8 dec. 2010

Det var bättre förr!

Någon gång på åttio eller nittiotalet tog man det korkade beslutet att måla broräckena på huset i plastfärg. Resultatet syns tydligt just nu när färgen flagat av och trät ruttnat bort. Ett av våra framtida projekt är därför att återställa broräckena till originalutseende och jag tycker faktiskt det var finare som de såg ut förr. Nu är håligheterna i räcket formade som något som liknar hundben men i original var det ovala håligheter i räcket. Det är tack vare säljaren till huset som vi fått ta del av gamla bilder och ridningar så vi vet hur det såg ut tidigare. 
Än så länge är det ett projekt med mycket låg prio, men samtidigt något vi blir påminda om varje gång vi kommet till huset.
Såhär såg det ut en gång i tiden.
En gammal bild på vårt hus när räckena var i originalutförande.
Räckena idag. Jäkla plastfärg!!!
Lite skabbigt nu, men en dag kommer de vara återställda och snygga igen.

7 kommentarer:

 1. Vilken pampig villa ni har riktigt fin herrgård!

  SvaraRadera
 2. Är det dubbla entréer? Har det varit ett flerfamiljshus eller är det en ingång för tjänstefolk på ena sidan? Gamla hus brukar ju vara byggda så ibland. Hur många kvadratmeter har ni i det där jättehuset egentligen? :)

  SvaraRadera
 3. Ja, de ursprungliga räckena passade mycket bättre ihop med huset i övrigt. Tycker inte att det ska vara för mycket "krusiduller" på släta stenhus, sk "snickarglädje" passar väl mer ihop med gamla trähus. Skulle faktiskt funka med helt raka ribbor också :)
  BrittaA

  SvaraRadera
 4. Det är FYRA entréer till huset som tidigare varit fyra lägenheter för folk som arbetade på kraftverket. Vi ska göra en lägenhet på halva övervåningen till uthyrning och den får en egen ingång. En annan ska vi inte använda alls och de andra två ska vara vanlig hall resp. groventré med hunddusch.

  Det är rätt stort huset så efter att vi delat av lägenheten till uthyrning får vi mer än 200 m2 att leva på. Underbart!

  SvaraRadera
 5. Plastfärgen är ett rent "h-e"!!!
  Hela vårt hus var målat med det.
  Nu har vi börjat byta ut panelen,den förre ägaren bytte till ny panel 1974 och målade då plastfärg,den smular sig under plasten.....
  Lycka till i ert arbete,det finns mycket potential i det huset.

  SvaraRadera
 6. Det är så roligt att följa ert arbete med huset, Min pappa är nämligen uppvuxen i ett av de där husen då farfar arbetade på verket. Ska bli jätteroligt att få se slutresultatet av ert jobb!

  SvaraRadera
 7. Plastfärg ja... vi hade turen att huset inte var målat med plastfärg innan, däremot var det inte målat på 20 år... :S Nu är det dock kycklinggult och fint, så nästa år väntar stallet och alla andra ekonomibyggnader... undrar när DE målades senast? :o
  Verkligen ett jättefint hus ni har hittat, och de gamla broräckena var verkligen snyggare, bort med hundbenen! ;)

  SvaraRadera