16 jan. 2013

Lösningen på alla problem...

...heter napp!!!
Elsie har ju inte velat ta napp (och jo, vi har testat alla modeller och metoder). Vissa tycker kanske det bara är bra att deras barn inte har napp då man sliper vänja dom av med det så småningom men för oss har det inte varit tal om att ha ett barn med napp i munnen dygnet runt utan bara ha det som hjälpmedel ibland. Mer en lugnande hjälp än en ljuddämpare alltså. Vi hade nästan helt gett upp men gjorde enstaka försök emellanåt och så en dag så började hon plötsligt acceptera att ha den en liten stund i munnen (inte snutta på den men i alla fall ha den där). Sedan gick det sakta med säkert framåt vid varje försök tills hon snuttade nöjt en dag.Tidigare har den gjort henne uppriktigt ledsen och hon har fått kväljningar osv. så det har inte varit bara så att hon "ploppat ut" den. 
Visst är rubriken lite av en överdrift, men just nu känns det lite så. Vår lilla tjej som hatat att ligga i vagnen bäddas nu nöjt ner med ett stort leende, får nappen och somnar nästan innan vi hunnit lämna gårdsplanen. När hon vaknar på natten av lite gaser eller likn. har amning varit det enda som hjälpt, men hon har inte varit hungrig varje gång. Nu kan hon somna om ett par gånger på natten utan amning då jag ger henne nappen en kort stund. Mata fortsätter jag såklart göra ändå för Elsie nöjer sig förstås inte med en napp när hon är hungrig. Den senaste veckan har jag varit på resa både i Skåne hos familjen och hos min vän som bor utanför Varberg. Vi har haft väldigt mysiga dagar och Elsie har fått hänga med mina föräldrar, mina syskon, hennes kusiner och så den lilla tvåmånadersbäbisen hos min kompis. Det lär nog dröja innan de leker, men titta på varandra var i alla fall skoj emellanåt. Igår på vår hemresa med tåg från Varberg blev det lite förseningar pga inställt tåg och vi kom fram till Tierp när det närmade sig Elsies sovtid för natten. Bilresan började bra men efter en stund var hon lite gnällig vilket inte är konstigt efter en så lång resa full av intryck. Sista tio minuterna fick hon därför lite sällskap av sin nya vän nappen och blev med en gång nöjd och lugn. Än känns det som en bit kvar innan hon somnar i bilen, men plötsligt känns den drömmen inte helt onåbar.
Vi har tänkt ha nappen som hjälp just vid omsövning på småtimmarna, vagnssovning, vid behov i bilstol och så någon enstaka gång om det är nödvändigt typ ledsen vid flygresa eller likn. Vi hoppas kunna hålla oss till det eftersom vi nu klarat 5 månader utan napp och inte önskar ha ett barn som bara är nöjd med nappen i munnen. Fast med nästa barn hoppas jag faktiskt att nappen går att introducera lite tidigare och kanske kommer jag då inte orka vara riktigt lika konsekvent... 
Som en följd av det här med napp kan Elsie plötsligt dricka ur nappflaska (utpumpad mjölk) och för första gången på 5 månader har jag kunnat åka hemifrån i några timmar. Jag har ju hört många säga det förr men först nu förstår jag verkligen hur man helt omvärderat tillvaron. Lyxig egentid kan nu vara:
* Att åka och handla utan bäbis
* Få ta en lång dusch och borsta ut håret (som mest hela tiden befinner sig i en rätt trasslig tofs)
* Laga mat i lugn och ro
* Prata i telefon utan barn på armen
* Vara själv på toa
Kanske några fler föräldrar som känner igen sig?
Så här glad blev vildungen när vi kom fram till vännen i Tvååker (utanför Varberg). De har ett så vackert hem och troligtvis den finaste hallen av dem alla. Mer bilder från deras vackra hem hittar ni i inlägget: Inredningsinspiration!
Det här har länge varit omöjligt men nu med nappen är hon världens nöjdaste vagnsåkare. Sovsjalen är förstås ett måste att gosa in sig i också.
I Skåne (Brösarp) fanns det flera gosiga hundar att mysa med. Här gosar Elsie med Labradoodlen Sally som fick 8 små bedårande valpar dagen efter.
En glad Elsie med favoritbitringen (inhandlad Jollyroom).
Att resa utan vagn är smidigt och sedan bärskyddet inhandlades (från babydesign.se) så är vinterväder inget hinder.
Elsie är trots sina 5 månader en berest tjej redan som flugit vid flera tillfällen och även åkt en hel del buss och tåg. Det har blivit en vecka i Skåne vid tre tillfällen sedan hon föddes och många fler resor lär det bli. Här är hon på tåget på vägen mellan Göteborg och Stockholm genom snöovädret.


