11 nov. 2010

Mina fyra bästa hästtips!

Har varit och föreläst igen idag och ska göra det igen på lördag. Då ska jag hela vägen till Sävsjö och föreläsa åt LRF i satsningen "ung och grön" som syftar till at få fler unga att våga ta steget och starta eget inom de gröna näringarna. En del av min föreläsning idag gick ut på att tipsa om några av de saker jag lärt mig genom åren som företagare med häst. Tänkte för er läsare nu summera några av de bästa hästtipsen.
Jag är tacksam varje dag
för mina vattenkoppar!

1) Uppvärmd vattenkopp i hagen. VARFÖR investerade jag inte i det här redan inför första vintern på gården? Hur många timmar har man inte släpat vattendunkar, burit hinkar, rullat in och ut slang som sedan frusit etc. Nu är det bara ett minne blott sedan vatten och el grävdes ner till två hagar och kopparna monterades. Nu är vattnet precis lagom varmt hela året och tack vare att koppen fungerar med flottör behöver hästarna inte trycka på något för att få fram vatten. Väl värt varenda krona!


2) Alla hästarna på lösdrift. Med hjälp av två stora och välhalmade vindskydd i hagarna så har hästarna möjlighet att gå ute dygnet runt och året om. De står bara inne ett tag med fleecetäcke efter att de ridits så mockningen blir minimal i stallet. 
Mina hästar trivs bra med att gå på lösdrift.
3) Fri tillgång på mat halva dygnet. Att mäta upp en exakt mängd hö till varje häst är förstås det ultimata men det tar massor med tid och ork och kräver egentligen att alla hästar går en och en i hagen. Med mitt system kan de hästar som har lätt att lägga på sig ändå hålla vikten hyfsat eftersom de både sommar och vinter får beta/äta hösilage bara halva dygnet. Fodret har jag i en hage och på kvällen öppnar jag bara grinden så det får gå och äta. På morgonen är de mätta och nöjda och är lätta att valla över till den andra hagen igen. På sommaren finns det pyttelite gräs att sysselsätta sig med där och på vintern kan de plocka med halmen om de blir sugna (gäller ej dräktiga ston och unghästar för de har fri tillgång dygnet runt).
4) Halsklippning. Vi rakar alla hästar som rids på hals och mage rätt tidigt på vintern. Då växer pälsen ut lite grand och de slipper ha täcke men torkar ändå betydligt snabbare efter ridning. Mer om det skrev jag i inlägget "Dags för ny frisyr på Reine".

16 kommentarer:

  1. Hej!

    Hur fungerar det här med att hästarna får äta halva dygnet? Jag trodde hästarna var tvungna att äta oftare, än att dem kan klara sig utan ett halvt dygn. Har nämligen funderat på att skaffa en egen lite hästgård, men de blir ju problem med lunchfodringar när man jobbar så jag blev lite intresserad av din smarta idé.

    /My

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för kommentaren hos mig , kul !! Kan ingenting om hästar , men trevligt att läsa om dina och om jobbet på din gård ! Ha det gott ! // Susanne ♥

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas att Thilde åker tåg till Småland och Sävsjö. Då behöver du bara byta i Nässjö.
    Samt att du slipper att köra bil så långt
    ca:45 mil.
    Ha de
    Lax

    SvaraRadera
  4. Jag öppnar åt hästarna vid 18 tiden och flyttar tillbaka dom vid 8 tiden. Då äter dom lite mer än halva dygnet vilket är fler timmar totalt per dygn vid maten än dom får när man sprider det på exempelvis tre gånger. Dessutom får jag vanliga arbetstider och som du säger så slipper jag strul med lunchfodring.
    Och javisst åker jag tåg på lördag!

    SvaraRadera
  5. Då är du i en Glad Lax:s hemtrakter.

    SvaraRadera
  6. Söker tips.. Om det är riktigt kallt, har de tillgång till mat hela tiden så att det kan hålla värmen genom att äta?Hur lång tid har du hästarna inne med fleece efter ridning?

    SvaraRadera
  7. Bråttas här hemma med en flock med olika behov varav en av dem är ny och i väldigt överhull, hon kommer troligen att stallas och därigenom få äta sin lilla giva där.Inte lätt när de har så olika behov. Trixigt att flytta mellan hagar också.... Din idé om fodring var jättebra! Något att fixa till nästa år när de är mer jämna. :o)

    Har vindskydd till utehästarna (shetland) men de använder den enbart till toalett vilket är mycket frustrerande. Jag får halma 3-4 ggr/veckan om det ska hålla sig fräscht. Har du några tips eller är det bara att panga på med MASSOR av halm och hoppas att det håller sig ett tag?

