16 nov. 2010

Sjukhus eller Lasarett?

Programledarna denna vecka i Christer i P3
Ringde in till Christer i P3 (älskar det programmet) idag när programpunkten "Någon som vet" frågade efter skillnaden mellan Sjukhus och Lasarett. Vad jag vet så är det mest dialekt dvs. i vissa städer säger man det ena och i andra säger man det andra. Min egen erfarenhet är att man i Norrland säger Lasarett, men jag har förstått att det är något som används på många fler orter. Det är bara jag som stött på det oftare på vägskyltar i norrland än i södra Sverige men det är alltså mer slump än något annat. Vad heter det där ni bor?

Sedan blev jag uppringd igen och fick frågan om jag var jag, alltså hade varit med i Bonde söker... 
Jag var nervös första gången jag ringde in och blev det förstås igen när de ringde upp.Tänk att man aldrig vänjer sig vid att höra sin egen röst och att något så litet som att prata i radio får hjärtat att slå lite hårdare. Det var kul att vara med några få sekunder men väldigt skönt när det var klart också. 
Lyssna kan ni göra här

12 kommentarer:

 1. Jag tror som du Thilde. Min mamma är också från norrland och hon säjer lasarett. Så sa även många när jag pluggade i Umeå fast det hette Länssjukhuset eller något sånt. Appropå norrländska mammor tyckte jag att din bild på palten i tidigare inlägg såg så härlig ut. DET var länge sedan.... Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. jag hörde dig =D

  SvaraRadera
 3. Jag kommer från Helsingborg i sydligaste Skåne och här heter det Helsingborgs Lasarett.
  Hur det kommer sig vet jag dock inte men jag har funderat på varför det heter antingen det ena eller andra. Tycker för det andra att lasarett låter lite..finare, lite trevligare på nåt sätt.
  Men det är ju bara jag. Missade Christer idag, får lyssna via din länk :)

  SvaraRadera
 4. Jag bor i den lilla orten Rättvik i Dalarna, och här säger man lasarett om "sjukhusen" på de större orterna Falun och Mora, medan vi här i Rättvik mest kallar vårat "sjukhus" för vårdcentralen, eller faktiskt till och med sjukstugan, som låter ganska roligt nu när jag tänker på det :) men är man "lantis" så är man :)
  Britta

  SvaraRadera
 5. Jag tycker också Lasarett låter lite finare på något sätt. Kanske beror på att det inte innehåller ordet "sjuk".
  Här i Uppsala trakten har jag aldrig hört någon säga annat än sjukhus.

  SvaraRadera
 6. haha, vad roligt att dom ringde upp dig igen! :) du var ju bra på att prata i radio, du kanske kan bli programledare i framtiden ;)

  SvaraRadera
 7. Det heter helt enkelt Lassa, Lassa heter det för alla oss från norr. Det gör gott att minnas att så sa vi ju alltid, Lassa. Och så blev det södern och nu säger jag sjukhuset. Vilken försämring. Lassa låter bättre känner jag, ska återgå till det.

  SvaraRadera
 8. Vi i mellan Sverige kallar det för lasarett och inget annat.

  SvaraRadera
 9. Jag tror det mer är en generationsfråga? Att Lasarett är ett äldre namn för sjukhus kanske? För många äldre släktingar använder sig av det, men sjukhuset här i norrland där jag bor kallas för sjukhus. Egentligen borde det heta friskhus förstås, för man besöker det inte för att bli sjuk. ;)

  SvaraRadera
 10. Tänk vad man lär sig!
  Jag skulle gärna börja säga Lassa bara för att mina släktingar brukade säga det (Kiruna). Tristy bara att ingen här i Uppsala trakten skulle veta vad jag menade :)

  SvaraRadera
 11. Hallå gumman! Jag har fått lära om också... häromkring säjer alla Lasarett, jag gillar det så jag har "adopterat" det jag med! Kram Pia

  SvaraRadera
 12. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera