25 aug. 2014

Inga mer blöjor, Hurra!

I alla fall inte för Elsie som i juni fick bli blöjfri på heltid (förutom en nattblöja). Vi har ju sedan hon bara var nån vecka gammal sysslat med bebispottning eller EC som det också kallas (Elsie på pottan vid 7 månader kan ni se här). Vi har alltså erbjudit potta alt. grodhållit över handfatet när vi tror att det är dags för kiss eller bajs. Första månaderna hjälpte det henne mycket med hennes magknip som orsakades av gaser. Sedan kändes det så enkelt att fortsätta att det bara rullade på. Dessutom var vi väldigt osugna på att plötsligt behöva byta bajsblöjor så vi såg flera fördelar med att istället potta. När Elsie var runt året lärde hon sig "säga" en del ord med tecken (Elsie har lärt sig prata!) och när hon väl fattat galoppen (med uppskattade ord som "bada" och "boll") så lärde vi henne ett eget enkelt tecken för potta. Då kunde hon plötsligt säga till när hon blev nödig och det kändes häftigt att kunna ha den kommunikationen. Vi fortsatte att ha blöja på som back-up men förutom någon liten kiss ibland så förblev de oanvända. Visst har det ibland varit lite krångligt att ha ett barn som säger till men som saknar förmåga att hålla sig någon längre stund. Vi har behövt svänga av motorvägen vid några tillfällen för att kissa lite och uppsöka toa när vi är på stan för att hon blir bajsnödig. Fast jag skulle inte tro att det är jobbigare än att ha blöja utan för oss har det tvärtom underlättat mycket. Att på stan få en bajsolycka som ska saneras känns inte enklare än att ta barnet till en toa och sen vara klar. Dessutom ska de ju förr eller senare bli blöjfria och då kommer man ju inte ifrån såna situationer som att behöva stanna längs vägen nån gång ibland. 
Men nu är blöjorna bortplockade som sagt och istället har vi fått handla fina, sköna trosor att ha under byxorna. Utan byxor har Elsie känts pålitligt torr rätt länge men att sätta på byxor kändes nog för likt blöja så då blev det ofta kissmissar. Vi slarvade lite och varvade byxor med naken rumpa vilket gjorde det lite mer utdraget men så inför förskolestarten nu i mitten på augusti så såg vi till att hon hade byxor på sig hela dagarna och då gick det snabbt till att hon gick till pottan i tid istället för att vara sent ute. Det blev några par byxor i tvätten men sedan dess har det bara varit någon enstaka miss och resten på toa/potta. Känns väldigt skönt att inte ha två blöjbarn. Självklart pottar vi även lillebror men liksom sin syster har han blöja som back-up hela tiden och har heller inget emot att kissa i den titt som tätt. Jag har inte som målsättning att få allt i pottan men tycker det är skönt för honom att exempelvis efter sömn få kissa ordentligt innan han får på sig en torr blöja. Då vet jag ju att den förblir torr ett bra tag. Dessutom tycker jag förstås det är skönt att antalet bajsblöjor varje månad går att räkna på en hand.
Ja, nu fick ni ett inlägg om kiss och bajs vare sig ni ville eller inte. Ville bara dela med mig av lyckan att vara i hamn med slutfasen av att slopa blöjan. Är nån nyfiken på att läsa mer om EC finns det just nu en ganska ny artikel i tidningen ETC som ni hittar HÄR. Även Elsie har varit i tidningen i en artikel i UNT om EC. Den kan ni läsa här).
Hemma hos oss går både Elsie, dockan och hästen på pottan.

6 kommentarer:

 1. Vi har sådana duktiga och kompetenta ungar :D

  Fast ibland är ju signalerna en smula festliga. Igår kom Eyra springandes, tog mig i handen, flinade asstort, och så feeeeeeees hon så att det stod härliga till. Och sedan gapskrattade hon hela vägen till pottan... Kiss och bajs-humor slår tydligen till kring tvåårsstrecket ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Hon har verkligen humor :D
   Här tillämpar vi flitigt ditt tips om att skynda till pottan med dockan eller hästen när vi tycker att hon verkar kissnödig men inte riktigt själv vill avbryta leken eller om vi vill potta innan utflykt till affären typ. Funkar kanon!

   Radera
  2. Blev det förresten ett "kolla va vi är duktiga" inlägg? Hoppas inte det för det var verkligen inte min mening. Vi är bara glada över blöjavslut och hoppas förstås inspirera nån mer till att testa EC för det känns så självklart och så bra.

   Radera
  3. Äsch, vi ÄR ju duktiga ;) Men det var inget skrytigt inlägg, utan ett positivt och härligt inlägg, tycker jag!

   Radera
  4. Vilken tur :-)
   Tycker det är så trist bara när folk antar att man EC:ar för att man ska verka duktig inför andra.

   Radera
  5. Ja, det är ju inget man börjar prata om på öppna förskolan direkt, det känns som att folk tycker att man skryter fast man bara vill berätta hur FANTASTISKT det är! Och lätt! Eller jag har ju aldrig gjort det med något pyttebebis, men med en sexmånaders var det verkligen inga problem...

   Radera