16 mars 2013

Elsie sitter gärna på pottan!

Nu kommer det oundvikliga inlägget om kiss och bajs som jag vill dela med mig av. Ni som inte är/snart blir småbarnsföräldrar kanske inte är så nyfikna men ni får väl helt enkelt hoppa det här inlägget. När Elsie fick problem med sin mage (bara några dagar gammal som jag skrev om i inlägget: Tröttsamt, slitigt och tungt...) fick vi tips om att hålla henne i sk. grodställning över handfatet/toan/potta för att hjälpa henne ut med gaserna. För oss blev det startskottet och nu är vi helt EC frälsta. (Se exempel på olika sätt att hålla HÄR)
EC står för Elimination Communication och kan enkelt översättas till "toakommunikation". Det handlar alltså inte om potträning utan snarare att man lär sig tyda babyns signaler och sedan erbjuder potta när man gissar att det är dags för något. Vi har till en början främst rutinpottat dvs. erbjudit Elsie att kissa/bajsa över toa/handfat efter att hon ätit och sovit osv. Det är helt uppenbart att hon föredrar att göra det där istället för blöjan även om vi oftast har blöja som backup. I dagens UNT (Uppsala Nya Tidning) är det en artikel om oss som ni kan läsa om ni klickar här. 
Man har ju tidigare trott att barn inte kan kontrollera sin blåsa förrän betydligt senare och i takt med att blöjorna blivit bättre har barn blöja allt längre upp i åldrarna. En ny forskningsstudie som Anna-Lena Hellström gjort i Vietnam (läs om den den här artikeln i DN) visar dock att barn är betydligt mer kompetenta än man tidigare trott (och att tidig potträning kan förebygga bland annat urinvägsinfektioner men kanske också problem med förstoppning). Alla vi som pysslat med EC känner förstås till mycket av detta redan. 
Elsie, nu 7 månader, gillar sin pottstol.
Hur många har inte varit med om att de nyfödda barnet kissar på skötbordet när man tar av blöjan? Istället för att lära barnen att göra ifrån sig i blöjan och sen påbörja potträning när de blivit så vana vid blöja att de inte längre märker när de kissar så kan man ju välja att ta tillvara på även de pyttesmå barnens önskan att få kissa/bajsa utan blöja. 

Ett vanligt tecken på de allra minsta att de är kissnödiga är att de krånglar när man ska amma/ge flaskan. För oss räckte det då att ta av blöjan, kissa Elsie (exempelvis över handfatet) och sen ta på blöjan och amma i lugn och ro. För oss hjälpte EC oss massor med Elsies humör också. Gasig och magknip = ledsen och missnöjd tjej så att hjälpa henne med att få ut dem var för oss ett sätt att få träffa den nöjda och glada tjejen lite oftare. Numera är det så naturlig del av vardagen för mig och Stefan och att behöva byta en bajsblöja känns nu väldigt avlägset (vilket vi hoppas att vi aldrig kommer behöva vänja oss vid).  

För dig som är nyfiken att veta mer kan jag varmt rekommendera sidan Blöjfribebis.se och tänker du testa så skulle jag även gå med i facebookgruppen som heter: blöjfri bebis - EC-toakommunikation-blöjfritt om jag var du. Det är bra för miljön, plånboken och framförallt för kommunikationen mellan föräldern och barnet. Dessutom är det väl rätt knasigt när man tänker på det att ligga ner raklång och bajsa, eller hur? 
Artikeln i UNT kan man läsa på nätet om ni klickar här.

6 kommentarer:

 1. Så himla bra artikel! Ska gå med i gruppen på FB jag med!

  SvaraRadera
 2. Duktiga, duktiga Elsie!!!
  Oh, gu'va'sot hon e'!!!
  Finfin bild!

  Pahejningar fran Wales!

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant artikel:)! Vad duktig Elsie är, och vad söööööt hon e lilltjejen!!

  SvaraRadera
 4. Ligga å bajja! Bläää

  SvaraRadera
 5. Va Duktig hon är! riktigt intresseant å läsa om just den metoden! Men jag undrar skulle du inte kunna skriva ett inlägg om dig och hästarna hur det går med dom och vad som händer omkring dem just nu då du är mamma ledig och har flyttat till nytt ställe. Med tankeä på att hästarna var ändå en ganska stor del i ditt liv! :)

  SvaraRadera
 6. Hurra vad skönt att slippa ha en massa magknip och för den delen att (slippa) behöva kissa/bajsa på sig. :D Grattis Elsie!

  SvaraRadera