16 kommentarer:

 1. Vet du vad Tilde? Du behöver inte ursäkta dig! Det låter nästan så i det här inlägget...eller så hade du/ni starka åsikter om napp innan ni fick barn och då känns det kanske svårt att omvärdera.

  Jag har en snart 5-årig kille och en tre månader gammal tjej hemma och för mig är verkligen napp lösningen på alla problem! Jag har aldrig varit särskilt konsekvent med napp men ändå inte haft ett "nappbarn" (vad nu det är...). För mig har det funkat (och verkar funka med min lilla My) som en betingad reflex (tänk hundträning) för att få barnen att komma till ro. Jag har oxå hund och är beroende av att det funkar med vagn (även om sjal är bra!!) och nappen är guld värd. Både sonen och My spottar ut nappen i sömnen och vaknar inte av det. Visst blev det lite konflikter när sonen blev större men inget som inte på långa vägar vägde upp all nytta och nöjdhet som nappen gav. Han var drygt 3,5 när han slutade med nappen och det gick som en dans.

  Var glad att det funkar med nappen och ha inte dåligt samvete!! Njut och använd den när det känns bra. Jag tröstar mig (OM jag skulle få dåligt samvete) att personalen på neonatal alltid ger spädbarnen napp med en gång. Lycka till!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte dåligt samvete, men kanske känner jag att jag borde klara det utan napp nu när vi klarat 5 månader utan. Känner inget motstånd mot napp när den används med förnuft men tycker det är lite tråkigt om jag skulle ha ett barn som inte är nöjd utan napp och har den i munnen både vid lek och vila. Fast chansen att det blir så med Elsie som inte haft napp förrän nu är ju rätt liten så jag håller med dig i att jag ska slappna av lite mer :-)

   Radera
 2. Åh, vad jag känner igen mig i din lista över njutbara aktiviteter utan barn. Min favorit var nog ändå när jag började jobba och kunde gå på toaletten utan att någon stod utanför och bankade på dörren och skrek MAMMA!

  Härlig frisyr på bild 3 och 4!

  Jag håller också med föregående om att du inte ska ha dåligt samvete för nappen. Vi introducerade napp redan på BB med andra barnet trots att barnmorskorna förfasades över att amningen skulle förstöras. Tredje barnet ville till vår förtvivlan inte ta nappen utan valde så småningom tummen istället. MYCKET svårare att sluta med än napp, kan jag meddela! Den kan man liksom inte gömma undan, den sitter ju fast på handen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att få vara ifred på toa är onekligen en lyx man inte förstått att uppskatta fullt ut innan man fick barn :-)

   Radera
 3. klart att hon har ett fint gotlandsskinn i vagnen :-)och helt ärligt så trodde jag det var ett leicesterskinn under innan jag läste att det var en hund ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja vissa av hundarna är rätt ulliga :-)
   Och fårskinn i vagnen är ju så gosigt och fint.

   Radera
 4. Haha, hon är precis som vår minsta var när han var lika gammal - helt hopplös med vagn, sova och så innan han tog nappen 4 månader gammal! Bra att det blivit bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja med napp blir det onekligen mycket lättare!

   Radera
 5. Kram till vår älskade Elsie, snart kommer vi och hälsar på hos er och får värma oss med hennes soliga humör. det är tomt här på Österlen utan henne. Det klickade av lycka på morgnarna att få stiga upp och möta hennes sprittande soliga leenden i vid frukostarna. Vilken otrolig resa ni gjorde, fantastiskt att det gick så bra. Elsie blir nog en globetrotter som sin mor när hon blir stor, resandet har hon fått i blodet.

