26 okt. 2010

Visst värmer en vacker brasa!

Att elda är för mig ibland ett nödvändigt ont för att hålla värmen i huset. Ofta är det dock en av de mysiga stunderna på dagen eftersom en brasa sprider så mycket mer än värme

Hemma på gården har vi tre kakelugnar och för det mesta är det vår huvudsakliga uppvärmning
Jag säger "för det mesta" eftersom det ibland är lite si och så med eldandet. Vissa dagar hinner vi inte med, andra dagar orkar vi inte och för det mesta blir det brasa i de två på nedervåningen men inte den på övervåningen (förklarar den extremt låga temperaturen i vårt sovrum på övervåningen). 

I nya huset kommer vi ha en supersnygg kamin (se bild Här!) i kök/matrummen och så hoppas vi kunna sätta in en kakelugn i vardagsrummet

Att kunna tända en brasa är så härligt!
Det tråkiga med kakelugnar är att man sällan ser elden, men de kan å andra sidan sprida värme i många timmar efter en liten brasa. En öppen spis är förstås härlig på många sätt men visst försvinner den mesta värmen ut i skorstenen då?
Kompisen jag nu hälsar på i Tvååker har löst det i sin kakelugn med att ersätta de inre dörrarna med en glaslucka. Kanske är det så vi ska göra för att få det bästa från både kakelugn och öppen spis?
Det bästa av två världar?

4 kommentarer:

 1. Min moster har en kakelugn och hon har ett slags "nät" som hon fäster vid lucköppningen och så kan luckorna vara öppna, nätet skyddar att elden inte trillar ut och samtidigt kan man se elden. Det är jätefint! Tror att man kan köpa ett sådant "nät" i butiker där de säljer kakelugnar, keddys och dylikt för några hundralappar bara!
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 2. Kolla in täljstensugnar, de låter dig se elden samtidigt som den ger värme länge även efter man slutat elda!

  SvaraRadera
 3. Hej
  Skulle väldigt gärna vilja veta var din kompis fått tag i glasluckan till sin kakelugn. Det var ju en jättefin idé!! Tack för en jättefin blogg, både bra text och jättefina bilder!

  SvaraRadera
 4. Hon fick den genom hennes kakelugnsmakare. Kolla med någon sådan så kan dom säkert hjälpa dig.

  SvaraRadera