    SvaraRadera
  8. Olika behov är alltid det trixiga. Jag har valt att helraka min mest lättfödda häst för att han ska hålla vikten bättre. Jag brukar också ibland få ha en "tjockishage" med ett par hästar som får mindre än de andra men vid årsskiftet klarar de flesta att gå tillsammans.
    Om det är superkallt brukar jag ibland förlänga ät-tiderna men även när de inte står vid höbalarna har de vindskyddet med halm där de brukar stå och mumsa.

    Vi halmar inte längre med småbalar utan kör in en stor rundbal ca 1 gång varannan vecka (köper av en granne). Vi behöver bara ta en grep och dra loss lite grand till en bädd och sedan gör hästarna resten av jobbet med att sprida balen allteftersom det behövs. På våren mockas hela vindskyddet med en bobcat så vi behöver inte vara oroliga över att vi ströar så mycket (som om vi skulle mocka för hand).

    SvaraRadera
  9. Glömde svara en av dina frågor Johanna. Vi har hästarna inne mellan 1-2 timmar ungefär efter ridning. Då är de torra inne vid huden i alla fall och de som rakats på halsen i oktober är helt torra.

    SvaraRadera
  10. Vilka bra tips!! Jag har faktiskt skrivit ut dem och alla kommentarer :) Det är sånt här man undrar över när det gäller islänningar och dylikt. Tack!
    Mariah och runda "tjejen" :)

    SvaraRadera
  11. Hej allihopa. Mina förebilder för god hästhållning (och djurhållning) är veterinärerna Per och Ann Michanek som jag lärde känna när jag köpte en häst av dem och sedan har vi tränat lite hinderkapplöpning ihop. Deras löphästar går alltid på lösdrift och presterar bra på banan, och de är fantastiskt duktiga på att rehabilitera hästar och få dem att komma igen. När folk blir nojiga och vill ha 20 täcken på sin häst och undrar varför jag inte har täcke på mina m m går jag alltid tillbaka till det jag lärt mig av Per. Sök på "Per Michanek" så hittar du massor med intressant att läsa.

    SvaraRadera
  12. Kan hålla med dig Anette. Har tyvärr inte kunnat lära mig något direkt av paret Michanek men följt deras arbete kring lösdrift osv genom det skriftliga och det är väldigt, väldigt faschinerande! Så skönt att även "välrenommerade" namn i den delen av hästbranchen jobbar för en sån hästhållning och bevisar att man kan!

    Tack Tilde för att du skriver om din vardag, det är mycket inspirerande. Tack för tipsen!!

    SvaraRadera
  13. Vad duktig & driftig du är med din passion, hästarna! Imponerande med människor med lite driv i! Kul!! Blev det marshmallows? :) Kram & trevlig helg, Tiina

    SvaraRadera
  14. Funderar på vad kostnaden är för att fixa vattenkopparna i hagen? Kör med Thermobar och de är kanon de med. Men lite drygt är det med slangen. hade hoppas att slippa det.

    SvaraRadera
  15. Kostnaden för kopparna beror mycket på hur långt man måste gräva ner vatten och el till koppen. När jag räknade på hur många timmar vi lägger per vecka på att få ut vatten till hästarna (har också kört bland annat thermobar tidigare) så räknade jag att investeringen inkl. allt betalat sig inom två år. Koppen kostar knappt tretusen inkl. moms och finns tex. på nordpost.se (Art.nr: 1202949). Sedan tillkommer bland annat grävjobb, värmekabel, transformator och lite vattenkopplingar. Min ena ligger LÅNGT från stallet så det var grävningen dit som kostade mest för mig. Nu har vi egen grävare men det hade vi inte då. Typiskt!

    SvaraRadera
  16. Jag är hos mina hästar(isläning och shettis)en gång per dag och fodrar dom tre gånger per dygn.(ena gången när jag är där)
    Jag har två timrar!(goggla på skogsper)man har ett elband som är kopplat till en fjäder som åker upp önskad tid!
    Den har varit min räddning för att klämma ihopa hästlivet med jobb.Har inte hästarna hemma utan en bit ifrån.
    På sommaren använder jag dom så hästarna inte ska gå på bete så länge.
    S

    SvaraRadera