  SvaraRadera
 6. Hej Tilde,
  Jag läser din blogg lite då och då (när jag hinner och har "egen tid") Jag har nämligen en liten dotter som är ungefär lika gammal som er lilla Elsie.
  Vi har haft precis samma bekymmer som er. Hon vill inte åka bil i bilstolen, vagnen har inte varit rolig alls. Vagnen går för oss bättre och bättre. Hon har aldrig gillat att ligga plant på rygg så vi har bullat upp med lite kuddar så gick det mycket bättre. Bilen är fortfarande ingen hit men vi jobbar på det!
  Hon vill helst av allt bäras i babyselen. Det är ju mysigt men jag får så ont i rygg/axlar.
  Jag har ett par frågor till dig som jag hade varit väldigt tacksam om du kunde svara på. Vad har ni för bärsele? Är du nöjd med den? Vi har babybjörn men är ej så nöjd med den. Får väldigt ont i axlarna. De blir ju inte lättare heller :) Tror att man skall ha en sele som vilar något på höfterna så ej hela tyngden hamnar på axlar.
  Såg på bilden när Elsie låg så gott i sin vagn att du hade ett gossigt fårskinn i vagnen. Är detta en åkpåse? Eller har du sytt själv eller bara lagt i ett fårskinn?
  Är på jakt efter just något sådant nu i kylan men ejlyckats hitta en åkpåse som ser ut som den du har.

  Hoppas du har tid att svara mig!
  Lyckades inte publicera med mailadress, så du får kanske svara mig här. Annars mailar jag gärna dig men hittade ingen adress.
  Önskar er en Trevlig Helg.
  Hälsningar Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanske inte får göra reklam här, men Camilla (kan ju inte kontakta dig direkt) jag säljer skinn från just Gotlandsfår. kolla gärna in på min hemsida. mvh Pernilla

   Radera
  2. Hej Camilla! Jag har en helt vanlig åkpåse och så har jag lagt ett fårskinn i den. Pular ner den ända till botten på åkpåsen och när jag stpååar ner henne ser jag bara till att det inte knölar bakom ryggen eller under rumpan. Känns som att det hjälper till att hålla lagom värme och så är det ju såååå fint!
   Ang. bärsele så är jag ett stort fan av ergonomiska bärselar och det är STOR skillnad både för barn och bärare. Min är av modellen Manduca och de finns både nya på exempelvis: http://www.varanara.se/list_varugrupp.asp?t=Manduca&varugrupp=232&lang=sv
   eller: http://www.knyt-an.se/list_varugrupp.asp?varugrupp=194&t=Manduca
   men också begagnade på blocket rätt ofta. Sedan finns även en sele som heter Beco Butterfly som är nästan lika bra i min smak och även Ergo Baby. Alla dessa gör att du får mycket vikt på höfterna istället och dessutom sitter barnet mycket bättre i den. De går att använda även när barnet blir lite större och åtminstone Manducan går att bära på ryggen och höften också förutom fram på magen. Barnet är alltid vänt mot dig i dessa selar.
   Har du fler frågor hittar du kontaktuppgifter till mig på min hemsida www.frostimport.com

   Radera
  3. Hej Thilde!
   Jättesnällt av dig att du svarade mig och så fort :)
   Har precis varit inne och beställt en Manduca sele. Ska bli så skönt med en riktig bärsele. Dumt att jag ej gjort det tidigare bara men bättre sent än aldrig.
   Vänliga Hälsningar
   Camilla   Radera
  4. Hoppas du blir nöjd! Vissa föredrar att ha banden i kors på ryggen och andra att ha ett över varje axel och fästa ihop dom med spänne över skulderbladen. Du får prova dig fram så hoppas jag du hittar ett skönt läge att bära i. Vill du inte ha sen kanske jag vill köpa :-) Jag älskar min och vill gärna ha en till.

   Radera
 7. Hej!
  Vet du möjligtvis vad tapeten heter som din vän har i hallen? Så fin! Så otroligt söt hon är, er lilla tjej! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tapeten är från Sandbergs hälsar min kompis men hon minns inte namnet på just denna tapet. Hoppas det ändå hjälper dig på traven. Håller med dig, den är riktigt fin!

   Radera