Jovisst är jag partisk, men lite kan ni väl hålla med mig ang. Rakel?
Idag hade jag min kompis Jonaz (som fotade:
Tjej nummer två!) här och han
tog en del bilder på mig när jag red Jonatan och Rakel.
|
Fina Rakel! |
De är båda bara fyra år och
reds in i våras. På sommaren vilade de mest men nu är de igångsatta igen och
träningen går fort framåt. Förhoppningsvis kommer Rakel bli så pass fin att hon går att visa
samtidigt som Ess i vår (alltså på avelsbedömning).
Här kommer några av dagens bilder.
|
Tölten är hennes favoritgångart. |
|
Här visar hon att hon kan accelerera också! |
|
Vilken tjej va!? |
|
Jonatans galopp är så härlig att man inte kan låta bli att le. |
|
Nu har han lärt sig att trava i form och är lätt och fin i munnen. |
|
Jag har precis börjat lära honom tölt och han verkar ha väldigt lätt för sig. |
Vilka härliga bilder!! Speciellt Rakel i acceleration.
SvaraRaderaFast jag vet vilken Silver-tjej jag tycker är finast :-)
Kram,
Ingrid
Vilken snygging hon är, fina Rakel! Och detta bara på bild! :)
SvaraRaderaSuperfina! men jag får nog erkänna att Jonatan är den maffigare av dem och liknar en viss herr Frodi som ligger mig varmt om hjärtat..:)
SvaraRaderaHar en silvertjej som gillar Silfri och Rakel..
SvaraRaderaHar en fråga om avel, vad krävs för att en häst ska bli "klass 1" eller "klass 2"? Ser ofta att man pratar om första klass sto och är lite nyfiken på kriterierna för det?
SvaraRaderaVad söta dem är! Behöver du någon fotograf någon gång så bara säg till :) Älskar att fota hästar!
SvaraRaderaHoppas ni har det bra!
http://Idasfoton.se
Hej Thilde! FÖrst och främst, vilka vackra bilder! Sen undrar jag vad du har för sadel? Är det någon som passar på dem flesta? Sitter i sadelträsket och försöker välja ut vad jag vill prova till min 4 åring och vill ha alla tipps man kan få:)
SvaraRaderaSen undrar jag även hur du lär hästen att trava i form? Om du har något knep, förutom att hästen ska jobba på bakifrån?
Tack för en härlig blogg!
/ Alva
Men hjälp Jonatan var så äckligt lik min ena pålle på dessa bilder, kan ju nästan tro att du tagit min häst ;)
SvaraRaderaJennyS, jag LOVAR att jag inte snott din häst :-) Men han måste vara fin för det är verkligen Jonatan
SvaraRaderaAlva, Den sadel jag använder heter Hilbar och jag är fantastiskt nöjd. Jag får hjälp med min sits och den ligger kanon på alla hästar jag provat på hittills (rätt många). De säljs av Ekhaga och du kan se ett axplock ur deras butik på sidan http://ekhaga.nu/index2.asp?pageid=18
Jag tror att de ligger runt 22 000 inkl. moms i nypris så det är en lite dyrare sadel, men helt klart värt varenda krona!
Ang. att trava i form som lär jag mina hästar det helst innan jag börjat med tölten. Har de lärt sig att gå fint i form i skritten brukar det gå ganska lätt. Om de är hästar som vill gå över i tölt eller pass när man tar i tygeln så ser jag till att de i tölten/passen går i en jättelåg och "jobbig" form (gärna på skogsstig) och när de börjar kännas som att de vill trava ber jag om traven. Då startar traven i form och det blir oftast bättre takt och stabilare. Om de går upp i tölt igen gör jag samma sak, ber snabbt om en låg och eftergiven form och låter dem jogga en bit innan jag ber om traven igen. Bäst är att träna på stigar och underlag som främjar traven. Inte nedför!
Kan vara lättare att visa än beskriva i ord...
Annica, Islandhästar som man tycker har stor potential avelsvisas ofta på sk. bedömningar. Numera finns det egentligen bara en term och det är "stamboksförd" och gränsen är 7.50 för ston och 7.75 för hingstar. Alla fortsätter dock att använda indelningen 1 klass och 2 klass ston/hingstar. För att bli klass 2 krävs att de är stamboksförda (alltså poängen ovan) och för att bli klass 1 måste hästarna få över 8.0 totalt.
SvaraRaderaDet är 15 olika punkter som bedöms på en skala från 5-10 och det är både exteriören och i ridningen. Vissa punkter har väldigt hög faktor tex. tölt, pass och hals/manke/bog medan andra punkter har lägre faktor tex. huvud, man & svans och skritt.
Målet för alla som avlar tror jag är att få fram riktigt fina klass 1 hästar som helst både är över 8:an exteriört och för ridegenskaperna.
Hej Thilde!
SvaraRaderaJag behöver ett tips från nån som rider in mkt hästar. Jag har en unghäst som vi precis börjat rida. Han förstår skänkeln men han måste tänka ett par sek först. Sen går han väldigt långsamt. Han är inkörd också och som körhäst är han pigg och glad. Har du nåt tips på hur man får honom alert på skänkeln från början eller kommer det med tiden så det bara är en fas vi måste gå igenom?
