22 feb. 2012

För lite hästar i tv!

För några dagar sedan kom nyheten att Sveriges television och Sveriges radio blivit stämda för att de visade för lite ridsport i sina sportsändningar. Det blev då aktuellt att ha en debatt i direktsändning i programmet "Debatt" för att diskutera frågan. Jag blev tillfrågad att vara med och var taggad till tusen för det här är något jag verkligen håller med om. Sedan ställdes debatten in och de valde att gå vidare med andra ämnen. Det är förstås ganska talande i sig.

Ridsporten är den 2:a vanligaste ungdomssporten (bara fotboll är större) och den tredje vanligaste sporten bland tjejer/kvinnor. Ungefär 500 000 personer i alla åldrar rider regelbundet på ridskola eller egen häst och indirekt kommer runt en miljon personer i kontakt med hästar regelbundet.
Det är något som inte direkt speglas i dagens tv-utbud som jag själv tycker är mest hockey och fotboll. Tittar man på antalet besökare på olika sportevenemang så kommer ridsporten på sjätteplats (efter bla Hockey, Fotboll och Bilsport). Tittar man på antal timmar i media så finns inte ens ridsport med bland de tio mest visade sporterna. Varför har det blivit så?

Det finns inte mycket alls för djurälskare som mig på tv förutom ett antal veterinärserier som sänts genom åren (som jag förstås sett varje avsnitt av). När man tittar på program om hästar är det ännu mer begränsat och det enda jag känner till är barnprogrammet Ponnyakuten (barnkanalen) som jag bänkar mig framför varje söndag (och jag gillar inte ens huvudpersonen Tobbe, men det är en annan fråga). Det är nämligen det enda program med hästar som bjuds och jag gissar att det finns fler som jag som struntar i att vi är rätt mycket äldre än målgruppen.
När Rolf-Göran Bengtsson vann Jerringpriset i Januari blev det snack om att det skulle vara någon slags "kupp" från ridsportsverige. Att han vann med 44.6% av rösterna säger inte att det pågått en kupp av något slag. Det säger bara hur många ridsportintresserade det finns ute i landet som äntligen hade en kandidat att rösta på. Att han har bla. EM guld, OS silver och är rankad 1:a i världen är också starka skäl.
Varför fortsätter ridsporten att ha så låg status?
Varför finns det inte mer hästar i tv?
Eller är det bara jag som är en sån hästnörd som vill titta på hästar medan resten av landets tv-tittare är nöjda med utbudet?
Ett barnprogram på Barnkanalen får mig att bänka mig varje söndag!

14 kommentarer:

 1. Bänkar mig oxå framför Ponnyakuten varje vecka! :)

  SvaraRadera
 2. Mera hästar i tv! :) Tittar också på ponnyakuten varje vecka fastän jag är något äldre än vad det är riktat åt :D

  SvaraRadera
 3. Men det är ju precis vad jag också har sagt till alla som orkat lyssna! Fattar inte att TV inte förstått hur många "hästfrälsta" som vill ha annat än lite hästhoppning från någon stor tävling att titta på och diskutera. Ponnyakuten är bara en en droppe i havet och som sagts mest riktat till yngre. Kram, vi håller på dig som alltid! Palmerna

  SvaraRadera
 4. Jag och min dotter ser alltid på Ponnyakuten, Vi har sett alla tidigare säsonger, men i år missade vi att det hade börjat! Såg det första gången i söndags. Det blir till att "titta ikapp" på SVTplay.

  Vi håller verkligen med om att det är alldeles för lite hästar på TV! /Helena och Hanna

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet! Jag håller med, mer hästar i tv-rutan!

