16 okt. 2010

En Labradoodleträff.

Idag kom mamma och hennes man ut till nya huset och hälsade på. Med sig hade de sin egen labradoodle Millan och brorsans Labradoodle Sickan. Sickan är kusin med Selma och kommer även hon från England medan mammas tik Millan är född här i Sverige.
De leker som bara likasinnade kan med snabbaste kapplöpningen och så lite lagom med brottning ibland. Selma sover nu gott efter att de åkt hem och drömmer nog om härliga lekar.
Nyfiken på mer om Labradoodles? Fler inlägg jag skrivit om dem hittar ni längst ner i det här inlägget.
Från vänster: Selma, Millan och Sickan

5 kommentarer:

 1. Nu måste jag dock gå in och vara lite negativ. Att kalla en blandrashund "seriöst framavlad" tycker jag inte är rätt. Det är en blandras hur man än ser på det. Vad är det som gör att just denna blandningen är något som inte en pudel eller labradoren i sig självt är? Allt det positiva jag har hört och läst om en "Labradoodle" är precis det du kan återfinna i pudeln och labradoren. Vill du ha en hund som inte fäller är pudeln ett utmärkt alternativ! Hur är det med höftledsproblem på "labradoodeln"? Det är något som förekommer tyvärr allt för ofta på båda raserna, men vilka som går till avel regleras av röntgen. Är det likadant på "Labradoodeln"?
  Hunden har djurvärldens mest lättmanipulerade DNA. Hur skulle det se ut som alla hyfsat lyckade blandningar skulle bli en ny ras?
  Som sagt så är jag nu väldigt negativ, men vad görs för att hålla "rasen" frisk? Finns det statistik?
  Lite krassa funderinga från Skåne

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att många känner sig negativa till blandrasavel när den bedrivs på ett okunnigt sätt. Jag är för all bra seriös avel oavsett om det är mellan renrasiga hundar eller blandraser. Oseriös avel finns det gott om både bland renrasiga hundar och blandraser. Hundar som bara bor i bur, uppfödare med alldeles för många hundar för att det ska bli kvalitet etc. etc. Jag kallar den seriös avel eftersom det är höftledsröntgade hundar i flera led med bästa betyg på höfterna, samma veterinärkontroller, chipmärkning, vaccination och avmaskning som hos en seriös avlare av renrasiga hundar. Jag tycker personligen att labradoren är en perfekt familjehund men att en sort som inte fäller är att föredra. Min erfarenhet är att labradoren lugna och älskvärda sätt förs vidare i labradoodlen men att båda hundarnas lättdresserade och pudelns ickefällande anlag också kommer med. De som vill ha renrasiga hundar har gott om valpkullar att välja bland så jag tror aldrig en korsning som labradoodle kommer konkurrera bort någon hundras. Det breddar bara utbudet för alla framtida hundköpare. Troligtvis finns det fler som jag som tycker att de är helt fantastiska och självklart finns det massor som dig som är skeptiska till att nya raser blir till. Skönt att inte alla är lika!

  SvaraRadera
 3. Alla hundar är blandraser från början. Det är människors önskan om olika utseende hos hundar eller egenskaper (jakt, vakt, sällskap osv) som är orsaken till att de finns. Allt arbete med avel kräver seriösa personer som vill det bästa för de individer som föds i kullarna. Tyvärr är det långt ifrån alltid så varken i avel av renrasiga hundar eller blandrashundar. En kort överblick av hur det är ställt med hälsan hos många renrasiga hundar visar att många tyvärr inte sätter hundarnas hälsa främst när de parar renrasiga hundar. Men tack och lov så är förhoppningsvis de flesta väldigt seriösa och kunniga innan de väljer ut den tik och hane som ska få para sig och som förväntas få en fantastisk kull valpar sen. Det är ett enormt viktigt arbeta och mycket kunskap som bör ligga bakom ett sådant beslut. Både hundarnas hälsa naturligtvis liksom deras personligheter ska vara exellent!

  SvaraRadera
 4. Kloka ord! Håller helt med dig.

  SvaraRadera
 5. En blandrashund kan vara "seriöst avlad".
  Jag tycker inte om blandrasavel (jaa, jag har en blandras själv, som jag tog som omplacering då jag inte klarade av att se henne fara illa).

  Den seriösa blandrasavlen är enligt mig, om man kämpar för att få fram något vettigt.
  Tex som slädhundsförare, som vill få fram den bästa draghunden..

  Dock förstår jag inte riktigt dethär med alla doodle blandningar?
  Var är själva syftet med det ? :)

  Men som sagt, så länge man kämpar för ett mål, och inte bara avlar för avlandets skull, så ser jag inga problem i det..

  Finns oseriösa renrasuppfödare oxå!

  SvaraRadera