20 okt. 2011

Ju fler desto bättre!

Igår gick flyget redan klockan åtta till Jönköping och Elmia Lantbruk (kort om dagen här och här) där jag skulle föreläsa. Hade fått info om att det var lite gymnasieungdomar som skulle lyssna så det blev förstås en liten överraskning när det visade sig vara en fullsatt sal med runt 1000 (!) deltagare. Två föreläsare hade ett kort framförande var innan det var min tur och sedan var det bara att köra. Jag är inte en sån som gillade att framföra saker muntligt inför klassen (läspade bland annat rätt duktigt innan jag hamnade hos talpedagog i mellanstadiet) och min största skräck i livet är att tvingas upp på en scen och framföra en låt inför folk. Huh! Blir alltid lika förvånad när jag kollar på Idol och deltagarna pratar om drömmen att få sjunga inför folk eftersom det för mig skulle vara en ren mardröm. 
Att inspirera till entreprenörskap, så små tankefrön hos åhörarna och förhoppningsvis även göra det på ett så lättsamt sätt att 45 minuter går fort är däremot bland det roligaste jag vet. Längden på föredraget och innehållet får förstås anpassats beroende på vilka jag pratar till (senast var det 3 timmar), men oavsett vilka de är så älskar jag det. Det knasigaste är att jag tycker att det oftast är som i talesättet: Ju fler desto bättre!
Mitt första framförande var när jag fick Anders Walls stipendium 2008 och höll mitt tacktal. När jag nästan var klar gick brandlarmet (fast jag visste inte att det var just brandlarmet som tjöt). Jag skojade om att det nog var en signal att jag pratat lite för länge och avslutade sedan lite raskt och fick mina applåder innan lokalen långsamt utrymdes. Tur att det faktiskt inte var någon eldsvåda för någon panik i lokalen var det knappast. Snacka om en minnesvärd kväll. Allt om det kan ni läsa och se mer av i inlägget: När jag mötte Kungen!
Den kvällen för tre år sedan skakade jag hand med Jordbruksministern och igår sågs vi igen och han satt bredvid mig när vi käkade lunch tillsammans med lite annat "fint folk". 
När jag sedan hade lite ledig tid innan flyget gick hem kollade jag in den stora Lantbruksmässan och stötte även på Bonden Per-Olov från Bonde söker fru. Jag var förstås tvungen att hälsa och vi hade ett trevligt prat, men han avslöjade inget om hur kärleksjakten gått... Jag får fortsätta följa programmet med spänning!
Stor publik fick inte ens plats på en bild när jag skulle fota från scenen (innan det var min tur).
Efter föreläsningen stötte jag ihop med bonden Per-Olov
och var förstås tvungen och hälsa och luska lite i hur det gått.
Yngsta mässdeltagarna var trötta efter dagen och slumrade sött.
De största tjurarna var väldigt respektingivande!
Kvällen innan Elmia dagen var det "Cupcake-bakar-kurs" i Stockholm, men det får jag berätta om i nästa inlägg.

3 kommentarer:

 1. Hej.
  Jag var med elever från Realgymnasiet igår på Elmia och lyssnade på din föreläsning. Ville bara säga att det var en mycket bra och intressant föreläsning!
  Mvh Linda

  SvaraRadera
 2. en elev från realgymnasiet här också! mycket bra föreläsning, mycket inspiration och du har levt det där livet som jag drömmer om!
  //Johanna

  SvaraRadera
 3. Tack för en fantastiskt rolig och intressant föreläsning som verkligen inspirerade våra elever. Otroligt att du redan hunnit med så mycket i ditt liv! Lycka till i fortsättningen!

  SvaraRadera