14 maj 2015

Jag = pälsdjursallergiker

Den närmaste månaden kommer jag gästblogga på en sida som heter Allergenius om det här att ha pälsdjursallergi och att ändå välja att leva med pälsdjur. Jag har haft kontakt med det företaget sedan jag medverkade i "Efter tio hos Malou"(se inslaget i mitt inlägg: Allergivänliga hundar, finns dom?) eftersom en av forskarna medverkade i samma program. Förra sommaren fick alla valpar ur Selmas kull allergentestas och nu finns deras allergentest till försäljning så att vem som helst kan testa hur allergivänlig hunden man har är. Jag är allergisk mot pälsdjur, pollen, kvalster och lite annat. Jag upplever att min allergi har minskat de senaste åren och i nuläget äter jag ingen medicin men gör en hel del annat för att hålla allergin i schack. Hundarna får förstås inte slicka mig i ansiktet, pälsvård sker främst utomhus osv. Min allergi började inte besvära mig förrän jag var 14 och det var hemskt att veta att jag borde leva utan djur men samtidigt inte skulle kunna leva utan djur. Mitt första inlägg på sidan handlar om just detta. Ett uttdrag:

"Läkaren rådde mig till att åtminstone välja ett yrke som inte innebar kontakt med djur för att inte riskera att utveckla astma. Jag som 14-åring måste ha bjudit på ett ordentligt brandtal förstår jag i efterhand. Min mamma var nämligen väldigt oroad över att jag inte tog allergin på allvar och en stund senare när min mamma i samtal med läkaren vädjade honom att avråda mig från min planerade sommar på Island som hästtränare så sade han till henne: – Är det något som skulle kunna göra den här tjejen riktigt sjuk så vore det att inte få hålla på med djur!
Läs hela inlägget HÄR!

Finns det några pälsdjursallergiker bland er läsare? Hur har ni löst det i vardagen? Har ni varit tvungna att välja bort ett liv med djur? 
Jag för ett antal år sedan med stoet Glaeda.

8 kommentarer:

 1. Jag är en stor djurvän och har alltid varit pälsdjursallergiker,de är så hemskt att inte få ha djur.överst på önskelistan var alltid HUND, för 13 år sen träffade jag en labradoodle som jag kunde ha,fick en valp ,vilken LYCKA ! Fick ha honom i 12 år men nu finns han inte mer sörjer honom så mycket,står i kö hos er för en ny valp men kön är tyvärr lång ,väntar alla dagar på att få höra att de är min tur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr är väntetiden lång. Vill du veta din plats och möjlighet till valp är det bara att du mailar info@labradoodle.nu

   Radera
 2. Tyvärr är jag allergisk mot alla pälsdjur,hästar och katter är värst =( det är sååå himla tråkigt att inte kunna ha något husdjur tex katt....nu när jag har flyttat ut på landet och allt.Men jag har ju astma så det är bara att inse det ,plus att jag har barnbarn som är riktigt riktigt allergisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy vad jobbigt! Jag har (peppar peppar) klarat mig från astma. Det känns hemskt att så många allergiker tvingas avstå från liv med djur. Hoppas Allergenius vaccin och deras matchning av allergenprofil mellan djur och människa snart blir verklighet så fler allergiska djurälskare kan skaffa sitt efterlängtade djur.

   Radera
 3. Hej, har du använt det där testet på dina hundar? vad visade det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min ena har ingått i forskningsstudien men resultatet har jag inte fått. Däremot var jag häromdagen och hämtade ut tio nya test som jag ska använda på mina gena och mina foderhundar. Väntar bara på att det ska ha gått tillräckligt länge sedan bad för att det ska ge korrekt resultat. Ska bli väldigt spännande att se deras nivåer!

   Radera
 4. Vad intressant! Detta ger mig hopp! Skulle verkligen önska mig en hund! http://vitatassar.nu/kattallergi/

  SvaraRadera
 5. Hej Thilde och grattis till ditt nya liv med flickvän.
  Läste om dig i Aftonbladet idag och tänkte jag skulle kolla in din blogg. Läste just om det här med allergier. Själv är jag superallergisk mot pälsdjur. Eller var åtminstone som yngre. Tålde varken katt eller hund. Nu på äldre dagar har det blivit bättre. Fick en hund av släktingar för 5år sedan. En mellanpudel. Och det går ypperligt bra. Imorgon fyller min Bella hela 5år. Har även en hermelinkanin samt en undulat. Vilket jag inte borde ha. Men jag älskar ju djur. Hade gärna velat jobba med djur. Men vad gör man när det inte funkar. Du har ju massor med söta djur på din gård. Hade varit kul och komma på besök. Och även få se din labradoodle. En himla fin ras. Titta gärna in på min blogg http://minbloggminaord.bloggplatsen.se/
  Kram Carin

  SvaraRadera