10 dec. 2010

Spännande värre!

Idag har jag kört iväg Håkan till Bärby gård som kommer ha honom på foder fram till sommaren. Känns skönt att veta att han kommer bli riden regelbundet och skötas på bästa tänkbara sätt. Här hemma finns nu bara fyra hästar som rids vilket är helt lagom för mig att hinna med tillsammans med den hjälp jag har på gården. 
Jag passade på att ta med mig Ýrja (stoet jag bytte till mig som jag skrev om i inlägget: Lite ledigt) också för att låta Eyvi prova henne lite och ge ett utlåtande. Det är tänkt att han och Caspar som han jobbar tillsammans med ska träna och visa henne på avelsbedömning i vår. Innan dess lär det bli ett par till besök på gården för att få lite hjälp med hur jag ska lägga upp träningen här hemma. Ridningen gick bra och jag fick med mig flera bra tips hem för att kunna jobba vidare tills nästa gång. Mest av allt ska förstås magen bort och konditionen upp så hon orkar mer. 
Tölten kommer så lätt för Ess och tempot har blivit riktigt bra.
Traven är INTE lätt att sitta ner i eftersom han har så mycket sväv.
På eftermiddagen mötte jag upp Jannice här hemma som hjälpte mig ta nya bilder på Ess. Han går stadigt framåt i utvecklingen och det är otroligt roligt att rida honom nuförtiden när vilja blivit bättre och gångarterna också blivit starkare och starkare. Mer om Ess och bilder från att han var föl kan ni se i inlägget: Klipp, klipp, klipp! 
Det är de här två hästarna (Ess och Ýrja) jag satsar på i år för att få bedömda på avelsvisning nästa vår. Sedan har vi skäckarna Hugur och Reine som motioneras och tränas för att nästa sommar vara med på ridläger igen. De övriga 20 hästarna på gården är bara unghästar, dräktiga ston och föl som mest behöver pysslas om och gå i hagen och äta så de tar inte speciellt mycket tid i jämförelse. 

Ni som inte är hästfrälsta som jag undrar kanske lite vad tex. avelsbedömning är. 
I klippet nedan kan ni se en tysk hingst demonstrera hur det ska gå till på en bedömning. Mycket fart, mycket flotta rörelser och samarbetsvilliga hästar vill man se. Dessutom bedöms exteriören också så vackra hästar med fina rörelser och bra lynne är de som får bäst poäng i slutändan. Ett bra exempel är hingsten Kostur som kommer stå här nästa sommar och ta emot ston. 

6 kommentarer:

 1. Ja...det är kul att läsa alla facktermer du rör dej med, alltid snappar man upp något, man kanske blir en hästnörd till slut. Det skulle vara kul att rida en Islandshäst en gång. Vi får se tiden an som det heter. Kanske kanske.
  Ha de
  mvh Lax.

  SvaraRadera
 2. shit vad ess har borjat rora sig nu!! kan knappt vanta tils pa torsdag :)

  SvaraRadera
 3. du var min favorit och ni var så fina tillsammas hoppas det håller i sig kram från en pensionär från partille jul kramar tii er

  SvaraRadera
 4. Det var en fin hingst. Hrafn har min hingst också i stammen. Hugur förresten,har han inget smeknamn? Tycker han ser ut som en Hugo :) Ha en trevlig dag!

  SvaraRadera
 5. Åh, Ess är såå fin! Ska bli så spännande i vår! Och - ser såklart fram emot att se utvecklingen för Yrja också!! Kram Pia

  SvaraRadera