29 aug. 2010

När jag valde att bli bonde

Jag tänkte berätta om när jag bestämde mig för att bli hästbonde.

Det var vintern -97 och jag var 14 år och hade ridit i stort sett hela mitt liv. Sugen på att pröva något nytt så skrev jag ett brev till en hästgård på Island och frågade om jag kunde få sommarjobb där. I brevet skrev jag att jag gärna hjälpte till med allt från att mjölka, städa och se efter fåren bara jag fick vara med hästarna ibland. Jag begärde ingen lön och lovade att bekosta min resa själv.

Efter att jag postat mitt brev följde en spänd väntan och så en dag kom ett brev. Där stod det att jag självklart var välkommen och att jag skulle ta bussen från flygplatsen till något som hette Loftleidir och där skulle jag bli hämtad. Jag blev förstås överlycklig och började packa med en gång (i februari) och dagarna segade sig fram till avresan. 
Så en dag direkt efter att skolan slutat så var det dags och jag kan lova att jag var ganska nervös och väldigt förväntansfull när jag satte mig på flyget.
Väl där startade mitt äventyr redan dag ett då det var dags för en flerdagarsritt uppe i bergen. Vissa etapper fick jag åka i följebilen men andra fick jag rida och jag var förstås helt salig. 
Dagarna började alltid med att jag var med och mjölkade korna på gården
Sommaren fylldes sedan av mycket hårt jobb, långa dagar och en intensiv språkskola. Jag hade nämligen hamnat på en gård där de varken pratade skandinaviska eller engelska så för mig som är så pratglad var det i början lite frustrerande att inte kunna kommunicera. Sakta men säkert lärde jag mig språket och kunde så få ut ännu mer av min vistelse.
Här är jag på mitt rum (som jag delade med en annan tjej).

Utsikten från gården

Varje morgon vallade jag hem hästarna från betet.
På flyget på vägen hem skrev jag sedan i min dagbok:  
"-Jag ska bli hästtränare när jag blir stor!"

Nyfiken på Vad som hände sen? Läs också:

3 kommentarer:

  1. Intressant att läsa hur allt började, och vad modig du var, du var ju trots allt bara 14 år när du åkte dit..

    SvaraRadera
  2. Modigaste syrran! Och stolt blev jag som såg en bild på mig själv där i Islandsrummet. /Lo

    SvaraRadera
  3. Finaste syster, du är inte med på en bild utan på alla tre. Det var fint att se innan man somnade för kvällen för Sverige kändes så oerhört långt borta!

    SvaraRadera