8 okt. 2010

Jag har ÅTTA äppelträd!

I en av de inredningstidningar jag köpt kan jag läsa följande:

Tänk en klar höstdag. Kanske är det tidig morgon. Solens varma strålar lyfter dimman i en gles granskog och lönnarnas stora trädkronor lyser ikapp med färger som koppar, orange, guld och rubinrött... 
Fyll en korg med godsaker som du bakat och lagat själv - äppelklubbor, scones och goda marmelader att ha till. Ta med en termos med smakrikt te. Åk på utflykt till en skog eller park. Mys med afternoon tea på den mjuka mossan. Fyll sedan picknickkorgen med rönnbär, äpplen, kottar, grenar och annat som blir vackra dekorationer i hemmet!

Någon som känner igen sig?
Hahaha, undrar hur många som stått och gjort äppelklubborna efter receptet (självklart fanns marmeladrecept, sconesrecept och så äppelkompott förstås). Är det bara jag som tycker det bli lite mycket floskler i texten?
Ett av mina äppelträd idag
Hos mig går det snarare till så här när det är dags för äppelskörd:

Tänk en mulen höstdag, det är för blött för att klippa gräsmattan en sista gång inför vintern. Dessutom alla dessa jäkla äpplen som fortsätter hagla ner från alla äppelträd. Måste kratta, halkar i ett äpple som fått ligga för länge. Skottar upp alla äpplen i skottkärran och kör vända efter vända till gödselstacken. Det blir snyggt där med alla röda äpplen och de gula solrosorna. Tar ett par tuggor från äpplen som ramlar ner medan jag krattar och minns att jag i fjol bestämde att i år skulle jag göra äppelmust. 
Äh, det får bli nästa år. Ett par äppelpajer har jag ju gjort så allt har inte gått till spillo. 

Men frågan är varför det står hela 8 äppelträd på tomten? Så mycket mos, kompott, paj, äppelklubbor och annat kan väl inte alla tidigare som bott här hunnit med att göra?
Dags för en kopp kaffe. Någon "Afternoon tea" lär det inte bli idag heller.

8 kommentarer:

 1. haha, klockrent sagt. Precis som du säger så är sånna där texter full av floskler. Dom vill på något vis får fram en känsla och det lyckas ju ganska bra när man läser, men om man skulle försöka sig på den där utflykten så skulle den där känslan aldrig infinna sig utan man skulle bara bli besviken eftersom man väntade sig något enorm. Känslan dom försöker förmedla är snarare en sån där känsla som kommer helt oplanerat och som man kan berätta om efteråt, men inget man kan planera för.

  SvaraRadera
 2. Jag,som då är lite äldre(och tycker det är skoj att följa din blogg)är uppvuxen med en himla massa äppelträd. Först kommer ju sommaräpplena som var tvugna att användas direkt,sedan höstäpplen som det då gjordes mos på,de torkades och de mustades. Vinteräpplena plockades försiktig ner och förvarades till vintern. Delvis därför behövdes flera träd för att ha olika sorter. Förr var ju ofta familjerna stora och äpplena var ju gratis så det gällde att samla i "ladorna" för vintern. Att köpa äpplen var näst intill otänkbart.
  Hälsningar
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Äter inte dina hästar äpplen? :)

  SvaraRadera
 4. Ett tips är att kolla upp ifall det finns något musteri i närheten som ni kan lämna in äpplena till och få god must utav. Då slipper ni ju krångla själva;) Trevlig helg !
  /Kristina

  SvaraRadera
 5. Hahahah! Känner igen det där och tyckte din text var mycket bättre! Vi har (som tur är faktiskt) bara två-tre äppelträd som lämpligt nog står bredid ena hästhagen, så jag brukar slänga in fallfrukten i lagom mängd i hagen och resten brukar bli liggandes och jäsa till nån läskig sörja.... Tyvärr smakar inte våra äpplen någe vidare i jämförelse med föräldrarnas i Uppsala, gissar att de bland annat växer sämre här uppe i norr. Detta år var ett riktigt skitår när det gäller äpplen och vi jublar över att slippa ta hand om dem. ;) Vi borde nog hugga ner de stackars träden eftersom ingen uppskattar dem...

  SvaraRadera
 6. Va mysigt du skrivit idag. Äppleträden har en gång varit små, då blev det inte så mycket äpplen och förr gjordes mer äpplemos, inlagda äpplen i sockerlag, paj och äpplekakor. Vårt äppleträd har vi jämnat med marken, det bara blommade hur mycket som helst. Men inga äpplen.

  SvaraRadera
 7. men vet du thilde, att man kan skära äpplet i bitar och frysa ner det, så gör man det man vill, när man känner att man har tiden. Bra tips! kram Louise

  SvaraRadera
 8. TACK för alla tips. Kanske tar jag bättre hand om mina äpplen nästa år. Nu ligger redan de flesta på gödselstacken tyvärr.
  Tack Gunilla för förklaringen till varför de är så MÅNGA!

  SvaraRadera