17 feb. 2011

Vilken form är rätt form?

Det frågas ibland om varför Islandshästarna går i en högre form än andra hästar när de går i tölt och pass. Jag tänkte ge mig på en liten förklaring här. Förr lärdes det ut (helt felaktigt) att man för att rida tölt skulle höja handen, luta sig tungt bakåt och "dra upp" hästens huvud med tygeln. Resultatet blev förstås hästar med hög nos, sänkt rygg och ryttaren hamnade i "stolsits". 
Ett mycket tydligt exempel av så kallad "stolsits". Här demonstrerat
på den legendariska hingsten Hrafn frá Holtsmúla. (Till er som inte
läst texten utan bara läser bildtexten vill jag förtydliga. Såhär ska det INTE se ut!)
Ännu ett exempel på gammaldags sits och ridning. Hästen går
emot bettet, spänner underhalsen och ryttaren har troligtvis massor
av vikt att hålla uppe med tygeln. Tur att detta inte är så vanligt längre.
Som tur var ha mycket hänt sedan den tiden och islandshästridning handlar numera mycket mer om dressyr än något annat. I grundgångarterna (skritt, trav och galopp) rids hästarna i en eftergiven form som liknar vilken tregångare som helst.
Emma (tidigare anställd) tränar sin fina häst Vonandi. Formen i trav
på islandshästar skiljer sig inte från formen i trav på
någon annan ras. Detsamma gäller både i skritt och galopp.
I tölt är formen man rider i mycket beroende på hästens exteriör och utbildningsnivå. Många går att forma fint i det kortare tempot av tölt men eftersom hästen är betydligt mer rest än i grundgångarterna så blir den inte alltid i en form med lodrät panna, men hästen är eftergiven i nacken och överlinjen är sträckt. I den snabba tölten som kallas ökad tölt och i flygande pass rids hästarna i en friare form eftersom tempot är så högt.

I snabb galopp måste hästen ha en fri from

Jämför med travare och galoppörer till exempel. De kan säkert gå i en fin form i kort tempo men när det går fort blir formen högre och friare. Det är dock aldrig tal om att "lyfta upp" hästens huvud eller likn. utan snarare att man tillåter att hästen gå lite högre så att den ska klara av den höga farten. (senare anmärkning: jag har nu lärt mig att detta gäller bara galoppörer då travarna faktiskt hålls uppe med en speciell rem).

Till vardags rids gångarterna ofta i ett lägre tempo med varierande grad av samling och ibland i en djupare form och ibland i en friare form. I samband med tävling eller avelsbedömning gäller det dock att visa på olika tempon i tölt och även snabb flygande pass och hästen skall ha så mycket rörelser som möjligt. Det svåraste och bland det häftigaste att både rida och se är just den riktigt ökade tölten och den flygande passen och därför är många tävlingsbilder på Islandshästar tagna i just de momenten.
En häftig tävlingsbild från VM 2007. Riktigt ökad tölt med otroligt bra
steg och förstås en högre form eftersom det går väldigt fort.
Där tillåts en friare form för att möjliggöra de höga farterna. I stillbilder kan jag dock förstå att det ser konstigt ut. 
Ett exempel på snygg form kan ni se nedan i viden på Kraftur frá Bringu.


Fortfarande finns förstås dåliga exempel och ryttare som använder för grova hjälper, har för dåligt utbildade hästar och använder den gamla ridstilen med stolsits och hög hand. Detta är dock något som är på väg bort (som tur var) och de flesta har nu insett vikten av välridna och lösgjorda hästar som kan arbeta i en korrekt form oavsett gångart. När det går fort kommer de dock inte tvingas ner i form och det är nog hästarna tacksamma för att vi låter bli. 
Min hingst Örn (här 5 år gammal) i lite snabbare tölt. Jämfört med de två översta bilderna kan ni se att han går i en fri form men utan att sänka ryggen och gå emot handen.

10 kommentarer:

 1. Dock i travsporten så används en checkrem för att hålla upp hästens huvud. När hästen blir trött vill den sänka huvudet och gå över i galopp som är mer naturligt, men som kan göra att den blir diskad i ett travlopp. Så tyvärr kan man inte säga att travhästar får gå i fri form :(

  SvaraRadera
 2. Jag kanske inte borde uttala mig om discipliner jag kan så lite om. Det där låter ju inte alls kul.

  SvaraRadera
 3. nei och ner de visar travsporten på tv i reklam så visar de trav hästen som travar i vatten på stranden.
  hva de gjör med deres travhästar er inte kult.
  takk fin forklaring på formen på islandshästen.

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Tack så mycket för förklaringen. Det underlättade mycket. Jag har på sista tiden kommit underfund med att fråga innan man börjar att kritisera. Och nu förstår jag varför bilderna ser ut som det gör och som jag trodde så förklarade du att det ser annorlunda ut i verkligenheten.
  Tack för svaret!
  Mvh Mia

  SvaraRadera
 5. Hej Thilde!
  Säger som övriga... Tack för bra förklaring och för att du skriver det säkert många av oss tänker... apropå det här med dåtida ridning..:)
  Känns ibland svårt att få gamla invanda islandsryttare, att se att det är förändringarnas tid även på denna front.
  Och då är jag ändå "gammal", men ser det positiva och roliga med att alltid lära sig ngt nytt och utvecklas hela livet!
  Tack för att du delar ditt liv med oss i din härliga blogg!

  Glad hälsning, Lisen.

  SvaraRadera
 6. Hej! Tack för en bra beskrivning. Videoklippet går tyvärr inte att klicka på längre och jag skulle gärna vilja se en rörlig bild i fin form. Har du något annat tips på videoklipp?

  Vänligen,
  Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag uppdaterat inlägget med en video som funkar där du kan se en fin eftergiven form men samtidigt väldigt rest nacke och vacker aktion.

   Radera
 7. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 8. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 9. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera