9 aug. 2013

Ett år med Elsie!

För exakt ett år sen (Nu är hon här!) kom lilla Elsie till världen och idag firar vi hennes första födelsedag. Än minns jag varje liten detalj från den där dagen (eller natten snarare) då hon föddes och vi blev en trio. Vi hade ju ett par tuffa månader i början med mycket magknip som resulterade i både ledsen bebis och en ledsen mamma. Det var då jag skrev inlägget Tröttsamt, slitigt, tungt... och var beredd att göra precis vad som helst för att hjälpa henne att må bättre. De dagarna känns nu avlägsna för hos oss nu bor en sprallig, glad, viljestark och helt underbar liten ettåring. 
Hon lärde sig tidigt gå så nu är det fullt fart hela dagarna. Istället för att sova två gånger har det nu blivit en sovstund mitt på dagen och sakta men säkert äts det mer och mer mat så att amningen kunnat minska. Elsie har aldrig accepterat att matas så det har fått ta den tid det tagit med plockmat och en vanlig dag ammas hon tre gånger och äter resten av maten själv. Nu kan hon låta mig ge henne efterrätten på sked emellanåt, men jag behöver sällan hjälpa till med att mata något annat eftersom hon fixar det galant själv.

Nätterna är också bättre och för det mesta sover hon med bara något litet uppvak fram till klockan fem då hon ammas och sen sover till ca sex/halv sju. Rena lyxen för oss som varit vana vid massor av uppvak, massor av amning och en konstant sömnbrist som gjort att man känt sig lite grötig för det mesta. Precis som för de flesta småbarnsföräldrar alltså. 
Elsies födelsedag firas inte direkt i någon stor stil men lite gofika ska det bli (och pappa Stefan ska ut och plocka Elsies favoritgodis- vildhallon). Förra veckan fick hon dock ett litet kalas då vi var ner till Skåne och hälsade på familjen under en vecka och nästa helg blir det litet ettårskalas här hemma med Stefans familj. Imorgon tänkte vi ta oss till Gävle på en liten utflykt där vi kan strosa runt lite, äta lunch någonstans och välja ut en ny bok till Elsie som present. 
Förutom att bläddra i böcker (med kartongsidor så de inte strimlas med en gång) där hon kan härma djur tillsammans med oss så är bland det bästa hon vet. Jag tror bara det är bollar och bad som hamnar lite högre upp på listan. Hon älskar verkligen vatten och vill man rädda en trött eftermiddag är det bara att fylla en hink, ge henne några små slevar och gå ut på gräsmattan och plaska. 

Sen måste jag berätta om något sjukt gulligt. Som jag skrivit om i inlägget Elsie sitter gärna på pottan! så kör vi på något som kallas EC och helt enkelt handlar om att erbjuda henne att kissa/bajsa på pottan istället för blöjan. Den senaste tiden har jag sträckt ut handen mot Elsie och frågat: "Ska vi gå på pottan?" och om hon villigt tagit min hand och gått iväg till pottan har jag följt med och ibland har det betytt att hon är kissnödig och andar gånger att hon bara vill sitta där en stund och läsa med mig. Så häromdagen reste hon sig plötsligt upp mitt i leken, gick fram till mig, tog min hand och ledde mig sen bestämt bort till toan där hon visade att hon ville sitta på pottan. Jag lyfte henne på plats och hon kissade med en gång och verkade väldigt nöjd med att jag förstod att det var det hon ville. Jag blev alldeles rörd (men det säger väl mest om hur blödig jag har blivit och inget annat). Tycker det är så häftigt när man förstår vad de vill kommunicera. Innan de har lärt sig prata så är det ju inte alltid så lätt att lista ut vad det är dom vill.

Lyrisk tjej när hon fick plaska i vågorna i havet för första gången. Haväng, Österlen.
Premiär i båt för Elsie. Det blev ett par minuter ut från bryggan bara men Selma verkade väldigt nöjd i alla fall.
Haväng, Österlen bjöd på mycket att upptäcka för en liten ettåring.

Bläddra i böcker är helskoj. Här med pappa på ett tåg mellan Malmö och Tomelilla.
Elsie fick en lite tidig ettårspresent häromdagen när jag hittade ett litet piano på Blocket.
Premiär för att jaga såpbubblor i förrgår.
Av min ena syster fick hon en flöjt så nu är det mycket musicerande här hemma.
Hon börjar bli lång vår lilla tjej och plötsligt måste vi tänka oss för en hel del med var vi ställer saker.
Mycket har hänt på det här året...
Dagen innan hon föddes tog jag den här sista magbilden.

4 kommentarer:

 1. Tänk vad tiden går fort att hon är redan 1år.
  Kramar till er alla från en som gillar din blogg.// Barbro
  Ha en fortsatt mysig dag tillsammans.

  SvaraRadera
 2. oj redan 1 år:-) grattis i efterskott då:-)
  kram
  Yvonne

  SvaraRadera
 3. Jag har fyra barn och sluppit allt detta med magknip och att ständigt amma. Låt inte detta avskräcka er att skaffa fler barn nästa barn blir säkert helt annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, vi är inte avskräckta. Elsie är ju en helt fantastisk unge så det goda överväger med råge det jobbiga. Det jag fasar mest för är ännu en graviditet men vi får hoppas den inte blir lika jobbig som den förra (med illamående hur länge som helst).

   Radera