  SvaraRadera
 6. Hej Thilde! Följer din blogg men har inte skrivit förut. Jag är definitivt rätt mycket äldre än målgruppen - jag ser på Ponnyakuten med mitt lilla barnbarn som är 4 år! En hedersstund för oss båda, och jag är minst lika intresserad som hon :-) Har ridit sedan jag var barn själv, och visst är det för lite hästar i TV!!! Minns serien Follyfoot som gick när jag var i yngre tonåren, jag älskade den serien och drömde om ett vilohem för hästar. Det blev inte så, men vem vet - det kanske inte är för sent ännu? Det borde över huvud taget satsas med på ridsport, varför finns det t ex så få ridvägar, när det satsas på sporthallar, badhus, ishallar osv? Inget ont om detta, inte alls, men det är inte riktigt rättvist fördelat, tycker jag!

  Mormor Karin :-)

  SvaraRadera
 7. ja hugur skulle nog vilja få en och annan timme i rutan!

  SvaraRadera
 8. Håller helt och hållet med dig Thilde. Jag tittar också på Ponnyakuten varje vecka även om jag också är bra mycket äldre än målgruppen :) Jag hoppas verkligen på mer hästar i tv-rutan i framtiden!

  SvaraRadera
 9. Jag håller helt med dig Thilde. Jag älskar hästar och skulle vilja se mer av hästar på tv. Ser oxå på Ponnyakuten när jag inte jobbar kväll. Annars ser jag på det på internet.
  Hoppas att du får en trevlig helg. Kramar från Evelina

  SvaraRadera
 10. Kan inte mer än hålla med om att det är rent för lite hästar/hästsport i tv. Man vill ju gärna se mer än trav och galopp för alla sysslar ju inte med den ridsporten. Och jag personligen skulle vilja se lite mer islandshäst tävlingar som LM,VM,SM,NM m,m.
  Och du är inte ensam om att bänka dig framför ponnyakuten på söndagar ;D

  SvaraRadera
 11. Jag håller med dig, Thilde. Mer ridsport åt folket på TV och i radio!

  SvaraRadera
 12. Nej, jag hade mycket hellre kollat på hästtävlingar än hockey tex om det hade sänts! Har sett någon fälttävlan som sänts nån gång och det var väldigt bra (dressyr eller trav är jag inte lika mycket för)! Risken är bara att jag skulle få sån fruktansvärd abstinens efter att ha häst att det hade blivit jobbigt... :)

  Kan det ha med att det är flest tjejer som håller på med sporten att göra? ÄR det flest tjejer som håller på med hästport? Det är väl rätt mycket pengar i hästsport och då brukar det ju bli mer publicitet.. Konstigt!

  Du säger att det är den tredje vanligaste sporten bland tjejer/kvinnor. Man skulle vilja veta hur vanlig den är bland killar/män... Jag tänker att det kan påverka.

  Jag spelade fotboll i min ungdom, där satsades det mycket mer på herrlagen än damlagen, antagligen för att det inte fanns någon välutvecklad "proffsindustri" för damfotboll i Sverige. Det har nog blivit bättre nu de senaste åren med damfotbollens frammarsch..

  Funderar på om det kan ha med tillgängligheten att göra. Alla kan ha en fotboll (hockeyutrustning är visserligen ganska dyrt men är ändå populärt/får mycket tv-tid), man kan spela utan utrustning om det bara är på skojnivå och nästan var som helst. Ridning är svårare eftersom det kräver en häst, stall, foder, man kan inte vara var som helst och det kan bli väldigt dyrt. Jag är som sagt inte så väl insatt i hästbranschen så jag vet inte om det kan vara påverka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!
   Hur vanligt det är bland killar vet jag inte men det är den 2:a vanligaste ungdomssporten bland båda könen så tillgängligheten är ju väldigt stor. Runt en halv miljon rider ju regelbundet (man måste ju inte ha egen häst) men eftersom det är mest kvinnor och de som styr sporten i tv är flest men så har det nog påverkat. Är också rätt less på att se hockey på tv och håller med om att lite fälttävlan skulle pigga upp i tv tablån.
   Vi får hoppas det kommer gå åt rätt håll, men det krävs nog att folk vågar kräva att få se mer häst i tv, för så länge de inte vet hur många som vill det så kommer de nog inte ändra utbudet.

   Radera