i sin tur kan inte få skäckföl såvida den inte betäcks med en skäck. En häst kan även ha alla dessa tre färger (bara för att krångla till det) och kan alltså exempelvis vara skimmel född musblackskäck. Den hästen i sin tur kan få avkommor som är skimlar, skäckar och blackar. 

En black häst har alltid ål men en häst med ål är inte alltid black. 

Två svarta hästar kan få en fux som avkomma. Två fuxar kan däremot inte få något annat än en fux. Avelsgården Kirkjubær på Island gjorde det till sin profil att avla enbart fuxar (oftast med bläs) och har hållit sig till det med några få undantag. 
Här är en bild från gården Kirkjubær som jag tagit från hästryggen en gång för flera år sen när jag var på långritt.
Det finns en term som heter homozygot och det står för att hästen har fått med sig anlag av en färg från båda sina föräldrar. Två skäckar kan till exempel få en homozygotskäck som avkomma. Om en häst är homozygot får avkomman ALLTID med sig anlaget. Så de skäckar som har dubbla anlag ger alltid skäckar, de hästar som är cremello (homozygot för isabell) får alltid "gula föl" dvs. isabell, gulsvart eller gulbrun osv.

En skimmel kan födas i vilken färg som helst. Många tror att skimlar alltid föds mörka men det stämmer inte alls. En skimmel kan födas som isabellskäck, brunblack, silversvart osv. osv. Om fölet har minst en förälder som är skimmel (jag menar här avblekbar skimmel) så kan man hålla utkik efter stickelhår som avslöjar om den ärvt anlaget eller ej. Om fölet föds med en ovanligt mättad grundfärg exempelvis kolsvart, mörkfux eller likn. så är det mycket troligt att de blir skimlar då en häst som kommer bli svart oftast föds gråa som en älgkalv. Se exempel på ett föl (Dinus från Hökebo) som föddes svettfux och senare blev skimmel i inlägget: De finaste hästfärgerna!


När fölet Imnir föddes visste vi med en gång att han skulle bli skimmel eftersom hans svarta färg var så oerhört mättad och "kolsvart". Att båda föräldrarna är skimlar gjorde ju dessutom att det var väldigt troligt att det skulle komma en skimmel.
Vissa färger kan ligga "dolt" i andra. Om en fux exempelvis betäcks med en silversvart och avkomman blir fux så kan den mycket väl vara bärare av silveranlaget eftersom silver aldrig syns på fux (och inte heller på isabell eller rödblack). Det är alltså mycket troligt att den hästen i sin tur kan ge en silverfärgad avkomma om den betäcks med en svart eller brun häst exempelvis. 
Här kommer lite exempel på olika färger på föl födda på Hökebo.

Elvis är gulsvartskäck. Mamma är rödskäck och pappa är gulbrun.
Elvis som vuxen. En riktig sagohäst!
Sindy från Hökebo är bleksvart likt sin mor. Att hon har klass 1 föräldrar kan man väl nästan se? Sindy är nu två år och till salu. E: Örn frá Keldudal U: Spyrna frá Strandarhöfdi.
Lilla Sylgja ärvde sin pappas musblacka färg. Mamma är min svartskäck Freisting.
Min rödhåriga lilla Vikingur överraskade oss lite när han kom. Både mamma och pappa är musblackar men han är rödblack. Vikingur är nu ett år och till salu.

5 kommentarer:

 1. Intressant, även om jag inte riktigt fattar allt ;) Elvis var verkligen en sagohäst!

  /Ylva

  SvaraRadera
 2. Va' kul att fa lara sig mer om farger!!! Tack!
  Sa manga fina fol du fott upp!!!! ...och Elvis, vad fin han var, redan som liten!
  Andriette

  SvaraRadera
 3. Hej. Mitt föl har en skimmelmamma, men föddes med grå fläckar som nu börjar övergå i brun...hon har vita ringar runt ögonen. Tyder detta på skimmel eller finns chans att hon får behålla sina fina fläckar?

  SvaraRadera
 4. I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn

  SvaraRadera
 5. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller vad är han på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera