4 apr. 2011

Jónatans start på resan

Nu har inridningen av min nya häst Jónatan påbörjats och det är som vanligt otroligt spännande att få vara med från starten och forma en ny ung häst. Första dagen lade jag sadel på honom och han verkade väldigt lugn och snäll så jag övade lite uppsittning från båda håll. Han fick lite pellets när jag satt på honom och verkade tycka att det var en rätt trevlig övning. Nästa dag longerade (alltså lät honom jogga runt på ridbanan) jag honom lite med sadeln på för att se att han inte verkade vara en typ som bockar eller likn. och det gick även det jättebra. 
Igår var det så dags för att rida på killen för första gången. För att vara helsäker på att ingen kan gå fel brukar vi använda oss av den erfarne gamle Hugur. Jag använde mig av en så kallad handhästgjord som spänns fast på Hugur och i den kunde Jónatan sättas fast. Utan risk för att han ska försöka slita sig eller likn. kunde vi sedan ta en liten promenad längs vägen och det gick toppen. Han följde med snällt utan problem och gamle Hugur gick raskt på med spetsade öron som och visade att det här är en syssla han trivs bra med.  Jónatans kompis Elvis är ju ett år yngre och får vänta med sin inridning tills hösten, men häromdagen blev han i alla fall kastrerad så han snart kan gå med de andra unghästarna.
Att springa med sadel på ridbanan var inget konstigt tyckte Jónatan.
Jónatan och även Hugur ser lite avvaktande ut när jag precis suttit upp.
Promenaden påbörjas med Hugur som assistent ledd av Sofia.
På väg hem genom dimman efter en lyckad liten promenad.

8 kommentarer:

 1. Åhh vad roligt att få se Jónatan. Vi saknar honom i hagen i Orsa. Han var våra ettåringars "storfarbror" i hagen och innan vi hann fråga Lena vad som hänt honom var vi oroliga. Det var ju kul att du fick med dig två hästar hem, precis samma resa gjorde vi i början på mars. I från Borås fick vi med oss två småkillar istället för en. Du har verkligen fått en riktig godong i Jónatan.
  Hälsningar Yvonne Hjelm i Orsa

  SvaraRadera
 2. åååh, vad roligt att du skriver om inridningen. Precis vad jag behöver!

  Håller på att ska rida in min 3 åring och behöver lite tips,så precis vad jag behövde just nu.

  Skulle vara jätte kul om du fortsatte skriva om inridningen (du kanske redan bestämt dig för de) Hur du går tillväga mm.

  SvaraRadera
 3. Thilde,
  vilken harlig klippa du har i Hugur! Det maste vara riktig lycka att ha hittat en sadan fining!!!
  Ocksa kul att han tycker att det ar viktigt att vara med och hjalpa till nar 'nyingarna' ska visas hur man gor...
  Hann inte fraga tidigare, men ar det inte dags iar for din fina sagohast Rakel att ridas in ocksa? Har du fler an da...
  Nya bilderna pa Jo'nathan bekraftar bara ytterligare, han ser gorgo(prickar fattas...)ut!!!
  Andriette

  SvaraRadera
 4. Hej! En färgfråga till dig som har koll. Hur vet man om hästen är homozygot eller heterozygot? Hälsn/Titti (färgintresserad novis)

  SvaraRadera
 5. Andriette, Rakel är alldeles riktigt i åldern för inridning och när min kompis Malin skulle göra sitt C-tränar prov (att rida in några unghästar under 10 veckor och sedan betygsättas) så bestämde jag mig för att låna ut min Rakel till henne. Mer om inridningen finns på hennes egen blogg http://malinkollbergsblogg.blogspot.com/

  Ang. Tittis färgfråga så är det enda säkra sättet att veta säkert om hästen är homozygot (dvs. bär på två av samma färganlag) att göra ett dna test. Ibland kan man genom hästens avkommor se nästan 100% säkert vilken genuppsättning de har. Just skäckar är det ibland omöjligt att avgöra men vissa har tydliga små prickar (sk. Ink spots) i sina vita fält och det är ofta tecken på att hästen bär på två skäckanlag.

  Sara, jag tänkte fortsätta berätta om Jonatans inridning i framtiden också så förhoppningsvis kan det ge lite inspiration.

  Yvonne, jag håller med. Han är en riktig goding!

  SvaraRadera
 6. Hej igen! Om DNA test är gjort och reg. hos sif,finns svaret där eller måste man göra ett speciellt för detta ändamål? Avkommor har han 6 st,varav 3 är har samma anlag,men de andra 3 vet jag inte alls någonting om.Kan avkommorna ge en fingervisning?
  Hälsn/Titti (ngt klokare)

  SvaraRadera
 7. Man måste göra ett särskilt test hos SLU för att kolla färggener. Kollade snabbt upp din Baldur om det är honom du funderar kring. Han är efter en skäck förälder (pappa Hilmir) och en konstantskimmel (mamma Von). Han har fått ett brunt anlag från pappa som är brunblack, ett skäck anlag från pappa och sedan ett konstantskimmel anlag från mamma som är svart konstantskimmel. Han kan alltså inte vara homozygot eftersom det betyder dubbel uppsättning och alltså endast är möjligt om det kommer från båda föräldrarna. Tex två skäckar får ca 75% skäckavkommor och ca 25% av dom får två skäckanlag och blir sk. homozygota. Hänger du med?

  SvaraRadera
 8. Japp,nu är jag med :) Tack ska du ha för hjälpen!! Hälsn//Titti (ganska mycket klokare)

  SvaraRadera