Tack!
/Madde
Hej Madde!
SvaraRaderaJag tycker inte ni ska se det som en fas utan försök få hästen att piggna till exempelvis med ett sällskap som sätter iväg i trav samtidigt som ni manar på. Det gäller att göra ridningen glad och spännande på en gång och då ska man inte behöva sitta och nöta med skänkeln utan mana på med röst, skänkel och säte såpass mycket att du får den reaktion du vill ha och då belönar du. Är hästen lite långsam av sig behövs alla hjälp man kan få av sällskapshästen som ofta är bästa draghjälpen. Paddock ska man inte gå i närheten av tycker jag eftersom det inte finns något skoj i att springa runt runt innan de lärt sig en hel massa mer.
Hej Thilde jag undrar ner man får in importer fra Island hvor lenge skall man la dem vila för man startar ride treninger?
SvaraRaderaoch jag har en 4 årig valack som kom inn fra Island nu han er riden inn der er det inte smart och la honom vile til våren för man starter honom opp igjen? siste fråga:) er det inte smart och vente noen veckor med och vaksinera efter importene har kommet inn?
May-Britt
Hej May-Britt! Se importen som vilken flytt som helst (Skåne-Sundsvall till exempel) och planera hästens träning utifrån det. När jag importerat tränade hästar brukar jag sätta igång dom efter någons veckas acklimatisering. Om unghästen ska få en paus i sin utbildning bör du kanske befästa lite av det den kan innan den ställs av till våren. Lär känna den lite från marken etc. så att du vet hur mycket den kan. Att vara "Grundriden" på Island betyder inte speciellt mycket träning.
SvaraRaderaVaccinering bör man vänta med ett tag, men om någon månad är det nog bra att börja grundvaccinera.
Lycka till!
/Thilde
Hej
SvaraRaderaTakk Thilde du er gul vert:)
May-Britt
jag undrar verkelig min 4 åring som kom fra island kan tölte trava och fattar galopp så jätte nöyd med det men han er kjenslig ner man sitter opp man sitter opp och han flyger rundt 3 rundar uten non stopp man får bare inte stopp på honom sen efter rundan 3 (Och jag tycker det er jätte leski) så blir han en annan häst jätte lungn skrittar i form och er jätte ducktig och inte så kenslig. trena lite fra bakken på start stopp och da er han ducktig inte noe problem det er bare ner du startar ride honom han bokkar inte eller noe så dumt flyger bare rett forover i tölt noe jag undrar hva gjör jag med dette? Tenkta sette honom i vila nu i vinter sen han er ung men önsker inte och gjöre det för han kan 1 gang sluta och flyga ner jag sitter opp. skall jag få noen til och holde på honom och leda honom de förste runden til han lugnar seg eller hva gjör jag??? sen ner han har lugna seg så kan jag stoppa honom på sete inte noe problem sadelen er sjekket så den er bra, så han har inte ont noen steder han bar stressar opp seg och tar av som vinden han er en sådan häst som man inte kan longsere för man rider sen da er det värkelig fart alt moste väre så lungt men jag har sitti opp typ 3 ganger och dette hender vär enda gan:( ok han flyger lite men jag vill ha stopp :)
SvaraRaderaOftast sitter man upp inne i stallen på Island och rider sedan ut genom en stort port. Ryttaren har oftast en stabil tygelkontakt redan vid uppsittningen och gör inte alls som vi svenskar. Om hästen får rusa iväg ett par gånger blir den mer och mer nervös vid uppsittning så se till att bryta mönstret med en gång.
SvaraRaderaTräna uppsittning i stallet till exempel. Ha hästen på sin vanliga plats tex. uppbunden i en box (om du har tillräckligt högt i tak). Ha någon med dig som kan assistera och belöna hästen när han står still. Ha gott pellets eller likn. och träna först bara att sätta foten i stigbygeln en stund, ta ner och ge pellets och gå sedan vidare. Tyng lite i stigbygeln och belöna med pellets och när hästen är lugn med detta kan du hänga dig lite över ryggen. Då kan den som assisterar klappa och prata med hästen och ge pellets.
I slutändan kan du träna uppsittning på gårdsplanen med din assistent som matar och gör det långsamt. En fot i stigbygeln, ta ner och börja om och så vidare. Låt assistenten hålla i hästen och mata den när du väl sitter upp. Gör det lugnt och sansat och se till att få i båda fötterna i stigbyglarna innan assistenten leder hästen några steg. Gör halt, belöna, sitt av och börja om. Det gäller att fort nöta in en ny rutin och förhoppningsvis blir din häst som mina efter ett tag. Står lugnt på lös tygel när man sitter upp och inväntar lite pellets som jag ger från hästryggen innan jag skrittar iväg. Hästen lär sig att vänta in mig helt enkelt, men det kan jag lova att han aldrig gjort på Island så det är upp till dig att lära honom.
LYCKA TILL!
hej Thilde
SvaraRaderaTusen takk for hjelpen och jag få gjöra som du sier så hopar jag at han sluttar med det och flyga.
Min andre häst var lite så der man hangikk bare rundt och han flög inte jag hatar hästar som er ute av kontroll:)
ok takk da provar jag och tar det jätte lungt:)
May-Britt